Feyenoord knokt zich langs tien man RKC

Feyenoord heeft zich zondag dankzij een sterke slotfase langs RKC Waalwijk geknokt. De ploeg van coach Ronald Koeman keek bij rust nog tegen een onverdiende 1-0 achterstand aan, maar kwam in het laatste kwartier langszij dankzij doelpunten van John Guidetti en invaller Jerson Cabral: 1-2. Tegen die tijd stond RKC al met een man minder op het veld, vanwege een rode kaart voor Robert Braber.

In de aanloop naar de wedstrijd tegen RKC Waalwijk stond trainer Ronald Koeman uitgebreid stil bij de wisselvalligheid die dit seizoen is te zien in het spel van zijn ploeg. Koeman constateerde dat Feyenoord sterke wedstrijden nog niet altijd een passend vervolg kon geven. Na de 0-4 overwinning op Vitesse van vorige week zondag probeerde hij daarom zijn ploeg op scherp te zetten om in Waalwijk wederom goed voor de dag te komen.

Toch speelde zijn elftal in het Mandemakers stadion vrijwel geen moment zo overtuigend als een week eerder in Arnhem. Feyenoord gaf tot aan de rust nauwelijks kansen weg, maar voetbalde zelf in een te laag tempo om echt grote kansen te creëren. Omdat RKC bovendien de enige kans in de eerste helft wist te verzilveren, keek Feyenoord bij rust tegen een 1-0 achterstand aan.

Het doelpunt van RKC kwam voor een groot deel op naam van Adil Auassar. De middenvelder, die dit seizoen van Feyenoord is gehuurd, stoomde met de bal aan zijn voet op tot in het strafschopgebied en gaf vervolgens een prima voorzet op spits Rick ten Voorde, die de bal alleen nog binnen hoefde te tikken.

Voor RKC was de 1-0 voorsprong ook in de tweede helft aanleiding om zich massaal terug te trekken op eigen helft en te gokken op de counter. Dat was helemaal het geval nadat Robert Braber na een uur spelen van het veld werd gestuurd door scheidsrechter Kevin Blom, vanwege een harde tackle op Otman Bakkal. Tegen die tijd had Karim El Ahmadi net de grootste kans voor Feyenoord gehad. De middenvelder tikte op aangeven van invaller Jerson Cabral op de paal.

Met een aanvaller extra in de ploeg in de persoon van Anass Achahbar werden de tien man van RKC in het laatste half uur van de wedstrijd ver teruggedrongen op eigen helft. Het tempo aan Rotterdamse zijde lag alleen niet hoog genoeg om de thuisploeg serieus stuk te spelen.

Dat een kwartier voor tijd toch de gelijkmaker viel, was te danken aan de individuele klasse van John Guidetti. De spits werd aangespeeld in het strafschopgebied door El Ahmadi, nadat hij knap de ruimte voor zichzelf had gecreëerd. Guidetti schoot de bal vervolgens fraai in de verre hoek langs doelman Zoet. Drie minuten eerder had El Ahmadi met een afstandschot al voor de tweede keer tijdens de wedstrijd de paal geraakt.

Feyenoord liet in het laatste kwartier zien zich allerminst tevreden te stellen met de gelijke stand, want de ploeg bleef gedreven op zoek naar een nieuwe treffer. Hoewel het aanvalsspel bij vlagen te slordig was, viel het verdiende winnende doelpunt uiteindelijk zeven minuten voor tijd. De goal kwam geheel op het conto van Cabral, die een sterke invalbeurt bekroonde met een doelpunt. De aanvaller kwam op de middellijn in balbezit, stoomde op naar voren en verschalkte tot slot de keeper met een afstandschot dat door de aanraking van een verdediger met een fraaie curve in het net belandde.

RKC Waalwijk – Feyenoord 1-2

36’ 1-0 Ten Voorde
76’ 1-1 Guidetti
83’ 1-2 Cabral