Fanshop
Fanshop

Been: ‘Winnen enige manier om in de race te blijven’

Feyenoord reist komend weekend met maar één opdracht af naar Noord-Limburg, waar de confrontatie met VVV-Venlo wacht. Voor de Rotterdammers is een zege essentieel om zicht te blijven houden op een plaats in de play-offs om Europees voetbal. Feyenoord-trainer Mario Been was vrijdagmiddag helder over het duel met de Venlonaren. ‘We moeten koste wat het kost winnen’, zei hij. ‘Dat is de enige manier om in de race te blijven.’
De ploeg van trainer Mario Been staat twee wedstrijden voor het einde van de competitie op de tiende positie, één punt achter FC Utrecht dat de achtste plek bezet. Die positie geeft recht op deelname aan de play-offs. Heracles Almelo is negende met hetzelfde puntenaantal als Feyenoord, maar beschikt over een beter doelsaldo (verschil vijf treffers). ‘We moeten hopen dat onze rivalen punten laten liggen’, zei Been. ‘Maar in eerste instantie zullen we het zelf moeten doen. Ons doel de laatste twee wedstrijden is duidelijk: winnen.’

Feyenoord treft zondag met VVV-Venlo de nummer zeventien van de eredivisie. De Limburgers zijn met nummer achttien Willem II – dat in Enschede aantreedt tegen FC Twente – verwikkeld in een strijd om rechtstreekse degradatie af te wenden. VVV heeft met een voorsprong van drie punten en een fiks beter doelsaldo de beste papieren. ‘Waarschijnlijk zal VVV de ontwikkelingen in Enschede in de gaten houden’, zei Been. ‘Maar ook hier geldt dat wij niets met de tegenstander te maken hebben, maar van onze eigen kracht uit moeten gaan.’

Been heeft in de aanloop naar het duel met VVV te kampen met onzekerheid over de inzetbaarheid van Ron Vlaar en Ryo. De aanvoerder ontbrak vrijdag op de groepstraining omdat hij nog herstellende is van een kuitblessure, terwijl de Japanse aanvaller de training liet schieten vanwege ziekte. ‘We hopen dat ze allebei zaterdag fit zijn om te trainen’, zei Been. ‘Met Ron gaat het de goede kant op. Hoe het met Ryo gaat zullen we moeten afwachten.’

Mocht Vlaar niet op tijd fit zijn voor de wedstrijd tegen VVV, dan zal hij net als tijdens de tweede helft tegen PSV centraal in de verdediging worden vervangen door André Bahia, zo liet Been weten. Als alternatief voor Ryo heeft de oefenmeester Krisztián Simon achter de hand. Been kan in Venlo in elk geval niet beschikken over de geschorste Gill Swerts en de van blessures herstellende Jon Dahl Tomasson, Sekou Cissé, Dani Fernández, Bart Schenkeveld, Luigi Bruins, Ruben Schaken en Jerson Cabral.

DE TEGENSTANDER

VVV-Venlo maakt zich twee wedstrijden voor het einde van de reguliere competitie reeds klaar voor de play-offs. Hoewel rechtstreekse degradatie door de plotselinge dadendrang van Willem II nog niet is afgewend, gaat niemand in Venlo ervan uit dat de Tilburgers tijdens de laatste twee duels het gat van drie punten naar nummer zeventien VVV nog zullen overbruggen.

Niet in de laatste plaats omdat Willem II aanstaande zondag afreist naar Enschede, waar het een confrontatie wacht met regerend landskampioen FC Twente. De Tukkers voeren de ranglijst aan en zullen dus vol gas geven om de titel te prolongeren. Tijdens de laatste speelronde ontvangt Willem II rivaal NAC Breda, terwijl VVV op bezoek gaat bij De Graafschap.

Ongeacht de resultaten van Willem II heeft VVV tijdens de laatste twee duels genoeg aan drie punten om definitief afstand te nemen van de onderste plaats. Mocht het Willem II wél lukken om op gelijke hoogte te komen, dan is er in De Koel nog steeds geen man over boord. De ploeg van trainer Wil Boessen beschikt immers over een fors beter doelsaldo.

De productiefste speler in de selectie van VVV is Ruud Boymans. De talentvolle centrumspits werd vorig weekend tegen sc Heerenveen door Boessen gepasseerd vanwege het maandenlang uitblijven van treffers, maar eenmaal als invaller binnen de lijnen liet de aanvaller zien het scoren niet te zijn verleerd. Met twee puntgave doelpunten bracht hij VVV een punt en zijn seizoentotaal op elf.

Het spel en doelpuntengemiddelde van Boymans hebben inmiddels de interesse van diverse andere eredivisieclubs aangewakkerd, waardoor de kans klein lijkt dat de Limburger volgend seizoen nog steeds in De Koel zal zijn te bewonderen. Aanstaande zondag zal hij tegen Feyenoord ontbreken vanwege een schorsing.

VVV-Venlo – Feyenoord

Zondag 1 mei om 14.30 uur in het Saecon Stadion – De Koel te Venlo

Scheidsrechter: Liesveld

Vermoedelijke opstellingen:
VVV-Venlo
: Gentenaar; Timisela, De Regt, Yoshida, El Akchaoui; Vujicevic, Tóth, Cullen; Ahahaoui, Uchebo en Musa.
Feyenoord: Mulder; Mokotjo, De Vrij, Vlaar (Bahia), Martins Indi; Meeuwis, Wijnaldum, Fer; Biseswar, Castaignos en Ryo (Simon).

STATISTIEKEN
UIT
24/01/2010 VVV-Venlo - Feyenoord 1-1
09/12/2007 VVV-Venlo - Feyenoord 0-0
27/10/1993 VVV-Venlo - Feyenoord 1-1
06/09/1991 VVV-Venlo - Feyenoord 0-1
27/03/1989 VVV-Venlo - Feyenoord 1-1

THUIS
27/10/2010 Feyenoord - VVV-Venlo 3-0
24/10/2009 Feyenoord - VVV-Venlo 1-0
15/03/2008 Feyenoord - VVV-Venlo 4-1
16/01/1994 Feyenoord - VVV-Venlo 5-0
26/01/1992 Feyenoord - VVV-Venlo 5-1