Jeugdig Feyenoord stunt tegen FC Twente

Een jeugdig Feyenoord heeft zondag voor een stunt gezorgd door titelkandidaat FC Twente in eigen huis met 0-2 te verslaan. Zoals vaker dit seizoen kwam Feyenoord opnieuw zeer goed voor de dag in een wedstrijd tegen één van de topploegen. Wat dit seizoen nog niet eerder lukte, om een uitwedstrijd tegen een titelkandidaat winnend af te sluiten, lukte zondag voor het eerst wel. Sekou Cissé, die als invaller zijn rentree maakte na een enkelblessure, zorgde vlak voor tijd voor de beslissing, nadat Nils Röseler met een eigen doelpunt kort na rust voor de openingstreffer had gezorgd.

Feyenoord startte de wedstrijd in Enschede met een zeer jong elftal, waarin de gemiddelde leeftijd nog eens fors naar beneden werd gehaald door de basisplaats voor de zeventienjarige Tony Vilhena. De middenvelder speelde in plaats van de geschorste Otman Bakkal en hield zich tegen titelkandidaat Twente zeer knap staande. Zowel in balbezit als bij balverlies wist Vilhena, die ogenschijnlijk nauwelijks onder de indruk was van de setting waarin hij zijn basisdebuut maakte, zich verschillende keren in positieve zin te onderscheiden.

Wat meehielp was de manier waarop Feyenoord georganiseerd stond tegen Twente. De ploeg gaf tot aan de rust op een paar nauwelijks gevaarlijke schotjes vanuit de tweede lijn geen kans weg. Daarentegen wist het elftal van Ronald Koeman in de eerste helft met name via de counter verschillende keren gevaarlijk te worden.

De beste mogelijkheid was tien minuten voor rust voor John Guidetti, die na een prima onderschepping van Jerson Cabral de bal net niet helemaal lekker meekreeg in het strafschopgebied. Uit een lastige hoek schoot de spits vervolgens op het lichaam van de geroutineerde doelman Sander Boschker, die de 550ste wedstrijd uit zijn carrière speelde.

De inzet was de start van de sterkste fase van Feyenoord in de eerste helft, waarin de ploeg nog twee goede kansen kreeg. Eerst zag Jordy Clasie een knap afstandschot net onder de lat vandaan gered worden door Boschker, waarna FC Twente goed wegkwam bij de hoekschop die volgde. Stefan de Vrij kopte op het lichaam van een verdediger.

Feyenoord voelde zodoende bij rust dat er iets te halen viel in de Grolsch Veste en kwam voor de tweede helft ook met die instelling uit de kleedkamer. Het was vervolgens uitgerekend aan een handige steekpass van basisdebutant Vilhena te danken dat Feyenoord ook verdiend op voorsprong kwam. De middenvelder zorgde ervoor dat Jerson Cabral alle tijd en ruimte kreeg om een afgemeten voorzet af te leveren, die weliswaar net over het hoofd van Guidetti vloog, maar net achter de spits alsnog in het doel werd gekopt door verdediger Nils Röseler.

Met de openingstreffer schrokken zowel de supporters als het elftal van FC Twente pas goed wakker, waardoor een hectische fase aanbrak waarin de thuisploeg met steeds meer druk naar voren ging spelen. Feyenoord liet zich daardoor niet van de wijs brengen want de ploeg bleef te allen tijde vanuit een goede organisatie spelen.

De schaarse keren dat Twente wel tot een doelpoging wist te komen, deed doelman Erwin Mulder zijn werk naar behoren. Zo hield hij zijn ploeg ruim tien minuten voor tijd op de been door een schot van Nacer Chadli met een uitstekende reflex naast het doel te werken. Een kwartier eerder had Ola John uit de beste mogelijkheid voor Twente tot dat moment hard naast geschoten.

Waar Twente zich weinig effectief toonde, wist Feyenoord een van de schaarse kansen in de slotfase direct te benutten. Invaller Sekou Cissé zorgde voor de definitieve beslissing, door een voorzet van Schaken eerst te controleren, weg te draaien bij zijn tegenstander en vervolgens hard en overtuigend binnen te schieten.

FC Twente – Feyenoord 0-2

49’ 0-1 Röseler (e.d.)