Feyenoord blijft steken op gelijkspel tegen FC Utrecht

Feyenoord heeft zondag dure punten verspeeld in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Nadat de ploeg van trainer Ronald Koeman vroeg op voorsprong kwam via Otman Bakkal, lukte het Feyenoord niet om in het vervolg van de wedstrijd verder uit te lopen. FC Utrecht benutte daarentegen in de tweede helft de enige grote kans die de ploeg kreeg, waardoor Feyenoord genoegen moest nemen met een gelijkspel: 1-1. Miquel Nelom werd een kwartier voor tijd met zijn tweede gele kaart van de wedstrijd van het veld gestuurd.

Net zoals eerder dit seizoen in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht kwam Feyenoord vroeg op voorsprong tegen de ploeg uit de Domstad. Die voorsprong was te danken aan een uitstekende openingsfase van Feyenoord, dat FC Utrecht in de eerste minuten geen meter ruimte gaf om te voetballen. De 1-0 was het logische gevolg, met dank aan een uitstekend afstandschot van Jordy Clasie. De middenvelder, die een week eerder tegen FC Groningen zijn eerste doelpunt in De Kuip maakte, stelde doelman Roberto Fernandez dusdanig op de proef dat die de bal alleen nog maar tegen de lat kon tikken. Otman Bakkal was vervolgens scherp op de rebound en kon van dichtbij hard binnen schieten.

Pas op slag van rust werd Feyenoord voor de tweede keer echt gevaarlijk. Na goed voorbereidend werk van Jerson Cabral, kon Kelvin Leerdam de bal klaar leggen op het hoofd van Bakkal. De middenvelder kwam tien centimeter te kort om zijn tweede van de middag te maken, want hij kopte net naast.

In de tussentijd had Feyenoord het spel gemaakt, zonder grote kansen te creëren. Daar stond tegenover dat FC Utrecht geen moment echt gevaarlijk wist te worden. De ploeg van trainer Jan Wouters miste de stootkracht van de geblesseerde spits Frank Demouge, waardoor vrijwel elke aanval ruim buiten het strafschopgebied van Feyenoord ten einde kwam.

Zo machteloos als FC Utrecht voor rust was, zo effectief toonde de ploeg zich aan het begin van de tweede helft. De bezoekers hadden maar twee kansen nodig om op gelijke hoogte met Feyenoord te komen. Na een uur spelen bracht Erwin Mulder nog schitterend redding op een afstandschot van Johan Martensson, maar uit de hoekschop die volgde was het alsnog raak voor Utrecht. Invaller Cedric van der Gun, die nog maar een minuut in het veld stond, schoot de afvallende bal overtuigend binnen.

Met de gelijkmaker brak een moeizame fase aan voor Feyenoord, dat niet bij machte was de gesloten organisatie van Utrecht te doorbreken. Het tempo in de ploeg lag te laag, terwijl te veel spelers te slordig waren in de passing om de defensie van de bezoekers te verontrusten.

De opgave om de winst nog binnen te slepen werd een kwartier voor tijd nog lastiger, doordat Miquel Nelom met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd werd. Koeman greep daarna in door een aanvaller (Cabral) te wisselen voor een verdediger (Stefan de Vrij), waarmee duidelijk werd dat hij op de eerste plaats het gelijkspel wilde vasthouden.

Afgezien van enkele hachelijke momenten voor het doel van Feyenoord in blessuretijd, maakten beide ploegen in het laatste kwartier weinig aanspraak meer op een doelpunt, waardoor beide ploegen genoegen moesten nemen met een punt.

Feyenoord – FC Utrecht 1-1