Koeman: ‘Cruciale zege’

Feyenoord boekte zondag een zeer belangrijke overwinning op Vitesse. Dankzij de zege in Arnhem komt de ploeg van trainer Ronald Koeman in punten gelijk met Vitesse, Ajax en Heerenveen. ‘Als we hadden verloren was het gat met Vitesse zes punten geweest’, vertelde Koeman na afloop. ‘Daarom was dit een cruciale overwinning voor ons met het oog op de ranglijst.’
De manier waarop de overwinning tot stand kwam stemde Koeman tot grote tevredenheid. ‘Vanaf de eerste minuut hebben we initiatief getoond’, constateerde hij. ‘Daarbij zat het ook mee voor ons, want uit de eerste kans scoorden we, terwijl Erwin Mulder redding bracht toen Vitesse 1-1 kon maken. De tweede helft zijn we nog netjes geweest voor Vitesse. We hadden nog twee of drie goals meer moeten maken, al is 0-4 een prima uitslag.’

Koeman wijzigde zijn elftal voor de wedstrijd tegen Vitesse op twee posities, ten opzichte van het afgelopen duel met N.E.C.. Miquel Nelom nam de basisplaats van Bruno Martins Indi over, terwijl Sekou Cissé aan de aftrap verscheen in plaats van de geblesseerde Ruben Schaken. Koeman was zeer tevreden over beide spelers, vertelde hij. ‘Nelom was heel goed. In de tweede helft tegen N.E.C. maakte hij al een goede indruk en ook vandaag speelde hij met veel vertrouwen. Cissé is al langer goed bezig, daarom wilde ik hem ook een kans geven. Dat vertrouwen heeft hij absoluut waargemaakt.’

De ruime overwinning op Vitesse volgde voor Feyenoord op drie nederlagen op rij. Volgens Koeman is het lastig om het grote verschil in de prestaties van zijn ploeg te verklaren. ‘Als het meezit bij ons en we zitten goed in een wedstrijd, zie je dat een deel van de spelers met veel rust en vertrouwen voetbalt’, zei hij. ‘Maar als het tegen zit, kunnen we qua niveau ook ver terugvallen. Wat dat betreft blijft dit natuurlijk ook een jonge ploeg. Als die ook bij tegenslag het eigen niveau kan halen, dan kunnen we echt goede zaken gaan doen.’

Stefan de Vrij viel zondag twintig minuten voor tijd uit, nadat hij een forse tik op zijn enkel kreeg te verwerken van Stanley Aborah. De ernst van zijn blessure is nog niet duidelijk. ‘Hij heeft een forse klap gehad’, zei Koeman. ‘De enkel was na de wedstrijd vrij dik, maar we moeten afwachten wat er precies aan de hand is.’