Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Feyenoord gaat uit van eigen kracht tegen Ajax

Feyenoord reist aanstaande zondag goed voorbereid af naar Amsterdam voor de Klassieker tegen Ajax. Hoofdtrainer Ronald Koeman liet vrijdagmiddag in De Kuip weten dat ’s ochtends tijdens de besloten training in het stadion de puntjes op de i waren gezet. ‘We hebben vandaag in alle rust getraind’, zei hij. ‘We hebben uitgelegd wat we voor ogen hebben en hebben dat geoefend. Wij zijn klaar voor Ajax.’
Koeman bekeek in de aanloop naar het duel van zondag samen met zijn assistenten Giovanni van Bronckhorst en Jean-Paul van Gastel meerdere wedstrijden van de Amsterdammers. ‘We hebben veel momenten gezien waar wij ons voordeel mee kunnen doen’, zei hij. ‘Daarbij is het wel van belang dat wij initiatief nemen, met durf spelen en zorgen dat het goed staat.’
 
Onder meer de wedstrijden van Ajax tegen AZ en FC Groningen werden geanalyseerd. ‘Als je tegen Ajax vooruit verdedigt en druk durft te zetten, dan kan je die ploeg in de problemen brengen’, zei Koeman. ‘Maar als je als elftal af gaat wachten, dan heeft Ajax zoveel kwaliteit en zullen ze dat afstraffen. Het begint zondag dus bij ons. Het is AZ en Groningen gelukt om tegen Ajax kansen af te dwingen. Dat moeten wij dus ook kunnen.’
 
De afgelopen dagen werd er volop gespeculeerd of Koeman tegen de rivaal uit Amsterdam zijn opstelling aan zou passen. De coach liet vrijdag weten er wat zijn opstelling betreft volledig uit te zijn. ‘Maar ik vind het niet zo belangrijk of we nou spelen met twee of drie aanvallers', zei hij. ‘We moeten proberen Ajax aan te pakken op het spel dat zij graag spelen: het opbouwen van achteruit. Onze intentie is dus om vroeg druk te zetten, Ajax niet de kans te geven op te bouwen. Al ben ik ook wel zo reëel dat ik begrijp dat er fases in de wedstrijd zullen zijn waarin wij worden teruggedrongen.’
 
Koeman kon vrijdag tijdens de groepstraining weer beschikken over Dani Fernández. De Spaanse verdediger viel afgelopen maandag bij Jong Feyenoord/Excelsior uit met hamstringklachten, maar trainde vrijdag voluit mee. ‘Een meevaller’, aldus Koeman, die door de afwezigheid van Gill Swerts, Bart Schenkeveld en Kaj Ramsteijn dun in zijn verdedigers zit. Ook Darley is niet inzetbaar tegen Ajax. ‘Verder is iedereen fit’, zei Koeman.
 
DE TEGENSTANDER
 
Ajax tankte afgelopen dinsdag vertrouwen in Kroatië. In de derde groepswedstrijd in de Champions League waren de Amsterdammers met 0-2 te sterk voor Dinamo Zagreb. Met de zege kwam er voor de ploeg van trainer Frank de Boer een einde aan een reeks van wedstrijden waarin niet gewonnen werd. Afgezien op een overwinning op de amateurs van Noordwijk in het bekertoernooi, kwam Ajax zes wedstrijden op rij niet tot winst.
 
Ajax had de afgelopen weken weliswaar allerminst een makkelijk programma, met wedstrijden tegen onder meer Real Madrid, PSV, FC Twente, AZ en Olympique Lyon, maar kon desondanks niet tevreden zijn over de voorbije periode. De wedstrijd in Zagreb was zodoende om meerdere redenen belangrijk voor Ajax. Niet alleen hield de ploeg door de zege uitzicht op overwintering in Europa, maar ook liet het elftal voor het eerst in een paar weken weer eens goed voetbal zien.
 
Een hoofdrol was daarbij weggelegd voor Theo Janssen. De middenvelder maakte afgelopen zomer de overstap van FC Twente naar Ajax, maar wist in zijn eerste maanden als Ajacied niet te overtuigen. Dat had voor een deel te maken met de voor hem nieuwe positie waarop De Boer hem had geposteerd. Janssen speelde de eerste maanden van het seizoen als controlerende middenvelder, waar hij liever een aanvallende rol bekleedt.
 
Door een blessure voor spits Kolbeinn Sightorsson moest De Boer noodgedwongen schuiven in zijn elftal, waardoor Janssen zichzelf de laatste wedstrijden weer terugvindt op de plek waar hij het liefst speelt. Dit heeft effect op het hele elftal, want nadat Janssen eerder met een doelpunt al een belangrijk aandeel had in het gelijkspel tegen koploper AZ, speelde hij dinsdag weer als vanouds in het Champions League-treffen met Dinamo Zagreb.
 
Ajax – Feyenoord
Zondag 23 oktober om 12.30 uur in de Amsterdam Arena
Scheidsrechter: Nijhuis
 
Vermoedelijke opstellingen:
Ajax: Vermeer; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Koppers; Eriksen, Anita, Janssen; Sulejmani, De Jong en Boerrigter.
Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi; Clasie, Bakkal, El Ahmadi; Schaken, Guidetti en Cabral.
 
STATISTIEKEN
 
THUIS
19/09/2010 Feyenoord - Ajax 1-2
31/01/2010 Feyenoord - Ajax 1-1
21/09/2008 Feyenoord - Ajax 2-2
11/11/2007 Feyenoord - Ajax 2-2
22/10/2006 Feyenoord - Ajax 0-4
 
UIT
19/01/2011 Ajax - Feyenoord 2-0
01/11/2009 Ajax - Feyenoord 5-1
15/02/2009 Ajax - Feyenoord 2-0
03/02/2008 Ajax - Feyenoord 3-0
04/02/2007 Ajax - Feyenoord 4-1