Fanshop
Fanshop

Feyenoord kijkt uit naar kraker tegen FC Twente

Veel tegenstanders laten Feyenoord het spel maken in De Kuip, maar aanstaande zondag komt er met FC Twente weer een ploeg naar Rotterdam-Zuid die in de regel zelf het initiatief neemt. Niet toevallig waren de Rotterdammers dit seizoen juist tegen zulke tegenstanders op hun sterkst. ‘Twente speelt gedurfd’, zei trainer Ronald Koeman vrijdagmiddag. ‘Ze voetballen aanvallend en geven daardoor ruimtes weg. Het eerste moeten we zien tegen te houden, van het laatste moeten we zien te profiteren. Dat ligt ons wel. Het gevoel is goed.’
Dat goede gevoel wordt door Koeman deels ontleed aan de optredens van zijn elftal in de wedstrijden tegen de sterkere tegenstanders als Ajax en PSV. De oefenmeester haalde zelf de – weliswaar verloren – uitwedstrijd tegen koploper AZ aan. ‘Wij passen ons nooit aan uit angst, maar juist om de zwakke plekken van de tegenstander bloot te leggen’, zei hij. ‘Zoals bij AZ. Wij zijn de enige ploeg die AZ heeft laten wankelen.’
 
Koeman weet zaterdag pas of hij Stefan de Vrij tegen de Tukkers in kan zetten. De verdediger – die al enkele weken aan de kant staat met een enkelblessure – trainde vrijdag deels mee met de spelersgroep. Met Bruno Martins Indi heeft Koeman in elk geval een waardige vervanger. De jeugdinternational kreeg de complimenten van zijn coach, die over zijn gehele defensie weinig te klagen heeft. ‘Verdedigend geven we de laatste wedstrijden weinig weg’, zei hij.
 
Tegen FC Utrecht moest Feyenoord daarentegen wel twee tegentreffers incasseren. ‘Maar de één was uit een dood spelmoment en de ander uit een voorzet vanaf de zijkant’, zei Koeman. ‘Daar zullen wij beter op moeten letten, zeker zondag. Twente brengt ook aardig wat lengte met zich mee.’
 
Zo beschikt FC Twente-coach Co Adriaanse met Luuk de Jong en Marc Janko alleen al over twee boomlange centrumspitsen. ‘Het is de vraag of Janko wel of niet speelt’, zei Koeman. ‘Op beide varianten zijn wij voorbereid. Als ik de twee elftallen naast elkaar leg, dan is Twente qua fysiek en ervaring wat verder dan wij. Maar voetballend niet.’
 
Naast De Vrij is ook Sekou Cissé een twijfelgeval in de selectie van Feyenoord. De beslissing over de inzetbaarheid van de tegen Utrecht met een enkelblessure uitgevallen aanvaller valt zaterdag. De al langer afwezigen Guyon Fernandez, Gill Swerts, Kaj Ramsteijn en Bart Schenkeveld zijn er zondag tegen Twente zeker niet bij.
 
DE TEGENSTANDER
 
FC Twente kreeg de laatste weken de nodige kritiek op het vertoonde spel. De ploeg van trainer Co Adriaanse zou niet flitsend genoeg voetballen. Wie sec naar de cijfers kijkt, ziet dat de Tukkers het helemaal niet zo onaardig doen onder de afgelopen zomer aangestelde oefenmeester. Overwintering in de Europa League is al even een feit, in de KNVB beker wacht komende week PSV en in de Eredivisie is het gat van vijf punten naar koploper AZ zeker niet onoverbrugbaar.
 
Bovendien is Twente met 41 treffers een van de meest scorende ploegen op het hoogste niveau in Nederland, met gemiddeld iets meer dan 2,5 gemaakte doelpunten per wedstrijd. Bijna de helft van deze productie komt van de twee centrumspitsen in de selectie van de Tukkers.
 
Luuk de Jong is de eerste keus van Adriaanse in de punt van de aanval. De talentvolle aanvaller maakt een stormachtige ontwikkeling door en kwam inmiddels al zes keer uit voor het Nederlands elftal, waarin hij eenmaal het net wist te vinden. In het shirt van Twente staat dit seizoen de teller na zestien duels op negen treffers.
 
Zijn concurrent Marc Janko mag dan niet altijd tot het keurkorps van Adriaanse behoren, de Oostenrijker kan wel nog betere cijfers overleggen dan De Jong. Voor tien treffers had de boomlange spits slechts veertien duels nodig, die hij lang niet allemaal van begin tot eind meemaakte.
 
Met Denny Landzaat, Dwight Tiendalli en Leroy Fer beschikt Adriaanse bij Twente over drie oud-Feyenoorders. Landzaat en Tiendalli komen onder de oefenmeester veelvuldig aan bod, maar Fer is in de Grolsch Veste nog niet de onbetwiste basisspeler die hij tot zijn vertrek uit De Kuip bij het sluiten van de transfermarkt bij Feyenoord was.
 
Feyenoord – FC Twente
 
Zondag 18 december om 14.30 uur in De Kuip
 
Scheidsrechter: Liesveld
 
Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Leerdam, Vlaar, Martins Indi, Nelom; El Ahmadi, Clasie, Bakkal; Cabral, Guidetti en Schaken.
FC Twente: Mihaylov; Rosales, Douglas, Wisgerhof, Tiendalli; Brama, Chadli, Landzaat; Bajrami, L. de Jong en John.
 
STATISTIEKEN
THUIS
16/10/2010 Feyenoord - FC Twente 0-1
30/08/2009 Feyenoord - FC Twente 1-1
18/04/2009 Feyenoord - FC Twente 1-0
24/01/2008 Feyenoord - FC Twente 3-1
26/10/2006 Feyenoord - FC Twente 2-1
 
UIT
30/01/2011 FC Twente - Feyenoord 2-1
18/04/2010 FC Twente - Feyenoord 2-0
16/11/2008 FC Twente - Feyenoord 1-1
27/10/2007 FC Twente - Feyenoord 2-0
11/02/2007 FC Twente - Feyenoord 3-0