Feyenoord laat dure punten liggen tegen RKC

Feyenoord heeft zaterdagavond dure punten laten liggen in de strijd om Europees voetbal. De ploeg van hoofdtrainer Ronald Koeman kwam in de eigen Kuip niet goed uit de verf en hield slechts één punt over aan het duel met promovendus RKC Waalwijk: 1-1. John Guidetti leek met zijn achttiende treffer van het seizoen een kwartier voor tijd na een matige wedstrijd verlossing te brengen, maar zorgde vervolgens voor een stadion vol ongeloof nadat scheidsrechter Makkelie hem zijn tweede gele kaart voorhield vanwege het bij het juichen uittrekken van zijn shirt. De Zweed is hierdoor geschorst voor de topper van volgende week tegen PSV, net als Kelvin Leerdam die zijn vijfde gele kaart van het seizoen kreeg.
Dat Erwin Mulder de eerste helft uit kon groeien tot de beste Feyenoorder, was veelzeggend voor de situatie op het veld. De doelman hield zijn ploeg met een aantal fraaie reddingen op de been na kansen voor RKC Waalwijk. De grootste mogelijkheid voor de brutaal spelende promovendus viel na acht minuten Rick ten Voorde ten deel, maar de kopbal van de aanvaller werd knap gepareerd door de alerte Mulder.

De doelman riep zijn medespelers meerdere keren tot de orde, maar het gewenste effect had dit niet. Na een vlammend schot in de eerste minuut van Guidetti was het wachten tot vlak voor rust voordat Feyenoord weer enigszins gevaarlijk werd. Ruben Schaken werd met een steekpass knap vrijgespeeld door Ron Vlaar, maar stuitte op RKC-doelman Jeroen Zoet.

Pas halverwege de tweede helft – met Jerson Cabral voor Guyon Fernandez – kwam Feyenoord na lang worstelen tot de eerste doelpogingen na rust. Karim El Ahmadi probeerde het twee keer met een afstandsschot, maar kon Zoet hiermee niet verontrusten.

Feyenoord bleef zoekende, maar kreeg uiteindelijk een uitgelezen kans om alsnog op voorsprong te komen. Henrico Drost liep El Ahmadi in het strafschopgebied tegen de grond, waarna arbiter Makkelie resoluut een strafschop toekende. Guidetti verzilverde die, maar verloor vervolgens in de feestvreugde zichzelf.

De Zweed deed eerst De Kuip ontploffen van vreugde, maar van het bevrijdende gevoel was snel weinig over. Guidetti vierde het verlossende doelpunt tegen de regels in met ontbloot bovenlijf, waarna Makkelie zichzelf genoodzaakt zag de doelpuntenmaker zijn tweede gele kaart van de wedstrijd te geven.

Zoals te verwachten zette RKC in de laatste minuten met een man meer alles op alles om de voorsprong van Feyenoord ongedaan te maken. Dat lukte ook, door een rake kopbal van Robert Braber, nadat Aaron Meijers eerder al de paal had geraakt.

Waar Feyenoord zich met de treffer van Guidetti ondanks een matige vertoning toch leek te redden, eindigde de avond met het wegzenden van de Zweed en het verlies van twee kostbare punten alsnog in mineur voor de Rotterdammers.

Feyenoord – RKC Waalwijk 1-1
77’ 1-0 Guidetti (strafschop)
87’ 1-1 Braber

Scheidsrechter: Makkelie
Geel: Leerdam, Guidetti, Bakkal (allen Feyenoord), Duits, Németh (beiden RKC Waalwijk).
Rood: Guidetti (Feyenoord)

Feyenoord: Mulder; Leerdam (46’ De Vrij), Vlaar, Martins Indi, Nelom; El Ahmadi, Bakkal, Mokotjo; Schaken (85’ Swerts), Guidetti en G. Fernandez (63’ Cabral).
RKC Waalwijk: Zoet; Martina, Drost, Ramos, Van Peppen; Duits (78’ Castillion), Braber, Meijers; Schet, Németh en Ten Voorde (78’ van Hout) .