Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

Fernandez: ‘Misschien ben ik wel een laatbloeier’

De route die Guyon Fernandez aflegde om uiteindelijk bij Feyenoord terecht te komen, was allerminst een alledaagse. Pas op relatief late leeftijd maakte de aanvaller de overstap van de amateurs naar het betaald voetbal, via een omweg beleefde hij zijn doorbraak bij Excelsior en dan was er nog dat ene curieuze doelpunt dat bepalend zou blijken voor het verdere verloop van zijn carrière. Toch heeft Fernandez nu echt de oversteek van Woudenstein naar De Kuip gemaakt. In het nieuwe Feyenoord Magazine vertelt Guyon Fernandez open over heden, verleden en toekomst. Een voorproefje.
De vader van Guyon Fernandez was een Feyenoord-supporter. Toen Franklin Fernandez op 18-jarige leeftijd vanuit Suriname naar Nederland kwam en uiteindelijk in Den Haag ging wonen, kwam hij er al snel achter dat de club uit Rotterdam hem op het lijf was geschreven. Daar speelden ze voetbal zoals voetbal gespeeld en beleefd hoort te worden, vond hij. Niet geheel toevallig gingen vele jaren later de helden van zijn zoon Guyon niet Ronaldo of Kluivert heten, maar hadden zij namen als John de Wolf, Ulrich van Gobbel en Mike Obiku. ‘Ik kijk nu nog steeds tegen hen op’, zegt de spits onomwonden. ‘Ik vind het ook echt bijzonder dat ik dat soort mannen misschien ga tegenkomen in De Kuip. Ik ben wel zo iemand die gewoon met hen op de foto wil, daar schaam ik me echt niet voor. Die mensen hebben dingen bereikt, die ik ook hoop te bereiken.’

Nu de overstap naar Feyenoord een feit is komt die ambitie een stuk dichterbij, terwijl Fernandez daar een jaar of tien geleden nog niet eens van had durven dromen. Op een leeftijd dat de meeste van zijn nieuwe ploeggenoten het grootste deel van hun opleiding bij Feyenoord al achter de rug hadden, was de vijftienjarige Fernandez maar wat blij dat hij de overstap kon maken van zijn eerste amateurclubje in Wassenaar naar het grotere Quick in Den Haag. Pas vele jaren later, op 2 september 2007 om precies te zijn, zou hij zijn debuut maken in het betaalde voetbal. Als invaller bij ADO Den Haag, dat toen nog in de eerste divisie speelde. Hij behoort daardoor nu tot het selecte groepje Feyenoorders dat weet wat het is om op koude vrijdagavonden in halflege stadions te voetballen tegen tegenstanders die soms meer schenen dan ballen raken.

‘Misschien ben ik wel een laatbloeier’, zegt Fernandez nu. ‘Al denk ik ook dat het voor mij juist goed was om deze weg te bewandelen. Als je vroeg bij een BVO zit word je op een bepaalde manier opgeleid en heb je een bepaald niveau, maar ik moest op latere leeftijd die stappen nog maken. Zo is de Jupiler League een heel goede leerschool geweest. Misschien heb ik er uiteindelijk wel iets harder voor moeten werken om hier te komen dan andere jongens.’

Lees het volledige interview met Guyon Fernandez deze maand in Feyenoord Magazine. Het clubmagazine wordt elf keer per jaar verstuurd naar alle leden van Het Legioen en is los in de winkel verkrijgbaar voor 3,95 euro.