Feyenoord toont veerkracht tegen FC Basel

Feyenoord heeft zaterdagmiddag het trainingskamp in Spanje afgesloten met een 3-3 gelijkspel tegen FC Basel. Tegen de Zwitserse kampioen zorgden John Guidetti (2) en Ruben Schaken op het Marbella Football Center voor de Rotterdamse doelpunten. De ploeg van trainer Ronald Koeman begon sterk aan het laatste oefenduel voor de start van de tweede seizoenshelft, keek bij de rust desondanks tegen een 3-1 achterstand aan, maar knokte zich in de tweede helft weer terug in de wedstrijd.
Feyenoord kende een uitstekende openingsfase in Spanje. Voordat Guidetti na ruim een kwartier spelen op aangeven van Mokotjo voor een dikverdiende voorsprong had gezorgd, had de Zweed ook al de paal geraakt en vielen er tevens grote kansen te noteren voor Jerson Cabral en Mokotjo, die van Koeman de kans kreeg op de positie van de vanwege de Afrika Cup afwezige Karim El Ahmadi.

Kort na de openingstreffer werd er ook nog een doelpunt van Ruben Schaken afgekeurd vanwege buitenspel van Guidetti, maar daarna was het over met het overwicht van Feyenoord en nam de wedstrijd een andere wending. Het geduldige Basel kwam halverwege de eerste helft op gelijke hoogte via Jacques Zoua Daogari, die op aangeven van Xherdan Shaqiri alle ruimte had om binnen te schieten.

De fysiek ijzersterke centrumspits tekende op slag van rust ook voor de derde treffer van de Zwitsers, ditmaal na voorbereidend werk van Markus Steinhoefer. Zoua Daogari had wederom over ruimte niet te klagen voor het doel van Erwin Mulder, die tijdens de laatste twintig minuten van de eerste helft ook nog een tegentreffer van Basel-aanvaller Scott Chipperfield had moeten incasseren.

Met de A-junioren Terence Kongolo en Matthew Steenvoorden als centraal verdedigingsduo ging Feyenoord in de tweede helft op zoek naar de aansluitingstreffer. Die kwam er gelukkig al snel, toen een van richting veranderd schot van Schaken in de 54ste minuut achter Basel-doelman Marcel Herzogl eindigde.

Beide ploegen waren vervolgens aan elkaar gewaagd, maar ondanks het ontbreken van een overwicht wist Feyenoord na de aansluitingstreffer ook de gelijkmaker te forceren. Na een snelle uitbraak was het Guidetti die met de punt van zijn schoen Herzogl opnieuw verschalkte en daarmee de honderden Feyenoord-supporters reden tot juichen gaf.

In de slotfase gingen beide ploegen op jacht naar het winnende doelpunt, waar Basel onder meer via invaller Genseric Kusunga en nog dicht bij was. De centrale verdediger leek met een harde kopbal te gaan scoren, maar invaller Kostas Lamprou keerde de inzet. Zodoende sloot Feyenoord het geslaagde trainingskamp in Marbella af met een remise tegen Basel, voordat het zondag terug zal keren in Rotterdam.

FC Basel – Feyenoord 3-3
18’ 0-1 Guidetti
25’ 1-1 Zoua Daogari
33’ 2-1 Chipperfield
45’ 3-1 Zoua Daogari
54’ 3-2 Schaken
66’ 3-3 Guidetti

Scheidsrechter: Pino Blanco
Geel: Nelom, Steenvoorden, Martins Indi en Kongolo (Feyenoord), Shaqiri, Cabral (FC Basel)

Opstellingen:
FC Basel: Herzogl; Degen, Abraham (60’ Kovac), Dragovic (60’ Kusunga), Steinhoefer (70’ T. Xhaka); Shaqiri, Huggel (60’ Cabral), G. Xhaka, Stocker (46’ Buess); Zoua Daogari en Chipperfield (70’ Pak).
Feyenoord: Mulder (70’ Lamprou); Leerdam, Vlaar (46’ Steenvoorden), Martins Indi, Nelom (44’ Kongolo); Mokotjo (70’ Trindade De Vilhena), Clasie (59’ Swerts), Bakkal; Cabral (46’ G. Fernandez), Guidetti (70’ Achahbar) en Schaken (80’ Manu).