Feyenoord boekt grootste overwinning van het seizoen

Feyenoord is zondag via de grootste overwinning van het seizoen een stuk dichter in de buurt van de achtste plaats in de eredivisie gekomen. Waar de directe concurrenten FC Utrecht, N.E.C. en Heracles Almelo allen puntenverlies leden, boekte Feyenoord een 6-1 zege op Willem II, dat na de nederlaag nauwelijks nog uitzicht heeft op lijfsbehoud in de Eredivisie. Georginio Wijnaldum en Ryo maakten zondag ieder twee doelpunten, terwijl ook Bruno Martins Indi en Luc Castaignos trefzeker waren. Voor Martins Indi was het zijn eerste doelpunt in Feyenoord één.

Feyenoord had er in de eerste helft een tegendoelpunt van Willem II voor nodig om tot het besef te komen hoe de Tilburgse tegenstander bestreden moest worden. Tot aan de fraaie openingstreffer van Andreas Lasnik na twintig minuten spelen uit een vrije trap, toonde Feyenoord zich geduldig in balbezit, maar omdat het tempo te laag lag wist de ploeg van Mario Been nauwelijks echt gevaarlijk te worden.

Het doelpunt van Lasnik uit de allereerste kans voor de Tilburgers betekende een keerpunt in de eerste helft. Feyenoord begon na de tegentreffer opportunistischer te spelen en al gauw bleek dat Willem II alle moeite had om een antwoord te vinden op het aanvallende spel van de thuisploeg. De Rotterdammers probeerden telkens weer om via een steekpass de snelle spitsen Diego Biseswar, Ryo en Luc Castaignos in stelling te brengen, waarmee de Tilburgse defensie geregeld in problemen werd gebracht.

Nog binnen het halfuur wist Feyenoord de score met bij vlagen prima combinatiespel in eigen voordeel om te buigen. Luc Castaignos leek voor de gelijkmaker te tekenen, nadat een kopbal van Georginio Wijnaldum uit een hoekschop van de lijn werd gered, maar de Belgische scheidsrechter Christof Dierick zette uiteindelijk toch de naam van Wijnaldum als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier . Al een minuut later zorgde Ryo ervoor dat Feyenoord met een voorsprong de rust in kon. De Japanner kon de bal in alle vrijheid binnen schieten, nadat Marcel Meeuwis was doorgedrongen tot het strafschopgebied en een panklare voorzet afleverde.

Ook na rust had Feyenoord even de tijd nodig om op gang te komen. Ook ditmaal werd de ban gebroken uit een hoekschop. Bruno Martins Indi torende tien minuten na rust boven alles en iedereen uit bij een corner vanaf de linkerkant en knikte prima binnen: zijn eerste officiële doelpunt voor Feyenoord. De verdediger sprintte vervolgens breed lachend richting de bank waar hij in de armen sprong van André Bahia.

Net als in de eerste helft had Feyenoord na het doelpunt opnieuw niet veel tijd nodig om nogmaals raak te schieten. Die treffer was volledig te danken aan Castaignos, die een strafschop verdiende toen hij onderuit werd gehaald door Bart Biemans. De spits nam vervolgens zelf plaats achter de bal en schoot vanaf elf meter beheerst zijn tweede van de middag binnen.

Het verzet van Willem II, dat het laatste sprankje hoop op lijfsbehoud in de eredivisie zag vervliegen, was met de 4-1 volledig gebroken. Zodoende kon Feyenoord in het laatste halfuur frank en vrij voetballen, waarbij de tegenstander nog maar zelden van de eigen helft afkwam. Zodra de Rotterdammers even aanzetten kwamen de Tilburgers in de problemen, wat een kwartier voor tijd de 5-1 opleverde.

Ron Vlaar bereikte met een knappe steekpass Wijnaldum, die met een fraai stiftje de doelman passeerde. De eindstand werd tien minuten voor tijd bepaald door Ryo, die knap uit de rebound binnenschoot nadat Wijnaldum de doelman had geraakt.

Feyenoord – Willem II 6-1

20’ 0-1 Lasnik
27’ 1-1 Wijnaldum
28’ 2-1 Ryo
54’ 3-1 Martins Indi
58’ 4-1 Castaignos (strafschop)
74’ 5-1 Wijnaldum