Fanshop
Fanshop

Meer dan Voetbal-onderscheiding voor Van Bronckhorst

Giovanni van Bronckhorst heeft maandagavond tijdens het Voetballer van het Jaar-gala de Meer dan Voetbal / Vriendenloterij prijs gewonnen, als waardering voor de maatschappelijke activiteiten die hij met zijn Giovanni van Bronckhorst Foundation ontplooit. De assistent-trainer van Feyenoord kreeg tijdens het gala in Hilversum een cheque van 50.000 euro uit handen van Alex Tielbeke van de ECV en Imme Rog van de Vriendenloterij. Dit geld dient besteed te worden aan sociaal-maatschappelijke activiteiten bij de eerste amateurclub van Van Bronckhorst, het Rotterdamse LMO.
Van Bronckhorst is vereerd met de onderscheiding. ‘Ik vind dit een heel mooie prijs’, zei hij. ‘Niet alleen vanwege de gift van de Vriendenloterij, maar ook vanwege de erkenning voor het werk dat ik samen met mijn vrouw en de Foundation doe. Mijn oude amateurclub zal heel blij zijn met dit bedrag. Hopelijk kunnen we een hoop kinderen gaan helpen met hun ontwikkeling.’

Een van de belangrijkste projecten van de Foundation is de Giovanni van Bronckhorst Academy, die in april van dit jaar werd geopend in De Kuip. Het leercentrum is het decor voor het programma Playing for Success, waar leerlingen die minder presteren dan ze kunnen bijles krijgen na school. Deze week gaat het nieuwe seizoen in de Giovanni van Bronckhorst Academy van start.

In totaal zullen dit jaar zestig basisschoolleerlingen uit de deelgemeenten Charlois, Feijenoord en IJsselmonde een naschools programma gaan volgen in De Kuip. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het vorige seizoen. Begin volgend jaar zal tevens een apart programma worden aangeboden voor leerlingen van het voortgezet onderwijs die onder hun kunnen presteren.

Kinderen die meedoen aan Playing For Success volgen tien weken lang drie uur per week na schooltijd een aantrekkelijk leer- en spelprogramma onder intensieve begeleiding. De inspirerende omgeving van zowel De Kuip als de club moet zorgen voor een ‘wow-factor’, waardoor zelfvertrouwen, zelfbeeld en motivatie van leerlingen toeneemt en taal- en rekenresultaten verbeteren.

De Van Bronckhorst Academy werd voor een groot deel gefinancierd met de opbrengst van het Feyenoord Charity Galadiner, dat in december vorig jaar plaats vond. Onder meer via een veiling werd een bedrag van ruim 225.000 opgehaald, wat werd verdeeld onder de Giovanni van Bronckhorst Foundation en War Child.

De Giovanni van Bronckhorst Academy is voor Feyenoord een van de grote sociaal maatschappelijke projecten. De Academy sluit naadloos aan bij de maatschappelijke ambities van de club, waarbij Feyenoord haar naam en rolmodellen inzet om de Rotterdamse samenleving op een positieve manier te beïnvloeden. Eric Gudde, algemeen directeur van Feyenoord: ‘Het bestaande leercentrum in De Kuip zien we als een eerste aanzet tot een groots leercentrum in het nieuw te bouwen stadion. In Engeland hebben we bij Blackburn Rovers kunnen zien dat je als club met dit soort initiatieven heel veel voor de samenleving kunt betekenen.’

Naast de Van Bronckhorst Academy tracht Feyenoord via verschillende andere projecten de samenleving positief te beïnvloeden. Feyenoord richt zich daarbij in eerste instantie op zichzelf en haar directe omgeving. Succesvolle projecten kunnen vervolgens uitgerold worden in andere delen van de stad en daarbuiten.

Bekijk hier alle maatschappelijke activiteiten van Feyenoord in de samenleving.