Klassieker prooi voor Feyenoord

Feyenoord heeft zondag met dank aan een uitblinkende John Guidetti met 4-2 gewonnen van Ajax. De ploeg van trainer Ronald Koeman knokte zich in de Klassieker terug van een 0-1 achterstand, onder meer dankzij drie doelpunten van Guidetti. Hoewel het afgelopen week lange tijd onzeker was of de Zweed in actie kon komen tegen Ajax, speelde hij bijna de volledige wedstrijd. Naast Guidetti was ook Otman Bakkal trefzeker.
Hoewel de statistieken niet in het voordeel van Feyenoord spraken, besefte de ploeg dat de Klassieker in De Kuip een uitgelezen mogelijkheid was om het tij te keren en Ajax te verslaan. De laatste thuisoverwinning van Feyenoord op Ajax stamde weliswaar uit 2006, maar desondanks spraken trainers en spelers voor de wedstrijd al hun vertrouwen uit in een goed resultaat.

Toch begon Feyenoord onwennig aan de wedstrijd. Het tempo in de ploeg lag te laag en het spel was te slordig om Ajax echt in problemen te brengen. Dat veranderde pas nadat Christian Eriksen Ajax op voorsprong had gezet. De Deense middenvelder kreeg na een snelle tegenaanval van de bezoekers veel te veel ruimte en loste uiteindelijk een schot vanaf achttien meter dat buiten bereik van Erwin Mulder in het doel vloog.

Het was de enige keer in de eerste helft dat de keeper kansloos was, want Mulder ontpopte zich tot aan de rust tot één van de uitblinkers op het veld. Zo redde hij na een kwartier spelen een schot van Vurnon Anita en lag hij na krap een half uur in de weg nadat hij oog in oog kwam te staan met Lorenzo Ebecilio.

Feyenoord kwam na de voorsprong van Ajax pas echt op stoom. Al binnen een minuut na de 0-1 kreeg Guyon Fernandez, die direct op een basisplaats kon rekenen nadat zijn schorsing van zes wedstrijd erop zat, een levensgrote kans op de gelijkmaker. Hij schoot een voorzet van Ruben Schaken hard binnen, maar stuitte op keeper Kenneth Vermeer.

De doelman had tien minuten later geen antwoord, toen John Guidetti een strafschop vernietigend hard in de bovenhoek schoot. De Zweedse spits, die voldoende was hersteld van een amandelontsteking om in de basis te beginnen, had die strafschop zelf verdiend. Juist op het moment dat hij wilde uithalen werd hij pootje gehaakt door Jan Vertonghen, die de terechte gele kaart kreeg.

De wederopstanding van Feyenoord was kort voor rust compleet, toen Guidetti ervoor zorgde dat de ploeg met een voorsprong de eerste helft besloot. De spits stond op de juiste plek, nadat Bakkal de bal na een vrije trap teruglegde voor het doel, waar Guidetti alleen nog binnen hoefde te tikken.

Na rust controleerde Feyenoord de wedstrijd, waarbij telkens het juiste moment werd afgewacht om de aanval te kiezen. Die tactiek leverde al vroeg in de tweede helft succes op, toen Fernandez vanaf het middenveld op avontuur ging. De aanvaller bereikte uiteindelijk Otman Bakkal, die de bal vanaf de rand van het strafschopgebied knap in de verre hoek schoof.

Ajax-trainer Frank de Boer probeerde in het laatste half uur het tij nog te keren door twee extra aanvallers in de ploeg te brengen, maar die ingreep sorteerde nauwelijks effect. Ajax was niet bij machte om de spitsen in stelling te brengen, mede door prima verdedigend werk van Feyenoord. Dat het in de slotfase toch nog spannend werd in De Kuip, was te wijten aan een zeldzame fout van Erwin Mulder. De doelman nam na een terugspeelbal te veel risico, waardoor invaller Dmitri Bulykin kon profiteren.

Ajax kreeg daardoor een sprankje hoop om tenminste een punt over te houden aan de Klassieker, maar die hoop was maar van zeer korte duur. Guidetti zorgde voor een zucht van verlichting in De Kuip, door zeven minuten voor tijd Feyenoord naar veilige haven te loodsen. De spits kreeg de bal op een presenteerblaadje van Kamohelo Mokotjo en bleef oog in oog met Vermeer ijskoud. Met een laag schot passeerde Guidetti de doelman en zorgde daarmee voor zijn derde doelpunt van de wedstrijd en zijn veertiende van het seizoen.

Feyenoord – Ajax 4-2
19’ 0-1 Eriksen
31’ 1-1 Guidetti (strafschop)
41’ 2-1 Guidetti
50’ 3-1 Bakkal
80’ 3-2 Bulykin
83’ 4-2 Guidetti

Scheidsrechter: Kuipers

Geel: Fernandez (Feyenoord), Vertonghen, Van Rhijn (Ajax)

Feyenoord: Mulder; Mokotjo, Vlaar, Martins Indi, Nelom; Clasie (88’ De Vrij), Bakkal, Leerdam; Schaken, Guidetti (90’ Cabral) en Fernandez (82’ Cissé).
Ajax: Vermeer; Anita, Van Rhijn, Vertonghen, Blind; Enoh (63’ Klaassen), Eriksen, Janssen (74’ Bulykin); Ebecilio, De Jong en Sulejmani (64’ Lodeiro).