Fanshop
Fanshop

Feyenoord kijkt vooruit na nederlagen in het noorden

De selectie van Feyenoord heeft afgelopen week onder meer in een groepsgesprek stilgestaan bij de grote nederlaag van zondag bij FC Groningen, maar hoofdtrainer Ronald Koeman liet vrijdagmiddag in de aanloop naar het duel van zaterdag met N.E.C. weten dat de uitglijder ook weer niet te groot moet worden gemaakt. ‘De ranglijst laat namelijk zien dat het bij ons beter gaat dan die wedstrijd doet vermoeden’, zei hij. ‘Groningen wordt nooit meer zo effectief, maar wij hebben ze die kans gegeven. Daar hebben we over gesproken deze week.’
Feyenoord werkte vanaf afgelopen woensdag toe naar de wedstrijd tegen N.E.C.. Ron Vlaar kreeg vrijdagochtend te horen dat hij behoort tot de definitieve selectie van het Nederlands elftal, voor de interlands tegen Zwitserland en Duitsland. Koeman liet weten blij te zijn voor zijn aanvoerder. ‘Ron haalt even niet zijn gebruikelijke niveau, maar geeft wel alles’, zei de coach. ‘Ik maak me absoluut geen zorgen om Ron. Het is positief dat hij nog steeds in beeld is bij Oranje.’
 
Koeman laat dit seizoen regelmatig spelers van Feyenoord Academy meetrainen en liet Anass Achahbar zelfs al debuteren in de hoofdmacht. De oefenmeester denkt eraan om jeugdspelers in de winterstop mee te nemen op trainingskamp in Spanje. ‘Het zijn de jongens die nu al af en toe meetrainen die dan eventueel de kans krijgen’, zei Koeman. ‘Ik heb in het verleden vaker jeugdspelers meegenomen op trainingskamp, zoals Wesley Sneijder bij Ajax. Die is nadien nooit meer weggegaan bij de eerste selectie’  
 
De afgelopen week sloten onder meer de verdedigers Matthew Steenvoorden, Mats van Huijgevoort en Terence Kongolo aan bij de groepstraining, nu Koeman dun in zijn verdedigers zit. ‘De spoeling is dun achterin’, zei de coach, die gelukkig wel weer kan beschikken over Kelvin Leerdam. ‘Kelvin heeft donderdag voor zichzelf getraind en vandaag de volledige groepstraining afgewerkt. Hij is zelf positief gestemd, maar ik bekijk zaterdag voor de wedstrijd hoe hij er voorstaat. Als Kelvin fit is, dan zal hij spelen.’
 
De rentree van Leerdam komt als geroepen, want Koeman kan tegen N.E.C. niet beschikken over de geschorste Dani Fernández, de nog niet wedstrijdfitte Bart Schenkeveld en de met blessures kampende Gill Swerts en Kaj Ramsteijn. Darley verblijft momenteel in Brazilië weer hij revalideert van een heupblessure.
 
DE TEGENSTANDER
 
Ruim vijfhonderd minuten heeft N.E.C. erop moeten wachten, maar de eerste competitietreffers sinds half september leverden de ploeg van trainer Alex Pastoor afgelopen zondag tegen FC Utecht prompt drie punten op. Die punten waren meer dan welkom, want na zes opeenvolgende nederlagen waren de zorgen groot in Nijmegen.
 
De Nijmegenaren kregen de voorbije weken meer dan eens de complimenten voor hun spel. Zo verdienden ze het op basis van de krachtsverhoudingen op het veld te winnen van PSV, maar door het niet benutten van de kansen bleef N.E.C. keer op keer met lege handen achter.
 
Vorige week donderdag werd met de bekerwinst tegen FC Volendam het eerste voorzichtige succesje geboekt, waarna tegen Utrecht de neerwaartse spiraal definitief lijkt te zijn doorbroken. De zege zorgde in De Goffert niet alleen voor opluchting, maar ook voor aansluiting met de middenmoot op de ranglijst.
 
Leroy George is momenteel de man in bonus bij N.E.C.. De rechtsbuiten die bij FC Utrecht doorbrak in het betaalde voetbal deed afgelopen zondag tegen uitgerekend de Utrechters nadrukkelijk van zich spreken. George rekende na een klein kwartier af met meerdere tegenstanders en passeerde vervolgens met een bekeken schot Utrecht-doelman Junior Fernández door diens benen.
 
Dat de buitenspeler – die eerder dit seizoen door zijn trainer Alex Pastoor nog voor de rust naar de kant werd gehaald – momenteel het geluk aan zijn zijde heeft, bewijst het derde Nijmeegse doelpunt tegen Utrecht. George nam een kwartier voor tijd op twintig meter van het doel plaats achter een vrije trap en deed het leer op de lat uiteenspatten. Toch kon George juichen, want via de rug van Fernández eindigde de bal alsnog in het doel.
 
Feyenoord – N.E.C.
Zaterdag 4 november om 20.45 uur in De Kuip te Rotterdam
Scheidsrechter: Van Sichem
 
Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Mulder; Leerdam (Mokotjo), De Vrij, Vlaar. Martins Indi; El Ahmadi, Clasie, Bakkal; Cabral, G. Fernandez en Schaken.
N.E.C.: Babos; Will, Cmovs, Van Eijden, Conboy; Van der Velden, Koolwijk, Vadócz; George, Schøne en Latupeirissa.  
 
STATISTIEKEN
 
THUIS
15/05/2011 Feyenoord – N.E.C. 1-1
02/08/2009 Feyenoord – N.E.C. 2-0
05/10/2008 Feyenoord – N.E.C. 0-2
02/03/2008 Feyenoord – N.E.C. 1-3
22/04/2007 Feyenoord – N.E.C. 1-1
 
UIT
26/09/2010 N.E.C. – Feyenoord 3-0
28/03/2010 N.E.C. – Feyenoord 0-0
01/02/2009 N.E.C. – Feyenoord 1-0
23/12/2007 N.E.C. – Feyenoord 0-2
26/11/2006 N.E.C. – Feyenoord 4-1