Feyenoord pakt koppositie na ruime zege op De Graafschap

Feyenoord heeft zaterdagavond de koppositie in de eredivisie veroverd, dankzij een ruime en overtuigende zege op De Graafschap. Nadat de ploeg van Ronald Koeman het overwicht voor rust nog niet uit wist te drukken in de score, liep Feyenoord in de tweede helft uit naar 4-0. John Guidetti maakte in De Kuip zijn basisdebuut en bekroonde zijn optreden met een doelpunt. De andere treffers kwamen op naam van Ruben Schaken, Kelvin Leerdam en Guyon Fernandez. De Graafschap-verdediger Ted van de Pavert kreeg na een uur spelen een rode kaart.

Het enige dat Feyenoord zichzelf bij rust mocht verwijten, was dat het nog geen afstand had genomen van De Graafschap. Het elftal van Ronald Koeman presenteerde zich zeer aanvalslustig in De Kuip en speelde de eerste helft vrijwel constant op de helft van de tegenstander, maar over het aantal grote kansen dat hieruit voortkwam kon de ploeg niet tevreden zijn.

Feyenoord kwam veelvuldig door over de zijkanten, waarvandaan ook geregeld goede voorzetten werden gegeven, alleen schortte het aan de afwerking. Zo kon spits Guidetti tijdens zijn eerste 45 minuten in De Kuip verschillende keren op doel koppen, maar zonder het gewenste resultaat. Tien minuten voor rust kwam Jerson Cabral het dichtst bij een treffer. De linksbuiten schoot hard over, nadat hij in stelling was gebracht door Karim El Ahmadi die de bal had onderschept in de defensie van De Graafschap.

Aan de andere kant van het veld had Erwin Mulder een betrekkelijk rustige avond, al stond hij voor rust twee keer paraat op de momenten dat het moest. Zo redde hij op slag van rust een kiezelhard schot van Rydell Poepon, nadat Gregor Breinburg een kwartier eerder van afstand net naast had gemikt.

Waar voor rust een doelpunt uitbleef in De Kuip, stelde Feyenoord vroeg in de tweede helft orde op zaken. Binnen een kwartier werd de wedstrijd beslist. Dat was mede te danken aan zeer matig verdedigen aan de zijde van De Graafschap. Al binnen twee minuten kon de bal in de defensie worden onderschept door Ruben Schaken, die direct zijn tegenstander voorbij snelde voordat hij keurig afrondde.

Ruim tien minuten later moest verdediger Ted van de Pavert aan de noodrem trekken, nadat hij in het strafschopgebied werd gepasseerd door Guidetti. Scheidsrechter Wiedemeijer gaf een terechte strafschop en stuurde Van de Pavert met rood van het veld. Evenals een week eerder tegen NAC Breda pakte Guidetti zelf de bal en schoot hij onberispelijk binnen. Guidetti sloot daarmee een emotionele week af op de manier zoals hij dat gewenst had. Eerder deze week ontbrak hij op de training bij Feyenoord, in verband met droeve familieomstandigheden. De aanvaller kreeg desondanks een basisplaats van Ronald Koeman en beloonde dat vertrouwen met zijn tweede treffer als Feyenoorder.

Met het doelpunt van Guidetti was het verzet van De Graafschap, dat verder moest met tien man, volledig gebroken. Feyenoord kon zodoende in het laatste half uur naar hartenlust combineren, waarbij Cabral een hoofdrol voor zichzelf opeiste. De aanvaller was niet te stoppen op de rechterflank en lag twintig minuten voor tijd ook aan de basis van de 3-0.

Nadat Stefan de Vrij een kopbal uit een hoekschop op miraculeuze wijze uit het doel had zien caramboleren, pikte Cabral de bal op aan de rechterkant van het veld en zocht de achterlijn op. Zijn hoge voorzet werd vervolgens knap ingekopt bij de tweede paal door Kelvin Leerdam, die na het invallen van Dani Fernandez naar het middenveld was verhuisd.

Het feest op de tribunes barstte pas echt los nadat een andere invaller, Guyon Fernandez, de marge vergrootte tot vier. De spits nam terwijl hij nog maar drie minuten in het veld stond plaats achter een strafschop, die werd gegeven na een overtreding op Ricky van Haaren. Fernandez schoot vervolgens overtuigend zijn derde treffer van het seizoen binnen.

Feyenoord – De Graafschap 4-0

47’ 1-0 Schaken
59’ 2-0 Guidetti (strafschop)
67’ 3-0 Leerdam
78’ 4-0 G. Fernandez (strafschop)

Scheidsrechter: Wiedemeijer

Geel: Breinburg (De Graafschap)

Rood: Van de Pavert (58’, De Graafschap)

Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Ramsteijn; El Ahmadi (62’ D. Fernandez), Bakkal (73’ Van Haaren), Clasie; Schaken, Guidetti (75’ G. Fernandez) en Cabral.

De Graafschap: De Winter; Jansen, Wormgoor, De Pavert, Evers (59’ Abdulla); Rose, Meijer, De Leeuw, Breinburg; Poepon (73’ Sreckovic) en El Hassnaoui (59’ Nalbantoglu).