Koeman: ‘We speelden al snel een verloren wedstrijd’

Trainer Ronald Koeman zat zondag me name de eerste twintig minuten vol ongeloof op de bank bij Feyenoord. Nooit eerder zag hij een ploeg zo effectief de kansen afmaken, als FC Groningen aan het begin van de eerste helft deed tegen Feyenoord, zo vertelde de trainer na afloop. ‘Ik kan me geen wedstrijd herinneren waarin momenten zo bepalend zijn geweest als in de wedstrijd van vandaag’, zei Koeman. ‘Groningen heeft geloof ik acht of negen keer op doel geschoten en zes keer gescoord. Dat is een enorm hoog rendement en een groot compliment voor Groningen. Maar het is ook heel pijnlijk voor ons.’

Dat FC Groningen de kans kreeg om in totaal zes doelpunten te maken, mocht Feyenoord ook zichzelf verwijten, vond Koeman. ‘Je tegenstander een metertje te veel ruimte geven of een man uit je rug laten weglopen: dat zijn beslissende momenten op dit niveau’, zei hij. ‘Ik moet zeggen dat ons spel vanaf de bank afgezien van die momenten niet eens zo slecht oogde. Maar na de 3-0 speelden wij een verloren wedstrijd.’

Volgens Koeman is het na de ruime nederlaag zaak dat alle spelers bij zichzelf te rade gaan wat er fout ging. ‘Het heeft weinig zin om elkaar na zo’n wedstrijd te gaan vertellen wat er verkeer is gegaan. Dit is voor spelers het moment om naar zichzelf te kijken. Dat we vandaag hebben verloren was een collectief probleem. Dit verlies moeten we ook collectief slikken.’

Stefan de Vrij kwam in de wedstrijd tegen Groningen na een uur spelen hard in botsing met Dani Fernandez. De verdediger hield daar een grote bult aan zijn jukbeen aan over en moest zich twintig minuten voor tijd ook laten vervangen omdat hij duizelig was. De precieze aard van zijn blessure is nog niet duidelijk.