Fanshop
Fanshop

Koeman: ‘We moeten ons richten op de vierde plaats’

Trainer Ronald Koeman was donderdagavond niet erg blij met de uitkomst van de halve finale van het bekertoernooi tussen AZ en Heracles Almelo. Doordat Heracles de finale haalde, is de kans klein dat de vijfde plek in de eredivisie recht geeft op directe plaatsing voor de Europa League. ‘Daarom heb ik vanochtend ook met de groep besproken wat de consequenties voor ons zijn’, vertelde Koeman vrijdagmiddag in De Kuip. ‘Wij mij moeten er vanuit gaan dat we minimaal vierde moeten eindigen, daar moeten we ons dus op richten.’
In de strijd om de vierde plaats is de uitwedstrijd tegen De Graafschap van aanstaande zondag van zeer groot belang voor Feyenoord. Volgens Koeman komt in het in duels met dit soort ploegen aan op het afwachten van het juiste moment om toe te slaan. ‘De Graafschap kiest normaal gesproken voor een bepaalde tactiek waarin de ruimtes klein zijn’, zei hij. ‘Je moet situaties in het veld gaan herkennen, daar is ervaring en kwaliteit voor nodig. De Graafschap wil niet degraderen en denkt dat de speelwijze die ze nu hanteren de beste manier is om dat voor elkaar te krijgen. Wij moeten ervoor zorgen dat we dat afstraffen.’
 
Om zijn ploeg voor te bereiden op het treffen in Doetinchem, liet Koeman zijn beoogde basisploeg vrijdag tijdens de besloten training een partij spelen, waarbij de nadruk lag op het bespelen van de kleine ruimtes. ‘De reserves waren geïnstrueerd om op die manier te voetballen’, vertelde de trainer. ‘Voor ons als trainers was dat ideaal om aan te geven waar de oplossing in zo’n geval ligt.’
 
Van doorslaggevend belang is volgens Koeman hoe Feyenoord om zal gaan met de kansen die het zal krijgen tegen De Graafschap. ‘We hebben er dit seizoen wel eens moeite mee om een beslissing te forceren’, zei de trainer. ‘Wat dat betreft moeten wij alles uit elke wedstrijd zien te halen.’
 
Koeman heeft zondag op De Vijverberg de beschikking over een nagenoeg fitte selectie, waarin alleen Kaj Ramsteijn niet inzetbaar is door een blessure. Guyon Fernandez ontbreekt door een schorsing, terwijl Tonny Vilhena de wedstrijd mist in verband met internationale verplichtingen met Oranje onder 17. Miquel Nelom en Otman Bakkal keren terug van een schorsing.
 
DE TEGENSTANDER
 
De Graafschap vecht om het vege lijf te redden. Zoveel is wel duidelijk na het inhaalduel met FC Twente dat afgelopen woensdag werd gespeeld. Tegen de bekerhouder uit Enschede was het aloude vechtvoetbal van Doetinchemmers weliswaar niet de volle negentig minuten te zien, maar eenmaal op achterstand ging toch weer ouderwets de beuk erin op de Vijverberg.
 
Feyenoord wacht daarom zo goed als zeker een hete middag aanstaande zondag in Doetinchem. Acht wedstrijden voor het einde van de competitie bezet De Graafschap de laatste plaats in de eredivisie, maar het gat naar nummer zeventien Excelsior bedraagt slechts twee punten. Elk punt is dus meegenomen voor de ploeg van hoofdtrainer Richard Roelofsen, die gedurende het seizoen het stokje overnam van de vanwege de teleurstellende resultaten ontslagen Andries Ulderink.
 
Gezien de verhoudingen onderaan de ranglijst zal woensdag 2 mei duidelijk omcirkeld staan in de agenda van Feyenoords tegenstander van komende zondag. Die dag staat er namelijk een rechtstreeks duel met concurrent Excelsior op het programma, voordelig genoeg voor De Graafschap in Doetinchem. De kans dat tijdens dit duel in de 33ste speelronde de beslissing valt in de strijd tegen rechtstreekse degradatie is groot.
 
Meer eerst wacht komende zondag na vier opeenvolgende nederlagen Feyenoord, dat tijdens het eerdere onderlinge duel dit seizoen in De Kuip met 4-0 te sterk was. Roelofsen zit zondag overigens niet op de reservebank, maar op de tribune naast sterkhouders Yuri Rose en Rogier Meijer. De coach is net als de twee bepalende middenvelders geschorst.
 
De Graafschap – Feyenoord
Zondag 25 maart om 14.30 uur in stadion De Vijverberg
Scheidsrechter: Kuipers
 
Vermoedelijke opstellingen:
De Graafschap: De Winter; Nalbantoglu, Saeijs, Wormgoor, Fränkel; Breinburg, El Hassnaoui, Jansen, Vermouth; De Leeuw en Poepon.
Feyenrood: Mulder; Leerdam, Vlaar, Martins Indi (De Vrij), Nelom; Clasie, Bakkal, El Ahmadi; Schaken, Guidetti en Cabral.
 
STATISTIEKEN
THUIS
17/09/2011 Feyenoord - De Graafschap 4-0
22/01/2011 Feyenoord - De Graafschap 0-1
07/12/2008 Feyenoord - De Graafschap 1-3
04/11/2007 Feyenoord - De Graafschap 2-0
15/08/2004 Feyenoord - De Graafschap 6-1
 
UIT
03/10/2010 De Graafschap-  Feyenoord 1-1
22/02/2009 De Graafschap - Feyenoord 0-2
09/02/2008 De Graafschap - Feyenoord 1-3
04/02/2005 De Graafschap - Feyenoord 2-7
05/04/2003 De Graafschap - Feyenoord 3-4