Fanshop
Fanshop

Koeman kent kracht AZ

Ronald Koeman zag donderdagavond op televisie hoe AZ, de tegenstander van Feyenoord komende zondag, een verlenging nodig had om FC Groningen te verslaan in het bekertoernooi. De trainer was daar niet ongelukkig mee, zo vertelde hij vrijdag in De Kuip. ‘Het kan positief zijn dat AZ een verlenging nodig heeft gehad. Aan de andere kant lees ik overal dat AZ fysiek en conditioneel sterk is, dus in dat geval moet de wedstrijd van zondag geen probleem voor hen worden.’
Met AZ treft Feyenoord een ploeg in vorm. De Alkmaarders wonnen de afgelopen vier competitiewedstrijden en leden dit seizoen pas een keer puntenverlies. Toch wil Koeman niet spreken van een eerste echte test voor zijn ploeg. ‘Dan is het net of de andere wedstrijden nergens om gingen en dat is niet zo’, zei de trainer. ‘Natuurlijk is het zo dat AZ op dit moment frivool en aanvallend voetbalt, met name in thuiswedstrijden. Op dit moment spelen ze misschien wel het meest aantrekkelijke voetbal in de eredivisie. Maar als je het over testen hebt, dan denk ik dat onze eerste competitiewedstrijd tegen Excelsior misschien wel een grotere test was dan de wedstrijd van zondag.’

Zoals elke tegenstander werd ook AZ uitgebreid geanalyseerd door de technische staf van Feyenoord. Koeman kent de kracht van de komende tegenstander. ‘AZ heeft veel automatismen in de ploeg’, zei hij. ‘Positioneel en tactisch zijn ze goed. Ze spelen met veel druk naar voren, maar geven soms ook veel ruimte weg.’

Koeman kent een aantal spelers van AZ nog uit de tijd dat hij er zelf trainer was. ‘Pontus Wernbloom en Rasmus Elm kwamen erbij in de tijd dat ik bij AZ werkte’, zei Koeman. ‘Dat zijn spelers met specifieke kwaliteiten. Het zijn fantastische jongens voor in je elftal en ze zijn heel belangrijk voor dit AZ.’

John Guidetti en Kelvin Leerdam keren zondag terug bij de wedstrijdselectie van Feyenoord, nadat ze de afgelopen bekerwedstrijd tegen AGOVV uit voorzorg aan zich voorbij lieten gaan wegens lichte klachten. Koeman beslist zaterdag of Diego Biseswar terugkeert bij de wedstrijdselectie. De aanvaller kwam dit seizoen nog niet in actie in verband met een buikblessure. Afgelopen maandag maakte hij zijn rentree bij Jong Feyenoord/Excelsior.

DE TEGENSTANDER

Ondanks het vertrek van vele bepalende spelers de laatste seizoenen, met Stijn Schaars, Kolbeinn Sigthórsson en Sergio Romero vertrokken afgelopen zomer nog de aanvoerder, de topscorer en de eerste doelman uit Alkmaar, weet AZ ook dit seizoen weer uitstekend voor de dag te komen. Trainer Gertjan Verbeek heeft een hechte ploeg weten te smeden die overloopt van enthousiasme en creativiteit.

Hoewel de start van de competitie goed was, werd vlak voor het sluiten van de transfermarkt ook nog eens Roy Beerens losgeweekt bij sc Heerenveen. De buitenspeler was in Friesland op een dood spoor beland, maar is inmiddels onder Verbeek, met wie hij eerder bij Heerenveen al samenwerkte, weer opgebloeid en een aanvaller om rekening mee te houden.

Het is voor tegenstanders sowieso moeilijk kiezen tegen AZ, want de ongekende doelpuntproductie van de Alkmaarders is niet op te hangen aan één speler. Verbeek beschikt over meerdere voetballers die eenvoudig het net weten te vinden, zoals in competitieverband bijvoorbeeld Rasmus Elm (4 treffers), Joey Altidore (3), Pontus Wernbloom (2) en zelfs verdediger Nick Viergever (2).

Laatstgenoemde zorgde voor het openingsdoelpunt toen eind augustus FC Groningen in de Euroborg knap met 0-3 werd verslagen. Afgelopen donderdag stonden beide ploegen in het bekertoernooi opnieuw tegenover elkaar, ditmaal in het AFAS Stadion. Na de overtuigende competitiewinst volgde had de ploeg van Verbeek in de tweede ronde van de beker een verlenging nodig om Groniningen uiteindelijk met 4-2 te verslaan.

Waar Feyenoord doordat het dinsdag al in actie kwam tegen AGOVV Apeldoorn genoeg tijd kreeg om te herstellen voor het duel van zondag met AZ, is de Alkmaarders na de krachtmeting met de Groningers van donderdagavond slechts enkele dagen gegund om zich voor te bereiden op de zevende competitiewedstrijd. Verbeek kan tegen de Rotterdammers in elk geval niet beschikken over Joey Didulica (niet wedstrijdfit) en Maarten Martens (enkelblessure).

AZ – Feyenoord

Zondag 25 september om 12.30 uur in het AFAS Stadion

Scheidsrechter: Van Boekel

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord
: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Ramsteijn; Clasie, Bakkal, El Ahmadi; Schaken, Guidetti en Cabral.
AZ: Esteban; Marcellis, Moisander, Viergever, S. Poulsen; Wernbloom, Maher, R. Elm; Beerens, Altidore en Holman.

STATISTIEKEN

UIT
31/10/2010 AZ - Feyenoord 2-1
08/11/2009 AZ - Feyenoord 1-1
22/03/2009 AZ - Feyenoord 0-0
12/03/2008 AZ - Feyenoord 0-1
11/03/2007 AZ - Feyenoord 0-0

THUIS
02/04/2011 Feyenoord - AZ 0-1
07/02/2010 Feyenoord - AZ 1-2
13/12/2008 Feyenoord - AZ 0-1
30/01/2008 Feyenoord - AZ 2-2
18/11/2006 Feyenoord - AZ 3-2