Feyenoord heer en meester tegen PSV

Feyenoord heeft zondag op overtuigende wijze PSV in De Kuip verslagen. De Rotterdammers zetten een ijzersterke prestatie neer tegen de titelkandidaat en wonnen met 3-1. Dankzij de zege blijft Feyenoord volop in de race voor de achtste plaats, die recht geeft op een plek in de play-offs om Europees voetbal. De overwinning betekende bovendien een grote pleister op de wond, die PSV eerder dit seizoen veroorzaakte door met 10-0 te winnen in Eindhoven. Ron Vlaar viel in de rust geblesseerd uit.

Het einde van de indrukwekkende minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd, ter nagedachtenis aan de afgelopen week overleden oud-trainer Wiel Coerver, was voor het legioen het startsein voor een orkaan van geluid die gedurende de eerste helft nauwelijks nog ging liggen. De supporters beseften wat er op het spel stond en lieten er geen enkele twijfel over bestaan dat Feyenoord alleen voor de winst moest gaan. Niet alleen met het oog op een plek bij de eerste acht in de competitie, maar ook uit revanche voor de 10-0 nederlaag die Feyenoord eerder dit seizoen in Eindhoven leed.

Het enthousiasme dat de supporters op de tribune aan de dag legden, sloeg al vanaf de eerste minuut over op de Feyenoorders op het veld. Feyenoord begon zeer gretig aan het duel in de warme en zonnige Kuip en troefde PSV vanaf het eerste fluitsignaal op alle fronten af. De bezoekers wisten gedurende de eerste helft zelfs maar één echte kans te creëren. Vroeg in de wedstrijd schoot Stanislav Manolev op de lat, nadat Bruno Martins Indi de bal uit een hoekschop had weggekopt.

Aan de andere kant van het veld begon Feyenoord na een wat rommelige openingsfase steeds beter te voetballen. Met name sterk spelende Stefan de Vrij spleet de verdediging van PSV verschillende keren open met uitstekende dieptepasses, waar de beweeglijke voorhoede van Feyenoord prima op inspeelde. Al na een kwartier spelen creëerde Georginio Wijnaldum op die manier een enorme kans voor zichzelf. De middenvelder tikte een hoge bal van achteruit in één beweging over zijn directe tegenstander heen en zag zijn schot in de verre hoek vervolgens maar net gered worden door Andreas Isaksson.

Tien minuten later had de middenvelder meer succes, toen hij de bal hoog voor het doel kreeg nadat Diego Biseswar een afgemeten voorzet vanaf de cornervlag had gegeven. Wijnaldum sprong ver boven zijn tegenstander uit, kopte de bal hard langs de Zweedse doelman en hoorde De Kuip vervolgens ontploffen.

De tweede helft moest Feyenoord het stellen zonder Ron Vlaar, die geblesseerd achter bleef in de kleedkamer. Ook zonder de eerste aanvoerder kwam de thuisploeg na rust prima uit de startblokken, waarbij het vertrouwen alleen maar groeide nadat PSV-middenvelder Orlando Engelaar al na tien minuten met rood van het veld moest, wegens een overtreding op Luc Castaignos.

Met een man minder wist PSV desondanks de eerste kans na rust direct te verzilveren. Zakaria Labyad werd daarbij de diepte in gestuurd en schoot kiezelhard op de paal, waarna invaller Ola Toivonen de rebound vanaf een meter of twintig binnen schoot. Die treffer was een flinke opsteker voor de bezoekers, die desondanks drie minuten later alweer een nieuwe dreun te verwerken kregen. In een soortgelijke situatie als bij de 1-0 werd Wijnaldum opnieuw bereikt door een voorzet vanaf rechts door Biseswar, waarbij Wijnaldum wederom boven zijn tegenstanders uitsprong en raak knikte.

Daarmee was het verzet van PSV, dat met een nederlaag haar kansen op de titel flink zag slinken, zo goed als gebroken. De Eindhovenaren deelden in het laatste halfuur nog een paar plaagstootjes uit, maar waren vooral druk om Feyenoord van het scoren te houden. Dat lukte het aangeslagen PSV niet, want Castaignos bepaalde tien minuten voor tijd de eindstand. De spits kwam vlak voor het doel voor zijn tegenstander en tikte een voorzet van de opgekomen Kamohelo Mokotjo prima binnen. Daarmee barste een spontaan feest los in De Kuip, waar tot aan het laatste fluitsignaal de wave vele keren rondging.

Feyenoord – PSV 3-1
27’ 1-0 Wijnaldum
60’ 1-1 Toivonen
63’ 2-1 Wijnaldum
79’ 3-1 Castaignos

Scheidsrechter: Kuipers

Geel: Vlaar (Feyenoord), Pieters, Manolev (PSV)

Rood: Engelaar (53’, PSV)