Feyenoord start oefencampagne met ruime zege

De kop is eraf voor Feyenoord. De ploeg van trainer Mario Been heeft zaterdagmiddag op Varkenoord tegen Sportclub Feyenoord de eerste oefenwedstrijd van de voorbereiding met ruime cijfers gewonnen: 0-4. In de schaduw van De Kuip maakten tijdens de Broederstrijd met Dani Fernández, Sekou Cissé en Ruben Schaken drie spelers hun rentree nadat zij vorig seizoen (grotendeels) aan zich voorbij moesten laten gaan vanwege blessureleed. Schaken luisterde tien minuten voor rust zijn terugkeer op met een treffer, op aangeven van Cissé. Kamohelo Mokotjo, Shabir Isoufi en debutant Guyon Fernandez zorgden voor de overige treffers.
Been stuurde tegen de zondaghoofdklasser na de rust een vrijwel compleet nieuw team het veld op en liet alleen de aan de wedstrijd gestarte Kaj Ramsteijn staan. Net als de centrale verdediger kregen met Miquel Nelom, Jordy Clasie en Guyon Fernandez ook de andere van Excelsior overgekomen spelers speeltijd van de oefenmeester.

Sporclub Feyenoord had via kopballen al twee keer de lat geraakt, toen de grote broer na twaalf minuten via Mokotjo op voorsprong kwam. De Zuid-Afrikaanse jeugdinternational schoot droog raak in de korte hoek na een steekpass van Ricky van Haaren. Laatstgenoemde stond zes minuten later ook aan de basis van de 0-2, toen zijn gesmoorde uithaal in de rebound door Isoufi achter Sportclub-doelman Mark Smith werd geschoten.

Feyenoord bleef in het vervolg van de eerste helft geduldig zoeken naar nieuwe gaatjes in de defensie van de thuisploeg en vond die onder meer na ruim een half uur spelen. Leroy Fer stuurde Cissé op links de diepte in, waarna een puike voorzet van de Ivoriaan door Schaken binnen werd gekopt.

Met tien wijzigingen in het elftal vergrootte de ploeg van Been na ruim vijf minuten in de tweede helft de voorsprong naar 0-4, toen Guyon Fernandez zijn officieuze debuut van glans voorzag door uit een strafschop raak te schieten. De van stadsgenoot Excelsior overgekomen aanvaller zette hiermee direct de eindstand op het scorebord, want ondanks dat de proftak tijdens het restant van de eerste oefenwedstrijd zoals verwacht een groot overwicht had en kansen te over kreeg, kwamen de Rotterdammers niet meer tot scoren.

Sportclub Feyenoord – Feyenoord 0-4

12’ 0-1 Mokotjo
18’ 0-2 Isoufi
35’ 0-3 Schaken
51’ 0-4 Guyon Fernandez (strafschop)

Opstelling Feyenoord eerste helft: Mulder; Dani Fernández, Ramsteijn, Vlaar, Nelom; Mokotjo, Van Haaren, Fer; Schaken, Isoufi en Cissé.

Opstelling Feyenoord tweede helft: Darley; Leerdam, De Vrij, Ramsteijn (71’ Mokotjo), Martins Indi; El Ahmadi, Clasie, Auassar; Biseswar, Guyon Fernandez en Cabral.