Feyenoord dankt Guidetti na zwaarbevochten zege op Vitesse

John Guidetti heeft Feyenoord zondag met een unieke prestatie een zwaarbevochten zege op Vitesse bezorgd. De spits maakte zijn derde hattrick in drie thuiswedstrijden op rij en stond daarmee aan de basis van de 3-1 overwinning van Feyenoord. De winst kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Na een sterke openingsfase van Feyenoord kwam Vitesse sterk terug, maar Guidetti schoot alle illusies van de bezoekers kort voor tijd aan diggelen door zijn derde doelpunt binnen te schieten. Feyenoord stijgt door de overwinning in De Kuip naar de vierde plaats op de ranglijst.

In de wetenschap dat de ploeg bij winst een ruim gat kon slaan op de ranglijst met Vitesse, straalde Feyenoord in de openingsfase van de wedstrijd evenveel zelfvertrouwen uit als de ploeg een week eerder bij vlagen liet zien in de gewonnen uitwedstrijd tegen N.E.C.. Op een moeilijk bespeelbaar veld gaf de ploeg van Ronald Koeman de bezoekers geen moment het idee dat er iets te halen viel in De Kuip en wachtte zelf geduldig het juiste moment af om toe te slaan.

Die tactiek leverde twee doelpunten op binnen een half uur tijd. Beide kwamen op naam van John Guidetti, die daarmee vijftiende en zestiende goal in de competitie maakte. De openingstreffer kwam na ruim tien minuten spelen met een gelukje op zijn naam. Nadat Kelvin Leerdam uit een hoekschop binnenkopte, raakte de spits de bal als laatste voordat die in het doel verdween. Twintig minuten later verdiende Guidetti een strafschop nadat hij werd vastgepakt in het zestienmetergebied door Frank van der Struijk. Guidetti legde de bal daarna zelf klaar op elf meter van het doel, voordat hij hard en laag binnen schoot.

Het doelpunt was een keerpunt in de eerste helft, want vanaf dat moment trok Vitesse het initiatief meer naar zich toe. In het eerste half uur waren de bezoekers niet verder gekomen dan een schotje van Alexander Büttner, dat prima gered werd door Erwin Mulder, maar in het slot van de eerste helft werd Vitesse plotseling de gevaarlijkste ploeg op het veld. Feyenoord liet zich ver naar achter drukken en had moeite om voorin de bal in de ploeg te houden. Daar bovenop kwam het uitvallen van Jordy Clasie, die met een liesblessure naar de kant moest.

Echt grote kansen bleven uit voor Vitesse, maar toch slaagden de bezoekers erin om nog voor rust de aansluitingstreffer te maken. De ploeg mocht daarvoor scheidsrechter Serdar Gözübüyük dankbaar zijn, want hij zag hoe Kelvin Leerdam de bal uit een hoge voorzet op zijn hand kreeg en kende een strafschop toe, die werd benut door oud-Feyenoorder Nicky Hofs.

Ook na rust lukte het Feyenoord niet om de controle over de wedstrijd volledig terug te krijgen. De ploeg was daarvoor, mede door de lastige omstandigheden, te slordig in balbezit en gaf bij balverlies te veel ruimte weg. Omdat Vitesse ook moeite had de bal in de ploeg te houden speelde een groot deel van het spel zich af op het middenveld.

Zo ontstond er een tweede helft waarin beide ploegen een onrustige indruk maakten. Dat bleef het geval tot aan de slotfase, mede doordat Ruben Schaken een opgelegde mogelijkheid om Feyenoord in rustiger vaarwater te brengen liet liggen. Na een prima aanval van Feyenoord, die eindigde met een schot van Guidetti, had Schaken de rebound voor het binnentikken maar hij schoot over.

De definitieve bevrijding kwam pas zeven minuten voor tijd, toen Guidetti zijn derde van de wedstrijd – zijn zeventiende van het seizoen - binnen schoot en daarmee de wedstrijd besliste. De spits werd prima in stelling gebracht met een steekpassje van Schaken, waarna hij de bal koelbloedig langs de uitkomende doelman Piet Velthuizen schoof.

Feyenoord – Vitesse 3-1

12’ 1-0 Guidetti
31’ 2-0 Guidetti (strafschop)
41’ 2-1 Hofs (strafschop)
83’ 3-1 Guidetti

Scheidsrechter: Gözübüyük

Geel: Velthuizen (Vitesse)