Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

Koeman: ‘Goed resultaat moet vertrouwen geven’

Ronald Koeman benadrukte donderdagmiddag daags voor zijn eerste officiële wedstrijd als hoofdtrainer van Feyenoord het belang van een goede start van het seizoen. De Rotterdammers treden vrijdagavond op Woudestein aan tegen Excelsior, waartegen de ploeg van Koeman de eerste stap kan zetten om de nare smaak van vorig jaar weg te spoelen. ‘Een goede start is heel belangrijk, zeker na vorig seizoen’, zei Koeman. ‘Goede resultaten zorgen voor vertrouwen binnen de spelersgroep. We staren ons niet helemaal blind op het resultaat, we zijn ook bezig met de ontwikkeling van het elftal, maar het lijkt me duidelijk dat we voor de winst gaan.’
Feyenoord opent de competitie tegen Excelsior weliswaar met een uitwedstrijd, maar heel lang hoeft de ploeg niet in de bus te zitten op weg naar de stadsgenoot. ‘Het is lekker dichtbij’, zei Koeman. ‘Er zullen waarschijnlijk veel Feyenoord-supporters op de tribunes zitten. We moeten doen alsof we thuis spelen, al is het wel op een ander veld natuurlijk. Dat het op kunstgras is, moeten we niet te groot maken. We hebben daarom bewust niet op die ondergrond getraind. Veel jongens zijn vanuit de jeugd al gewend op kunstgras te spelen.’
 
Een van die voormalig jeugdspelers is Kaj Ramsteijn. De jeugdinternational kwam afgelopen zondag op de linksbackpositie terecht vanwege blessures van Bruno Martins Indi en Miquel Nelom. Het optreden van Ramsteijn had Koeman kunnen bekoren. ‘Kaj deed het goed, zeker in de wetenschap dat hij niet eens op zijn beste positie speelde’, zei de oefenmeester. ‘Er is voor mij geen enkele aanleiding om iets te veranderen.’
 
Feyenoord zal Excelsior waarschijnlijk tegemoet treden met in de voorhoede Jerson Cabral op de rechter- en Sekou Cissé op de linkervleugel. ‘Je ziet het vaker dat de vleugels worden omgedraaid’, zei Koeman. ‘Een speler moet zich vrij voelen. Met bijvoorbeeld een rechtspoot op links heb je een extra wapen, want hij kan dan ook binnendoor komen. En dat is in de richting van de goal. Ik zoek rendement door die jongens meer naar het doel te laten spelen.’
 
DE TEGENSTANDER
 
Vlak voor het begin van de competitie versterkte Excelsior zich met twee spelers. Zowel Joost Broerse als Jason Oost werd transfervrij vastgelegd. De twee hebben ieder meer dan tweehonderd wedstrijden in het betaalde voetbal achter hun naam. Die ervaring kan Excelsior goed gebruiken, want van de in totaal zestien nieuwelingen die trainer John Lammers dit seizoen op Woudestein kon verwelkomen, hebben er twaalf nog geen minuut in het betaald voetbal achter hun naam.
 
Drie van hen komen rechtstreeks uit de jeugdopleiding van Feyenoord. Daan Smith, Marley Berkvens en Kevin Jansen speelden vorig seizoen nog op Varkenoord, maar hopen dit seizoen te debuteren in de eredivisie. Bij Excelsior treffen ze dit jaar veel oude bekenden, want ook bijvoorbeeld Tim Eekman, Nayib Lagouireh, Andrea Fillecia, Norichio Nieveld, Kevin Wattamaleo en Tim Vincken hebben een verleden bij Feyenoord.
 
Excelsior mocht zich vorig seizoen een van de verrassingen van de eredivisie noemen, maar van de ploeg die toenmalig trainer Alex Pastoor toen tot zijn beschikking had is weinig meer over. Een groot deel van de basiself vertrok van Woudestein, waardoor Excelsior dit seizoen bijna helemaal opnieuw moet beginnen met bouwen.
 
De nieuwe hoofdtrainer John Lammers, die vorig seizoen nog assistent was van Pastoor, liet al weten tijd nodig te hebben voordat zijn ploeg echt klaar is voor de eredivisie. Vorig jaar kwam Excelsior een doelpunt te kort voor rechtstreekse handhaving, maar via de nacompetitie werd uiteindelijk lijfsbehoud alsnog bewerkstelligd. Voor dat scenario zou iedereen bij Excelsior dit seizoen weer tekenen.
 
Excelsior – Feyenoord
Vrijdag 5 augustus om 20.00 uur
Scheidsrechter: Vink
 
Vermoedelijke opstellingen:
Excelsior: De Ruiter; Bovenberg, Nieveld, Van Steensel, Scheimann; Vorthoren, Alberg, Broerse; Vincken, Te Vrede en Oost.
Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Ramsteijn; El Ahmadi, Clasie, Fer (Van Haaren); Cabral, G. Fernandez en Cissé.
 
STATISTIEKEN
 
UIT
15/08/2010 Excelsior – Feyenoord 3-2
18/01/2008 Excelsior – Feyenoord 2-1
29/12/2006 Excelsior – Feyenoord 1-3
08/03/2003 Excelsior – Feyenoord 2-6
05/04/1987 Excelsior – Feyenoord 1-6
 
THUIS
12/12/2010 Feyenoord – Excelsior 1-0
20/10/2007 Feyenoord – Excelsior 1-0
24/09/2006 Feyenoord – Excelsior 1-0
10/09/2002 Feyenoord – Excelsior 4-1
21/09/1986 Feyenoord – Excelsior 5-1