Fanshop
Fanshop

KNVB bekerfinale beloften verboden door burgemeester Waalwijk

Burgemeester Kleijngeld van de gemeente Waalwijk heeft besloten de in het stadion van RKC Waalwijk geplande KNVB bekerfinale voor beloften Jong Vitesse/AGOVV - Jong Feyenoord/Excelsior op maandag 2 mei aanstaande te verbieden. De gemeente geeft hierbij aan de veiligheidsrisico’s rondom deze wedstrijd middels preventieve maatregelen niet afdoende te kunnen beperken. Bovendien zou het laten spelen van de wedstrijd hoge politiekosten met zich meebrengen, zo stelt de burgemeester. De KNVB, het organiserende RKC en Feyenoord betreuren het besluit ten zeerste.
Gijs de Jong, manager competitiezaken KNVB: ‘Wij zijn als bond bijzonder onaangenaam verrast door het verbod. Uiteraard respecteren wij de autonomie van de burgemeester, maar het verbaast ons ten zeerste dat het blijkbaar niet mogelijk is om een bekerfinale voor beloften in Waalwijk georganiseerd te krijgen. We zien het verbod dan ook als een nederlaag. Niet alleen voor het voetbal en voor de bond als organiserende partij, maar juist ook voor alle fans die een kaartje hebben weten te bemachtigen. Juist dit jaar leek de opkomst vergeleken bij voorgaande edities erg groot te worden. We keken met z’n allen uit naar deze finale; het is ieder jaar een heus bekerfeest. Met begrip voor de maatschappelijke context betreuren wij de beslissing van de burgmeester. De KNVB had graag nog een gezamenlijke poging gedaan om de bekerfinale wel te laten spelen in Waalwijk.’

Ook Feyenoord betreurt de beslissing van burgemeester Kleijngeld. De club zag de bekerfinale voor beloften als een unieke kans om te laten zien dat in Nederland overheden, bond, clubs en supporters wel degelijk in staat zijn om er met zijn allen een groot voetbalfeest van te maken. De constructieve overleggen in het uitgebreide voortraject gaven ook alle redenen om zulks aan te nemen.

Namens het organiserende RKC reageert ook directeur algemene zaken Justin Goetzee zeer teleurgesteld op het besluit van de Waalwijkse burgemeester. ‘Het Mandemakers Stadion is sinds enkele jaren het toneel van de beloftenfinale. Dit tot grote tevredenheid van KNVB, clubs en RKC WAALWIJK. Wat De Kuip is voor de grote bekerfinale, is het Mandemakers Stadion voor de beloftenfinale gebleken’, zegt Goetzee. ‘De publieke belangstelling in voorgaande edities was redelijk tot goed te noemen. Des te meer reden om nu erg blij en trots te zijn met de enorme publieke belangstelling voor deze finale. RKC Waalwijk beseft dat een groot aantal onbekende supporters meer organisatie vergt van de lokale driehoek en RKC Waalwijk. Ook RKC Waalwijk heeft veiligheid hoog in het vaandel staan, maar is van mening dat tijdens het overleg van dinsdag 19 april goede afspraken zijn gemaakt om de wedstrijd in goede banen te leiden. Derhalve betreuren wij het verbieden van de wedstrijd door burgemeester Kleijngeld. Wij hopen dat dit geen negatieve gevolgen heeft voor de toekomstige organisatie van deze finale in Waalwijk. Wij vinden het met name erg vervelend voor Vitesse, AGOVV Apeldoorn, Feyenoord, Excelsior Rotterdam en de KNVB.’

De KNVB zal na het paasweekend met alle betrokken partijen overleg plegen om te kijken waar en wanneer de bekerfinale gespeeld kan worden. In totaal waren er circa 4.000 kaarten verkocht voor de finale. Supporters met een ticket worden na het weekend op de hoogte gesteld van de nieuwe datum, locatie en eventuele restitutiemogelijkheden.