Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Kunstwerk Henkes keert terug in De Kuip

Stadiondirecteur Jan van Merwijk heeft maandag in de Van Zandvlietzaal in De Kuip een schilderij van kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989) in ontvangst genomen. Op dit zogenoemde vijfde paneel van Henkes, van wie al vier voetbalpanelen in de Van Zandvlietzaal hangen, is een Curaçaos zeegezicht te zien. Het schilderij was vanaf 1977 al te zien in de Van Zandvlietzaal, maar nadat in 1980 werd besloten om de verschillende ruimtes daar te voorzien van schrootjes aan de muur en verlaagde plafonds, verdwenen alle panelen van Henkes uit het zicht.
Tijdens de renovatie in 2004 zijn de tussenwanden tussen de kamers in de zaal en de verlaagde plafonds verwijderd, waardoor één grote lichte ruimte ontstond. De vier voetbalpanelen werden hierna gerestaureerd en teruggehangen, maar het vijfde paneel belandde tijdens de renovatie in het depot, waar het de afgelopen acht jaar werd bewaard.



Stadiondirecteur Jan van Merwijk is blij dat het kunstwerk terug is in De Kuip. ‘Kunst behoort daar te hangen waar het thuis hoort’, zegt hij. ‘Het is mooi dat in de aanloop naar het jubileum van De Kuip op 27 maart dit kunstwerk nu weer terug is in De Kuip.’



Het vijfde paneel van Henkes is nog niet gerestaureerd. Er wordt nog gezocht nog fondsen om deze restauratie te kunnen financieren. ‘Daarvoor zullen onder meer de giften tijdens de Jubileumreceptie van De Kuip op 27 maart gebruikt worden’, vertelt Van Merwijk.