Koeman: ‘Uitschakeling heel pijnlijk’

De teleurstelling bij Feyenoord-trainer Ronald Koeman was vanzelfsprekend groot na de bekeruitschakeling van zijn ploeg door Go Ahead Eagles. Het einde in het bekertoernooi volgde slechts enkele dagen nadat zijn ploeg in heel Nederland lof had geoogst met een sterk optreden tegen Ajax. ‘Deze uitschakeling is heel pijnlijk’, zei de coach. ‘We waren niet fris genoeg, hadden moeite de wedstrijd te lezen. Moeite ook om het spel te maken.’
Feyenoord keek in Deventer al na zeven minuten tegen een 1-0 achterstand aan, door een tegentreffer van Go Ahead-middenvelder Joey Suk. ‘Een goed doelpunt, al vond ik dat wij op dat moment in de verdediging en op het middenveld niet goed stonden te dekken’, zei Koeman. ‘Waar je vooraf niet op hoopt, gebeurde toch: een vroeg tegendoelpunt. De snelle voorsprong gaf Go Ahead vleugels.’

Koeman baalde er openlijk van dat zijn ploeg niet in staat was geweest om zelf een antwoord te vinden op de strijdwijze van de thuisploeg, die tijdens het bekerduel één-op-één speelde. ‘Daardoor kwamen wij in de opbouw steeds onder druk te staan en werden we gedwongen veel terug te spelen op Kostas Lamprou’, zei de coach. ‘Het duurde te lang voordat we doorhadden dat we sneller diepte moesten zoeken, al ging het in de loop van de eerste helft wel beter.’

De coach probeerde een verklaring te zoeken voor het grote verval binnen zijn ploeg na de uitstekende prestatie van afgelopen zondag tegen Ajax. ‘Het is ongrijpbaar’, zei Koeman. ‘Dit soort wedstrijden is voor ons veel moeilijker dan het duel met Ajax. Voor die wedstrijd hoeven spelers niet gemotiveerd te worden. Je zou zeggen dat dat voor een bekerwedstrijd ook niet hoeft omdat het de kortste weg is naar succes, maar tekenend was dat Go Ahead veel meer duels won dan wij. Dat moeten we onszelf kwalijk nemen.’