Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Koeman: ‘We weten hoe we Ajax moeten aanpakken’

Tijdens de besloten training die vrijdag in De Kuip plaatsvond, legde trainer Ronald Koeman nog eens de nadruk op wat hij zondag hoopt te zien bij zijn ploeg. Hij verwees daarbij verschillende keren naar de uitwedstrijd die Feyenoord eerder dit seizoen tegen Ajax speelde. Het elftal kwam in de Amsterdam Arena zeer sterk voor de dag. ‘Toen hebben we laten zien hoe je Ajax moet bestrijden’, vertelde Koeman vrijdag in de aanloop naar de Klassieker in De Kuip. ‘Ajax blijft een ploeg met veel kwaliteit, maar je moet de strijd met hen aangaan. Dat is onze kwaliteit en hun kwetsbaarheid.’
Koeman merkte de afgelopen weken al dat hij zijn ploeg nauwelijks hoeft te motiveren voor de wedstrijd tegen Ajax. Niet alleen voor veel supporters is de Klassieker de wedstrijd van het jaar, maar ook de spelers kijken al langere tijd reikhalzend uit naar de wedstrijd van zondag. Koeman: ‘We hoeven de spelers niet te motiveren, dus dat geeft ons de kans om meer nadruk te leggen op de organisatie. Dat hebben we de afgelopen week ook gedaan. In de uitwedstrijd tegen Ajax hebben we wat dat betreft het goede voorbeeld gegeven.’

Mocht Feyenoord zondag winnen van Ajax, dan hebben beide ploegen een gelijk aantal punten op de ranglijst. Volgens Koeman is dat gegeven veelzeggend voor de ontwikkelingen tijdens dit seizoen tot nu toe. ‘Ajax is niet grootse doen’, zei de trainer. ‘Als je de namen op papier bekijkt hebben zij een sterkere selectie. Maar wij draaien daarentegen een goed seizoen. Ajax niet.’

Afgezien van de wisselende resultaten, heeft Ajax ook te kampen met personele problemen. Door blessures kan trainer Frank de Boer zondag niet beschikken over verschillende vaste waarden, zo weet ook Koeman. ‘Er zijn veel wisselingen in het team, die jongens zijn niet allemaal zekerheidjes’, vertelde hij. ‘Aan de andere kant kiest Ajax ongeacht de spelers altijd voor een goede opbouw en de voetballende oplossing. We weten dus wat we kunnen verwachten.’

Koeman kan zondag voor het eerst sinds hun blessures weer beschikken over Stefan de Vrij en Miquel Nelom. Beide spelers zijn volledig fit en trainden donderdag en vrijdag al met de groep mee. De hoofdtrainer is positief gestemd dat ook John Guidetti zondag deel uit kan maken van de wedstrijdselectie. De spits is op de terugweg na een amandelontsteking en trainde vrijdag al deels met de groep mee. Zaterdag beslist Koeman over de inzetbaarheid van Guidetti.

DE TEGENSTANDER

Ajax-trainer Frank de Boer moet zondagmiddag in De Kuip laten zien over een flink staaltje improvisatietalent te beschikken. De oefenmeester wordt geplaagd door een waslijst aan blessures in zijn selectie, waardoor met name in de achterste lijn de spoeling dun is bij de Amsterdammers.

De Boer kan ik Rotterdam niet beschikken over de geblesseerde verdedigers André Ooijer, Toby Alderweireld en Nicolas Boilesen, terwijl ook het meespelen van Nederlands international Gregory van der Wiel zo goed als uitgesloten is. Daardoor zal Ricardo van Rhijn, aanvoerder van Jong Ajax, waarschijnlijk tegen Feyenoord in de basis starten.

Naast de kopzorgen over de defensie, is het dit seizoen voorin deels noodgedwongen ook stuivertje wisselen bij Ajax. Miljoenenaankoop Mounir El Hamdaoui werd door De Boer naar het beloftenelftal gedirigeerd, maar zijn gedoodverfde vervanger Kolbeinn Sigthórsson kampt al maanden met een enkelblessure. Buitenspeler Derk Boerrigter kende een sterke start in het shirt van Ajax, maar moet door rugklachten al enige tijd vanaf de kant toekijken.

De fysieke problemen komen bovenop de machtsstrijd op bestuurlijke niveau waar de Amsterdamse club al een jaar mee worstelt. En ondanks dat het tijdens het bekertoernooi ook nog eens dubbel mis ging – eerst de aanval van een Ajax-supporter op AZ-doelman Esteban en vervolgens de uitschakeling bij het overspelen van de gestaakte wedstrijd –, staan de Amsterdammers er kort na de winterstop zeker niet slecht voor.

In de Europa League wacht de mooie dubbele ontmoeting met Engels kampioen Manchester United. In de eredivisie werd er afgelopen zondag weliswaar niet gewonnen van AZ, de achterstand op de koploper uit Alkmaar bedraagt altijd nog maar vijf punten. Tegen de achtergronden van alle problemen in Amsterdam, kan het seizoen nog altijd gered worden met prolongatie van de landstitel.

Feyenoord – Ajax

Zondag 29 januari om 12.30 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Kuipers

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord
: Mulder; Leerdam, Vlaar, Martins Indi, Nelom; Clasie, Bakkal, Mokotjo; Schaken, Fernandez (Guidetti) en Cabral.
Ajax: Vermeer; Anita, Van Rhijn, Vertonghen, Blind; Eriksen, Enoh, Janssen; Sulejmani, S. de Jong en Ebecilio.

LAATSTE VIJF ONTMOETINGEN IN EREDIVISIE

THUIS
19/09/2010 Feyenoord - Ajax 1-2
31/01/2010 Feyenoord - Ajax 1-1
21/09/2008 Feyenoord - Ajax 2-2
11/11/2007 Feyenoord - Ajax 2-2
22/10/2006 Feyenoord - Ajax 0-4

UIT
23/10/2011 Ajax - Feyenoord 1-1
19/01/2011 Ajax - Feyenoord 2-0
01/11/2009 Ajax - Feyenoord 5-1
15/02/2009 Ajax - Feyenoord 2-0
03/02/2008 Ajax - Feyenoord 3-0