Clasie schiet Feyenoord naar zwaarbevochten overwinning

Feyenoord heeft zondag dankzij een doelpunt van Jordy Clasie met 1-0 gewonnen van FC Groningen. De ploeg van trainer Ronald Koeman hield het tot aan het laatste fluitsignaal spannend in De Kuip, omdat het met name in het eerste kwartier na rust grote kansen liet liggen om Groningen al eerder de genadeklap te geven. Groningen-verdediger Johan Kappelhof werd kort voor tijd vanwege zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd.

Dat Erwin Mulder tot aan de rust niet veel meer te doen kreeg dan wat terugspeelballen verwerken, was veelzeggend over het spelverloop in de eerste helft. FC Groningen kon in aanvallend opzicht weinig potten breken en was om die reden vooral druk om Feyenoord het voetballen onmogelijk te maken. Omdat Feyenoord bovendien zelf in balbezit slordig was, waren er in de eerste helft nauwelijks goed uitgespeelde aanvallen te zien in De Kuip.

Desondanks was het Feyenoord dat het meeste aanspraak maakte op een doelpunt. Al in de eerste minuut was John Guidetti, die terugkeerde van een schorsing, dicht bij de openingstreffer, alleen kreeg hij de bal op het beslissende moment niet goed mee. Tien minuten later had doelman Luciano da Silva er een fraaie zweefduik voor nodig om een vrije trap van Guidetti uit zijn doel te ranselen.

Afgezien van een schot van Jordy Clasie dat net naast ging, bleven grote kansen uit voor Feyenoord in het grootste deel van de eerste helft. De openingstreffer op slag van rust van dezelfde Clasie voelde daardoor als een bevrijding voor Feyenoord. De goal was volledig te danken aan het doorzettingsvermogen van de middenvelder. Tot twee keer toe leek Clasie de bal kwijt te raken, maar dankzij doortastend optreden kwam hij uiteindelijk als winnaar uit de strijd. Clasie besloot zijn dribbel over het middenveld met een schot van net buiten het strafschopgebied, dat laag in de hoek van het doel verdween. Het was voor Clasie zijn eerste doelpunt als Feyenoorder in De Kuip.

Omdat Feyenoord in het eerste kwartier na rust vergat om Groningen de genadeklap te geven, mochten de weinig overtuigend spelende bezoekers hoop blijven houden op een goed resultaat in De Kuip. Feyenoord kreeg verschillende mogelijkheden om de score te verdubbelen, via onder meer een schotje van Karim El Ahmadi (gestopt) en voorzet van Bakkal (net gemist door El Ahmadi), maar wist geen afstand te nemen van Groningen.

Groningen, dat met Suk Hyun Jun nog een extra aanvaller in de ploeg kreeg, had bij een 1-0 achterstand weinig te verliezen en ging in het laatste half uur meer op de aanval spelen. Dat leverde na een uur spelen bijna resultaat op toen Leandro Bacuna tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker kwam. De aanvaller mikte zijn eerste poging nog naast, maar zag vijf minuten later een schot via een verdediger op de paal eindigen.

Het bleef zodoende spannend tot aan de laatste minuut in De Kuip, al kwam Feyenoord kort voor tijd iets steviger in het zadel te zitten doordat Johan Kappelhof zijn tweede gele kaart kreeg. Met tien man kon Groningen in de slotfase geen vuist meer maken, waardoor de drie zwaarbevochten punten voor Feyenoord een feit waren.

Feyenoord – FC Groningen 1-0

44’ 1-0 Clasie
Scheidsrechter: Van Hulten

Geel: Schaken, Mokotjo (Feyenoord), Texeira, Luciano (FC Groningen)

Rood: Kappelhof (88’ 2x geel, FC Groningen)