Fanshop
Fanshop

Feyenoord trekt lessen uit duel met ADO

Feyenoord-trainer Ronald Koeman heeft enkele dagen voorafgaand aan de wedstrijd van zondag tegen VVV-Venlo met zijn selectie nog uitgebreid stilgestaan bij de recente thuisnederlaag tegen ADO Den Haag. De oefenmeester liet zijn spelers individueel beelden terugkijken van het duel met de Hagenaars. ‘Zo belangrijk vind ik die wedstrijd’, zei Koeman. ‘Wij hebben in dat duel niet gebracht wat we moeten brengen. We maakten ADO sterk, lieten ze zes keer voor ons doel komen. Dat mag niet. We hebben die wedstrijd uitvoerig geanalyseerd. Ik hoop dat het een incident is.’
De coach liet weten zijn spelers vaak te vragen naar hun mening over de gespeelde wedstrijden. Niet alleen de Feyenoorders die daadwerkelijk in actie zijn gekomen, maar ook de selectiespelers op de tribune. Volgens Koeman had Ronald Graafland het spel van Feyenoord tegen ADO het beste getypeerd. ‘Ronald vertelde dat hij voor het eerst geen team op het veld had zien staan’, zei hij. ‘Daarmee heeft hij de puntjes op de i gezet. Misschien was het zelfoverschatting, of misschien was er minder bereidheid om voor het team te werken.’
 
Om aansluiting te behouden met de bovenste plaatsen zal Feyenoord na de nederlagen tegen AZ en ADO Den Haag zondag tegen VVV-Venlo weer een goed resultaat moeten boeken. ‘Tegen ADO en VVV had ik gerekend op drie punten’, zei Koeman. ‘De wedstrijd van zondag ook cruciaal om weer terug te komen in het proces waarin we zaten’, zei Koeman. ‘Het resultaat is daarin belangrijk, maar ik kijk ook naar de ontwikkeling van het elftal.’
 
Tegen VVV kan Koeman voor de tweede keer dit seizoen beschikken over Diego Biseswar, die na acht weken afwezigheid vanwege een buikblessure tegen ADO zijn rentree maakte. ‘Diego viel goed in’, zei Koeman. ‘Maar hij zal zijn plaats terug moeten vinden in het elftal. Ik geef nu de voorkeur aan andere jongens, maar Diego is fit en goed.’
 
Koeman kan tegen VVV-Venlo niet beschikken over de geblesseerde Darley, Gill Swerts, Bart Schenkeveld en Kaj Ramsteijn. Kelvin Leerdam keert terug van schorsing en neemt zijn vaste plaats rechts in de verdediging weer in. Daardoor verdwijnt zijn vervanger tegen ADO Den Haag Dani Fernández uit het elftal.
 
DE TEGENSTANDER
 
De wedstrijd van aanstaande zondag tegen VVV-Venlo betekent voor de supporters van Feyenoord een weerzien met een oude bekende. Marcel Meeuwis vervulde tijdens de tweede helft van het vorige seizoen een belangrijke rol op het middenveld van Feyenoord, en keert nu voor even terug in De Kuip als aanvoerder van VVV-Venlo.
 
Meeuwis zorgt op het middenveld van de Venlonaren voor de nodige ervaring, in een ploeg die verder niet overloopt van routine. Dat lijkt dit seizoen direct ook het grootste probleem te worden voor de Limburgers. Trainer Glen de Boeck beschikt over een aantal talentvolle spelers, maar ontbeert een vaste kern die het klappen van de zweep kent en waaraan de rest van het elftal zich kan optrekken.
 
VVV eindigde het vorige seizoen op de zeventiende plaats en bezet deze jaargang na acht speelronden opnieuw die positie op de ranglijst. De Venlonaren lieten zich met gelijke spelen tegen Ajax en PSV van hun beste kant zien, maar ondanks de twee remises na spectaculaire duels in De Koel wacht de ploeg van De Boeck nog altijd op de eerste overwinning.
 
Grote smaakmaker van VVV is dit seizoen Ahmed Musa. De Nigeriaanse aanvaller is bij vlagen ongrijpbaar voor zijn tegenstanders en bewees in de wedstrijd tegen Ajax ook tegen topploegen een doorslaggevende rol te kunnen spelen. Musa tekende tegen de Amsterdammers voor twee doelpunten, maar maakte vooral ook naam met de makkelijke manier waarop hij zijn tegenstanders passeerde.
 
Hoewel het bij VVV dit seizoen nog niet gaat zoals gehoopt, kan trainer De Boeck zondag in De Kuip in elk geval wel over een vrijwel volledig fitte selectie beschikken. Alleen Ken Leemans kampt met een blessure en is daardoor niet inzetbaar.
 
Feyenoord – VVV-Venlo
Zondag 16 oktober om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter:
 
Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi; El Ahmadi, Clasie, Bakkal; Cabral, Guidetti en Schaken.
VVV-Venlo: De Vogt; Timisela, De Regt, Yoshida, Emenike; Cullen, Maguire, Meeuwis, Molhoek; Musa en Uchebo.

STATISTIEKEN
THUIS
27/10/2010 Feyenoord - VVV-Venlo 3-0
24/10/2009 Feyenoord - VVV-Venlo 1-0
15/03/2008 Feyenoord - VVV-Venlo 4-1
16/01/1994 Feyenoord - VVV-Venlo 5-0
26/01/1992 Feyenoord - VVV-Venlo 5-1
 
UIT
01/05/2011 VVV-Venlo - Feyenoord 3-2
24/01/2010 VVV-Venlo - Feyenoord 1-1
09/12/2007 VVV-Venlo - Feyenoord 0-0
27/10/1993 VVV-Venlo - Feyenoord 1-1
06/09/1991 VVV-Venlo - Feyenoord 0-1