Koeman: ‘Kan trots zijn op de ploeg’

Ronald Koeman stelde zondag na afloop van de wedstrijd dat het lang geleden was dat hij trots was geweest op een elftal dat een nederlaag leed. Dat dit zondag toch het geval was, had alles te maken met de manier waarop Feyenoord had gespeeld tegen AZ en de strijd die was geleverd door de spelers. ‘Ik kan de jongens helemaal niets verwijten’, zei de trainer. ‘Vooraf werd deze wedstrijd in de media een test genoemd. Als dit een test was, dan zijn we daarvoor geslaagd, ondanks de nederlaag.’
Koeman had zijn beginopstelling iets aangepast ten opzichte van de voorgaande wedstrijden, met het oog op de kwaliteiten van AZ. Daarbij speelde ook een rol dat Jerson Cabral, die op de bank begon, nog niet honderd procent fit was, terwijl John Guidetti nog geen negentig minuten kon spelen.

De trainer keek achteraf tevreden terug op de tactische aanpassing. ‘We hebben onze plannen zeer goed uitgevoerd’, vertelde hij. ‘We maakten heel goed gebruik van de snelheid van Ruben Schaken. Daar was ons doelpunt ook aan te danken, al hadden we er misschien nog wel meer uit kunnen halen.’

De tweede helft zag Koeman dat AZ de sterkste ploeg op het veld was, maar desondanks bleef Feyenoord lange tijd op de been. De gelijkmaker viel uiteindelijk uit een vrije trap van Rasmus Elm. ‘We wisten dat AZ heel sterk is in standaardsituaties’, vertelde Koeman. ‘Maar de bal zat er goed in.’

Wat volgde waren twee momenten die cruciaal waren voor het verdere verloop van de wedstrijd. Een overtreding op Ruben Schaken in het strafschopgebied van AZ bleef onbestraft, waarna Kelvin Leerdam met rood van het veld moest na een tackle op Dirk Marcellis. ‘Afgezien van de vraag of rood terecht is, moet Leerdam natuurlijk niet dat risico nemen op die positie op het middenveld’, blikte Koeman terug. ‘Na die kaart werden we verder achteruit gedrukt en viel uiteindelijk de 2-1.’

Kaj Ramsteijn viel zondag in de eerste helft uit met een knieblessure. De ernst van de kwetsuur is nog niet duidelijk. ‘Het lijkt ernstig, maar maandag zal een definitieve diagnose worden gesteld’, besloot Koeman.