Beloften gaan in Amsterdam met zege aan de haal

Jong Feyenoord/Excelsior heeft maandagmiddag in Amsterdam de volle winst gepakt tegen Jong Ajax. De ploeg van trainer André Hoekstra speelde een moeizame eerste helft en kwam verdiend op achterstand, maar poetste die na de rust volledig weg: 2-3. Mitchell te Vrede, Diego Biseswar en Darren Maatsen zorgden voor de Rotterdamse doelpunten. Bart Schenkeveld deed op De Toekomst wedstrijdritme op. De centrale verdediger speelde het laatste half uur mee.
Jong Feyenoord/Excelsior kon de eerste helft geen vuist maken in Amsterdam en moest het initiatief aan de thuisploeg laten. Jong Ajax stelde Kostas Lamprou meerdere malen op de proef, waardoor de Griekse sluitpost alle kans had zich te onderscheiden. Dat lukte hem met een aantal belangrijke reddingen, waaronder al na vier minuten toen hij Ajax-aanvaller Yener Arica met een snelle reflex van scoren afhield.

Lamprou werd voor de rust toch een keer op de knieën gedwongen, door Ajacied Daley Blind. De centrale verdediger sneed het strafschopgebied aan de linkerkant binnen en leek – ook tot Lamprou’s verwachting – een lage voorzet te gaan geven. Blind raakte de bal echter verkeerd, waardoor het leer in alle rust achter Lamprou langs het doel in rolde. De doelman was geklopt doordat hij op het verkeerde been stond.

Aan het begin van de tweede helft hield Lamprou met aan katachtige reflex na een schot van invaller Jody Lukoki zijn ploeg in de wedstrijd, waarna het duel snel een andere wending nam. Geheel in strijd met het wedstrijdbeeld voor de rust nam Jong Feyenoord/Excelsior binnen een tijdsbestek van twee minuten de leiding.

Eerst verzilverde centrumspits Te Vrede Feyenoords eerste kans van de middag door bij de eerste paal een lage voorzet van middenvelder Kevin Wattamaleo binnen te schieten: 1-1. Bij de eerstvolgende aanval werd Biseswar vrijgespeeld, kwam de buitenspeler oog in oog te staan met Jasper Cillessen en verschalkte hij de Ajax-doelman met een handigheidje.

De plotselinge weelde gaf een impuls aan het spel van Jong Feyenoord/Excelsior en de Rotterdammers liepen via invaller Maatsen zelfs uit naar 1-3. De buitenspeler reageerde attent toen Cillissen een inzet van aanvoerder Ricky van Haaren wegtikte, kapte de doelman uit en schoot beheerst het derde doelpunt binnen.

Jong Ajax nam vervolgens risico’s om de opgelopen schade ongedaan te maken, kreeg meerdere kansen, maar door uitstekend keeperswerk van Lamprou wist alleen Ajacied Tom Boere in de slotfase nog het net te vinden. Zodoende vertrokken de Rotterdammers met een uitstekende 2-3 zege uit Amsterdam en houdt het als nummer drie van de eredivisie voor beloftenelftallen aansluiting met koploper Jong FC Twente en nummer twee Jong Heracles Almelo.

Jong Ajax – Jong Feyenoord/Excelsior 2-3