Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Feyenoord moet genoegen nemen met gelijkspel

Feyenoord heeft zondag genoegen moeten nemen met een gelijkspel tegen Heerenveen. Nadat beide ploegen de eerste helft gelijk opgingen, trok Feyenoord na rust het initiatief naar zich toe. De ploeg van Koeman wist een overtalsituatie na twee rode kaarten voor de bezoekers echter niet uit te buiten, waardoor na negentig minuten plus vijf minuten blessuretijd een 2-2 eindstand het resultaat was. Aanvaller Anass Achahbar maakte tien minuten voor tijd zijn officiële debuut voor Feyenoord.

Feyenoord had de eerste helft moeite om door de defensie van Heerenveen te breken. De ploeg van Ronald Koeman had voor rust weliswaar vaak het initiatief, maar daadwerkelijk gevaarlijk worden in De Kuip lukte maar zelden. De aanvoer vanaf de zijkanten was te mager, waardoor de meeste mogelijkheden voor rust via dode spelsituaties tot stand kwamen.

Het was geen toeval dat Feyenoords enige doelpunt voor rust het resultaat was van een goed uitgevoerde hoekschop. Jordy Clasie legde de bal na ruim een halfuur spelen perfect op het hoofd van de hoog springende Leroy Fer, die met succes richting de lange hoek kopte. De middenvelder zorgde daarmee voor de gelijkmaker, nadat Bas Dost de bezoekers vijf minuten eerder op voorsprong had gezet via een strafschop.Die strafschop werd makkelijk gegeven door scheidsrechter Eric Braamhaar, nadat Luciano Narsingh op avontuur ging in het strafschopgebied van Feyenoord en na een botsing met Karim El Ahmadi en Kaj Ramsteijn naar de grond ging. Dost nam vervolgens onder een striemend fluitconcert achter de bal en schoot vanaf elf meter raak.Afgezien van dat doelpunt kreeg ook Heerenveen tot aan de rust nauwelijks grote kansen in De Kuip. Buitenspelers Narsingh en Oussama Assaidi waren vanaf de zijkanten weliswaar altijd dreigend in balbezit, maar verder dan een schotje van Filip Djuricic dat naast ging en een afstandschot van Assaidi op de vuisten van Erwin Mulder kwamen de Friezen niet.

Feyenoord speelde de tweede helft in een hoger tempo, al kreeg de ploeg direct na rust een flinke tegenslag te verwerken. Assaidi schoot de eerste bal die hij voor zijn voeten kreeg fraai binnen vanaf 16 meter, waardoor Feyenoord direct bij het begin van de tweede helft opnieuw tegen een achterstand aankeek.De elf van Koeman lieten zich niet van streek brengen door de tegengoal, want in het vervolg van de tweede helft kregen de supporters in De Kuip een ploeg te zien die vastberaden was om de drie punten in eigen huis te houden. Jerson Cabral en Ruben Schaken, die na rust ieder vanaf hun favoriete kant speelden, ontpopten zich daarbij tot grootste smaakmakers.De defensie van Heerenveen had alle moeite om de buitenspelers van Feyenoord af te stoppen en keek na krap een uur spelen machteloos toe hoe de twee samen de gelijkmaker tot stand brachten. Schaken was daarbij de aangever vanaf de rechterkant, terwijl Cabral de bal bij de tweede paal in een keer uit de lucht hard binnen schoot: 2-2.

Feyenoord werd verder in het zadel geholpen nadat er twee spelers van Heerenveen met rood naar de kant werden gestuurd. Ramon Zomer kreeg na ruim een uur spelen zijn tweede gele kaart, terwijl invaller Doke Schmidt tien minuten voor tijd kort nadat hij was ingevallen direct kon inrukken na een onbesuisde tackle op Schaken.Koeman greep daarop direct in door een extra aanvaller in de ploeg te zetten in de persoon van Anass Achahbar, die daarmee zijn debuut in Feyenoord één maakte. De aanvaller van Feyenoord/Excelsior onder 19 kreeg nog twee goede schietkansen, maar vond even zo vaak doelman Brian Vandenbussche op zijn pad. Feyenoord kwam zodoende niet meer tot scoren en moest genoegen nemen met een gelijkspel.

Feyenoord – sc Heerenveen 2-2

Scoreverloop:

26’ 0-1 Dost (strafschop)
33’ 1-1 Fer
47’ 1-2 Assaidi
56’ 2-2 Cabral

Scheidsrechter: Braamhaar

Geel: Cabral (Feyenoord), Breuer, Djuricic, Kums (sc Heerenveen)

Rood: Zomer (64’, 2x geel), Schmidt (80’)

Opstellingen:

Feyenoord: Mulder; Leerdam (’81 Achahbar), De Vrij, Vlaar, Ramsteijn (61’ Martins Indi); El Ahmadi, Clasie (67’ Mokotjo), Fer; Cabral, G. Fernandez en Schaken.

Sc Heerenveen: Vandenbussche; Janmaat, Breuer, Zomer, El-Akchaoui (77’ Schmidt); Kums, Djuricic, Elm; Assaidi (82’ Kruiswijk), Dost (90’ Sibon) en Narsingh.