Fanshop
Fanshop

Koeman: ‘Lijn van seizoenstart doortrekken tegen Heracles’

Feyenoord beleeft een uitstekende voorbereiding op het eredivisieduel van aanstaande zondag met Heracles Almelo, zo liet trainer Ronald Koeman vrijdagmiddag in De Kuip weten. Na de overwinningen op Excelsior en Roda JC Kerkrade maakten zijn spelers de afgelopen week een prima indruk op het trainingsveld. ‘Er is door de jongens goed getraind’, zei Koeman. ‘Het is belangrijk om de groep scherp te houden en ze bewust te maken van de noodzaak van een goede concentratie. Dan zie je bij de jongens het niveau omhoog schieten.’
De ploeg van Koeman oogstte met name lof met het spel tijdens de overtuigende 3-0 zege op Roda tijdens de tweede speelronde van het seizoen. ‘De lijn die we hebben ingezet, moeten we zondag tegen Heracles doortrekken’, zei Koeman. ‘Het goede spel, de agressie waarmee de jongens op het veld stonden. De opbouw van achteruit, het zoeken van de zijkanten en veel diepte zoeken zijn belangrijke onderdelen van ons spel. Deze ploeg is daar ook goed in, we hebben daar het type spelers voor. Deze kwaliteiten moeten we benutten.’
 
Feyenoord treft met Heracles een ploeg die eveneens nog ongeslagen is dit seizoen. De ploeg van trainer Peter Bosz won en speelde gelijk in de eerste twee speelronden. ‘Ik zie Heracles zeker als één van de elftallen die voor de vijfde tot de tiende plaats zullen strijden’, zei Koeman. ‘Het is een goed voetballende ploeg, die vooral in thuiswedstrijden veel punten pakt. Dat is bekend bij ons.’
 
Koeman greep de afgelopen week aan om meerdere spelers van Feyenoord/Excelsior onder 19 met de eerste selectie mee te laten trainen. Dat zal de komende periode vaker gaan gebeuren, aldus de oefenmeester. ‘Dat zijn namelijk de jongens die als eerste in beeld komen zodra wij in onze niet al te grote selectie met tegenvallers krijgen te maken’, zei hij. ‘Ik luister veel naar Jean-Paul van Gastel, die me een perfect beeld van die jongens kan geven. Daarnaast zal ik de komende tijd ook gebruiken om op Varkenoord rond te kijken bij jeugdwedstrijden.’
 
Tegen Heracles zal Koeman het moeten doen zonder Diego Biseswar (buikblessure), Darley (heupblessure), Gill Swerts (achillespeesblessure) en Bart Schenkeveld (nog niet wedstrijdfit). Ruben Schaken ontbrak vrijdag uit voorzorg op de groepstraining. De aanvaller kreeg eerder in de week een tik op zijn enkel en zal naar verwachting zaterdag tijdens de afsluitende training weer aansluiten bij de spelersgroep.
 
DE TEGENSTANDER
 
Heracles Almelo is sinds het zich in het seizoen 2004/2005 liet kronen tot kampioen van de Eerste Divisie in zes jaar tijd uitgegroeid tot een stabiele factor in de Eredivisie. De club die wordt geleid door voorzitter Jan Smit heeft zich door consistent beleid te voeren een vaste plaats net achter de subtop van de hoogste vaderlandse voetbalcompetitie weten te verwerven.
 
De Almeloërs wisten de twee voorbije seizoenen ondanks een beperkt budget te eindigen op eerst de zesde en vervolgens de achtste plaats in de eindrangschikking. Een knappe prestatie, te meer ook doordat Heracles niet de financiële armslag heeft om grote namen naar het Polman Stadion te halen.
 
Heracles bouwt op een aantal ervaren krachten zoals Antoine van der Linden, Mark Looms, Birger Maertens, Kwame Quansah en Darl Douglas en is mede daardoor voor jong talent de ideale club om een carrière als profvoetballer op te bouwen. Bas Dost is daar het grootste voorbeeld van. De lange aanvaller ontwikkelde zich eenmaal als Heraclied razendsnel en verdiende vorige zomer een grote transfer naar sc Heerenveen.
 
Van de huidige selectie – getraind door oud-Feyenoorder Peter Bosz – weet Samuel Armenteros zich het meest in de schijnwerpers. De Zweedse aanvaller maakt een sterke indruk en zijn ontwikkeling wordt naar verluid nauwlettend in de gaten gehouden door andere clubs. Ook Everton wordt geregeld in verband gebracht met een stap hogerop, terwijl Willie Overtoom eveneens kan rekenen op veel waardering voor zijn avontuurlijke spel.
 
Tegen Feyenoord zal Bosz het moeten doen zonder zijn routiniers Maertens en Looms. Beide verdedigers zijn niet inzetbaar vanwege een knieblessure. Tegenover hun absentie staat de terugkeer na een schorsing van aanvoerder Van der Linden. Heracles wist uit de eerste twee duels vier punten te halen en is net als Feyenoord nog ongeslagen.
 
Heracles Almelo – Feyenoord
 
Zondag 21 augustus om 12.30 uur in het Polman Stadion te Almelo
 
Scheidsrechter: Wiedemeijer
 
Vermoedelijke opstellingen:
 
Heracles Almelo: Pasveer; Breukers, Van der Linden, Ter Horst, Jallo; Quansah, Overtoom, Vejinovic; Douglas, Armenteros en Everton.
Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Ramsteijn; El Ahmadi, Clasie, Fer; Cabral, Fernandez en Cissé.
 
STATISTIEKEN
UIT
22/08/2010 Heracles - Feyenoord 1-1
16/08/2009 Heracles - Feyenoord 0-1
31/08/2008 Heracles - Feyenoord 3-1
23/02/2008 Heracles - Feyenoord 3-3
15/04/2007 Heracles - Feyenoord 4-1
 
THUIS
12/02/2011 Feyenoord - Heracles 2-1
14/03/2010 Feyenoord - Heracles 1-1
12/04/2009 Feyenoord - Heracles 5-1
02/12/2007 Feyenoord - Heracles 6-0
27/08/2006 Feyenoord - Heracles 0-0