Fanshop
Fanshop

Feyenoord moet improviseren tegen VVV

Kamohelo Mokotjo mag zich op gaan maken voor zijn eerste basisplaats tijdens de huidige competitie. Feyenoord-trainer Ronald Koeman liet vrijdagmiddag weten gecharmeerd te zijn van de Zuid-Afrikaanse middenvelder, die zondag tegen VVV-Venlo de afwezige Karim El Ahmadi zal vervangen op het middenveld. ‘Ik vind Kamo een goede speler’, zei de oefenmeester. ‘Ik ben vaker enthousiast over hem geweest, maar toen heb ik het niet altijd teruggezien in de wedstrijden waarin hij meespeelde. Zondag krijgt hij een nieuwe kans.’
Voordat Mokotjo zondag in De Koel aan de aftrap verschijnt, kwam hij tijdens de eerste competitiehelft al tot elf invalbeurten. Koeman ziet dat de middenvelder zich ontwikkelt. ‘Maar die ontwikkeling gaat sneller als hij wedstrijden op het hoogste niveau speelt’, zei de coach. ‘Hij stond op het tweede plan doordat het middenveld goed functioneerde. Mokotjo kan goed worden. Ik heb daar alle vertrouwen in, al zal de toekomst uit moeten wijzen hoe ver hij zal reiken.’
 
Doordat Mokotjo bij de hervatting van de competitie start in plaats van El Ahmadi, zal Koeman een kleine aanpassing doen op het middenveld. ‘Mokotjo speelt gecontroleerder dan El Ahmadi, die meer aansluiting naar voren heeft’, verklaarde de coach.
 
Koeman gebruikte de statistieken van VVV-Venlo tegen Feyenoord in de voorbereiding op het duel in Limburg. Statistieken die met twee Rotterdamse zeges in achttien duels niet in het voordeel van de Stadionclub spreken. ‘Ik schrok daar van’, zei de coach. ‘Met alle respect voor VVV, maar de statistieken zijn vanuit Feyenoords oogpunt ongelofelijk. Het lijkt me duidelijk dat we dit willen doorbreken, dat we goed willen starten aan het vervolg van de competitie. De lijn van de laatste weken voor de winterstop moeten we doortrekken.’
 
Feyenoord treft in De Koel een tegenstander die tijdens de afgelopen weken een ander gezicht kreeg. Met Ton Lokhoff kwam er een nieuwe trainer naar VVV, met in zijn kielzog een aantal aanwinsten. ‘Ze hebben daar hoop op een goede tweede seizoenshelft’, zei Koeman. ‘Dat mogen wij niet onderschatten.’
 
Koeman kan in Venlo geen beroep doen op de geschorste Guyon Fernandez, terwijl Karim El Ahmadi met Marokko deelneemt aan de Afrika Cup. Stefan de Vrij, Kaj Ramsteijn, Ricky van Haaren en Miquel Nelom ontbreken vanwege blessureleed. Door de absentie van Nelom zal Terence Kongolo of Mats van Huijgevoort zondag zijn officiële debuut maken voor Feyenoord, liet Koeman vrijdag weten.
 
DE TEGENSTANDER
 
VVV-Venlo ging in december de winterstop in met slechts twee punten voorsprong op hekkensluiter Excelsior. Het was reden voor de Limburgse club om de noodklok te luiden. Niet alleen de prestaties in de eerste seizoenshelft waren onder de maat, met de 7-0 nederlaag tegen Heracles Almelo begin december als absolute dieptepunt, maar ook het vertoonde spel was niet om over naar huis te schrijven.
 
Voor trainer Glen De Boeck was het reden om op te stappen bij VVV, wegens een gebrek aan perspectief op betere tijden. Zijn opvolger Ton Lokhoff kreeg als belangrijkste taak mee om de club in de tweede helft van het seizoen te behoeden voor degradatie.
 
De selectie van VVV kreeg daarvoor een forse kwaliteitsinjectie, met de komst van aanvaller Steven Berghuis (FC Twente), middenvelder Danny Holla (FC Groningen) en verdedigers Jeffrey Leiwakabessy (Anorthosis Famagusta) en Ismo Vorstermans (FC Utrecht). Daar tegenover stond het vertrek van Ahmed Musa naar CSKA Moskou, terwijl ook Michael Uchebo in de belangstelling staat van verschillende buitenlandse clubs.
 
VVV beschikt daarmee op papier over voldoende kwaliteit om tenminste voor lijfsbehoud in de eredivisie te gaan. Aan Lokhoff is het de belangrijkste taak om het ‘los zand’, zoals middenvelder Marcel Meeuwis zijn ploeg na de nederlaag tegen Heracles noemde, te laten voetballen als één team.
 
Als Lokhoff dat lukt is VVV zeker in thuiswedstrijden een geduchte tegenstander voor elke ploeg in de eredivisie. Feyenoord weet daar alles van, want de ploeg wist van de laatste acht uitwedstrijden tegen VVV er maar één te winnen. Bovendien is dit seizoen het verschil tussen de thuis- en uitwedstrijden bij VVV levensgroot. De Limburgers behaalden al hun punten (tien) van dit seizoen in de negen wedstrijden voor eigen publiek.
 
VVV-Venlo – Feyenoord
 
Zondag 22 januari om 14.30 uur in De Koel te Venlo
 
Scheidsrechter: Makkelie
 
Vermoedelijke opstellingen:
VVV-Venlo: Udegbe; Timisela, Vorstermans, Yoshida, Leiwakabessy; Meeuwis, Holla, Kruijsen; Berghuis, Nwofor en Cullen.
Feyenoord: Mulder; Leerdam, Vlaar, Martins Indi, Van Huijgevoort (Kongolo); Mokotjo, Clasie, Bakkal; Cabral, Guidetti en Schaken.
 
STATISTIEKEN
 
UIT
01/05/2011 VVV-Venlo - Feyenoord 3-2
24/01/2010 VVV-Venlo - Feyenoord 1-1
09/12/2007 VVV-Venlo - Feyenoord 0-0
27/10/1993 VVV-Venlo - Feyenoord 1-1
06/09/1991 VVV-Venlo - Feyenoord 0-1
 
THUIS
16/10/2011 Feyenoord - VVV-Venlo 4-0
27/10/2010 Feyenoord - VVV-Venlo 3-0
24/10/2009 Feyenoord - VVV-Venlo 1-0
15/03/2008 Feyenoord - VVV-Venlo 4-1
16/01/1994 Feyenoord - VVV-Venlo 5-0