Fanshop
Fanshop

Overtuigend Feyenoord naar gelijkspel in Arena

Een sterk spelend Feyenoord heeft zondag de Klassieker tegen Ajax met 1-1 gelijk gespeeld. Feyenoord was grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar moest na ruim een uur spelen één doelpunt uit een hoekschop toestaan van Jan Vertonghen. Tegen die tijd had Stefan de Vrij Feyenoord juist op voorsprong gezet, door van dichtbij raak te schieten na een corner. Ajax speelde het laatste half uur van de wedstrijd met tien man door een rode kaart voor Kenneth Vermeer.

Het strijdplan dat Ronald Koeman voorafgaand aan de Klassieker schetste was een duidelijke. De trainer verkoos een goed resultaat boven goed voetbal en wilde daarbij vooral Ajax niet de kans en de ruimte geven om aan het eigen spel toe te komen. Al in de openingsfase van de wedstrijd werd duidelijk dat Feyenoord het strijdplan prima had opgepikt. Het elftal stond goed georganiseerd met vooral een sterk spelend middenveld. De ploeg speelde met veel strijd en werd met name op de counter verschillende keren gevaarlijk. Tot aan de rust waren de beste kansen voor Feyenoord, waar Ajax niet verder kwam dan een kopbal uit een hoekschop die op de lat eindigde.Ajax had vooral moeite met de snelheid van Ruben Schaken, Jerson Cabral en Guyon Fernandez, die speelde in plaats van de zieke John Guidetti, in de voorhoede. Zo kon halverwege de eerste helft zelfs een roei naar voren van Ron Vlaar uitgroeien tot levensgrote kans. De bal werd op de rand van het zestienmetergebied opgepikt door Ruben Schaken, die uit de draai een prima schot afleverde maar Kenneth Vermeer redding zag brengen.Vijf minuten later was de grootste kans van de eerste helft voor Cabral, die na een knappe aanval vanaf achttien meter afstand de kruising raakte met een gekruld schot. In de rebound had Fernandez de bal voor het inkoppen, maar hij stond buitenspel.Na rust zette Feyenoord door waar het in de eerste helft mee begonnen was. Ajax werd nog feller onder druk gezet, waarbij de thuisploeg nauwelijks nog in de buurt van het doel van Feyenoord kwam. Doelman Erwin Mulder hoefde de eerste twintig minuten van de tweede helft alleen maar op zijn hoede te zijn bij een makkelijk gegeven vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Theo Janssen schoot naast.

Tegen die tijd had Kelvin Leerdam juist een levensgrote kans gehad om de score te openen. De verdediger mocht vrij inkoppen uit een hoekschop, maar raakte de bal niet goed en zijn poging ging naast. Twee minuten later kwam de verdiende voorsprong er alsnog. Een weggewerkte bal uit een hoekschop mocht eerst vrij ingeschoten worden door Ron Vlaar. Zijn inzet werd nog geblokt, maar in de rebound schoot Stefan de Vrij de bal via het lichaam van Vermeer en de binnenkant van de paal alsnog in het doel.Voor Vermeer was het direct zijn laatste wapenfeit, want krap een half uur voor tijd kreeg de doelman de terechte rode kaart, nadat hij de doorgebroken Fernandez neerlegde en daarmee een open doelkans voorkwam. Ajax moest daardoor verder met tien man, maar wist desondanks drie minuten later de gelijk te maken. Verdediger Jan Vertonghen werd vrij gelaten bij een hoekschop en kopte hard binnen.

Feyenoord had het in de slotfase tegen tien man aanmerkelijk lastiger dan tegen de elf waarmee Ajax de wedstrijd was begonnen. De ploeg van Koeman had niet meer de kracht om Ajax onder druk te blijven zetten en werd slordiger in de passing. Voor Feyenoord was het daarom vooral zaak om het gelijkspel vast te houden en te gokken op de schaarse counters die het kreeg. Grote kansen bleven aan beide kanten uit, waardoor beide ploegen zich tevreden moesten stellen met een punt.

Ajax – Feyenoord 1-1

Scoreverloop:

61’ 0-1 De Vrij
67’ 1-1 Vertonghen

Scheidsrechter: Nijhuis

Geel: Alderweireld, Bulykin (Ajax), De Vrij, Cissé, Fernandez (Feyenoord)

Rood: Vermeer (64’ Ajax)

Opstellingen:
Ajax:
Vermeer; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Koppers; Eriksen (55’ Bulykin), Anita, Janssen; Sulejmani (55’ Lukoki), De Jong en Boerrigter.
Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi; Clasie, Bakkal, El Ahmadi (84’ Mokotjo); Schaken, G. Fernandez en Cabral (73’ Cissé).