Feyenoord laat Vitesse kansloos in Arnhem

Feyenoord heeft zondagmiddag de reeks van drie nederlagen op rij op overtuigende wijze doorbroken. De ploeg van trainer Ronald Koeman boekte in Arnhem een dikverdiende overwinning op Vitesse: 0-4. De wedstrijd was al voor rust beslist, dankzij doelpunten van John Guidetti (2x) en Jordy Clasie. In de tweede helft bepaalde Sekou Cissé de eindstand. Stefan de Vrij viel twintig minuten voor tijd geblesseerd uit.

De intenties waarmee Feyenoord was afgereisd naar Arnhem werden in het Gelredome vanaf de eerste minuut duidelijk. Na drie nederlagen op rij was de ploeg van Ronald Koeman vastbesloten om het tijd te keren tegen Vitesse, wat resulteerde in een zeer overtuigende eerste helft waarin Feyenoord de zege al zo goed als veilig stelde.

Koeman had zijn basiselftal op twee posities gewijzigd ten opzichte van de duels die de afgelopen weken werden gespeeld. Miquel Nelom begon voor het eerst in de basis als linksback, terwijl Sekou Cissé de plek innam van de geblesseerde Ruben Schaken.

Beide spelers vielen in positieve zin op. Cissé legde een enorme werklust aan de dag en dook zelfs af en toe op in eigen strafschopgebied om mee te verdedigen. De aanvaller lag ook aan de basis van het openingsdoelpunt, na vier minuten spelen. Hij rukte op over de linkerflank en bereikte daarvandaan Otman Bakkal die de bal klaar legde voor Guidetti. De aanvaller schoot vanaf 16 meter prima in de korte hoek en maakte daarmee zijn eerste velddoelpunt voor Feyenoord.

Nelom op zijn beurt bemoeide zich veelvuldig met het aanvalsspel van Feyenoord en speelde een belangrijke rol bij de 0-3 die kort voor rust viel. Nadat Feyenoord de bal langdurig had rondgespeeld, dook uiteindelijk Nelom vanaf de linkerkant op in het zestienmetergebied. Hij legde de bal klaar voor Bakkal, die nog op het lichaam van Piet Velthuizen schoot, maar Guidetti was scherp bij de rebound en tikte van dichtbij zijn tweede van de middag binnen. In de tussentijd was Clasie al trefzeker geweest, door een vrije trap vanaf de linkerkant in één keer in de verre hoek te krullen.

Op de ruime voorsprong van Feyenoord bij rust was niets af te dingen, want de ploeg was 45 minuten lang de bovenliggende partij. Het elftal speelde bij balbezit in hoog tempo en jaagde na balverlies Vitesse zo snel op dat de thuisploeg zich af en toe geen raad meer wist met de bal en deze daarom maar over de zijlijn werkte. De enige grote kans die Vitesse tot de rust wist te creëren, nadat Wilfried Bony alleen opdook voor het doel van Feyenoord, werd uitstekend gered door Erwin Mulder.

Na rust nam Feyenoord wat gas terug, al gaf het ook in de tweede helft Vitesse geen moment de kans om echt in de wedstrijd te komen. Waar de thuisploeg niet verder kwam dan een hard schot voorlangs van Giorgi Chanturia, kreeg Feyenoord alle kans om uit te lopen naar een zeer ruime overwinning. De ploeg toonde zich alleen minder effectief dan voor rust. Van de handvol opgelegde kansen die Feyenoord wist te creëren, werd er nog één benut. Dit was ook direct het fraaiste doelpunt van de middag.

Guidetti werd daarbij schitterend de diepte in gestuurd door de sterk spelende Karim El Ahmadi. De Zweedse spits omspeelde daarop zijn tegenstander, voordat hij Cissé bereikte die bij de tweede paal vrij binnen kon schieten.

Vitesse – Feyenoord 0-4
4’ 0-1 Guidetti
32’ 0-2 Clasie
42’ 0-3 Guidetti
56’ 0-4 Cissé

Scheidsrechter: Nijhuis

Geel: Hofs, Annan (Vitesse), Cabral (Feyenoord)

Bijzonderheden: John van den Brom naar de tribune gestuurd door scheidsrechter Bas Nijhuis wegens aanmerkingen op de leiding (57’).

Vitesse: Velthuizen; Yasuda, Kashia, Van der Heijden, Büttner; Kalas (42’ Van Diermen), Annan, Pröpper (79’ Pedersen); Chanturia, Bony en Hofs (46’ Aborah).
Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij (71’ Martins Indi), Vlaar, Nelom; El Ahmadi, Clasie, Bakkal; Cissé, Guidetti (60’ Biseswar) en Cabral (85’ Achahbar).