Fanshop
Fanshop

Feyenoord en De Kuip vieren jubileum Stadion Feijenoord

Exact 75 jaar na de opening van Stadion Feijenoord hebben honderden genodigden dinsdag uitgebreid stilgestaan bij het jubileum van het stadion tijdens een feestelijke receptie. Naast tientallen medewerkers van De Kuip en Feyenoord waren ook vele prominenten uit Rotterdam en de voetballerij aanwezig, onder wie verschillende oud-Feyenoorders uit het elftal dat in 1970 de Europa Cup won.
Het officiële gedeelte van de receptie bestond uit toespraken van achtereenvolgens sportclub voorzitter Aad van der Laan, de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, stadiondirecteur Jan van Merwijk en directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen. Allen waren lovend over de waarde die De Kuip de afgelopen 75 jaar heeft gehad voor Feyenoord, de stad Rotterdam en het Nederlandse voetbal in het algemeen.

 
Zo noemde burgemeester Aboutaleb is De Kuip ‘een warm bad’ voor de supporters van Feyenoord. ‘Bij elke thuiswedstrijd treffen zij daar hun vrienden, hand-in-hand kameraden. Maar De Kuip betekent ook veel voor mensen die minder met voetbal hebben. De lichtmasten, die boven het stadion uitsteken, zijn een herkenningspunt voor velen.’

 
Sportclub-voorzitter Van der Laan stond uitgebreid stil bij de totstandkoming en de bouw van De Kuip en de vele hoogtepunten die door de jaren heen in het stadion hebben plaats gevonden. Hij voegde daaraan toe dat het er ‘alle schijn van heeft’ dat het 75 jaar geleden gebouwde stadion als basis gaat dienen voor een nieuw stadion. ‘Zowel in financieel als wellicht ook bouwkundig opzicht’, zei Van der Laan. ‘Met behoud van de unieke sfeer. Feyenoord heeft een nieuw stadion nodig, Rotterdam heeft een nieuw stadion nodig. Feyenoord en Rotterdam hebben elkaar nodig. Dat is in de jaren dertig van de twintigste eeuw gelukt, dat gaat de komende jaren van de eenentwintigste eeuw weer lukken.’ Burgemeester Aboutaleb onderstreepte de woorden van Van der Laan. Hij zei: ‘Het is niet de vraag of, maar wanneer een nieuw stadion er zal komen.’

 
Stadiondirecteur Jan van Merwijk kreeg na afloop van zijn toespraak uit handen van Bert van Oostveen namens de KNVB een bijzondere herinneringsschaal uitgereikt, als geschenk voor het jarige stadion. Van Oostveen verwees daarbij in het bijzonder naar de inmiddels 115 interlands die tot dusver in De Kuip zijn gespeeld. ‘Als het aan de KNVB ligt worden dat er in de toekomst 150’, vertelde de directeur betaald voetbal.

 
Het officiële deel van de receptie werd afgesloten met een optreden van het Rotterdamse cabarettrio The Tunes, dat speciaal vanwege het jubileum van het stadion een lied over De Kuip had gemaakt. Het refrein, waarin de tekst ‘Wij houden van De Kuip’ centraal stond, werd luidkeels meegezongen door de aanwezigen.

 
De receptie in De Kuip betekende tevens de opening van de Jubileumtentoonstelling in het stadion. Tot aan het eind van het jaar kunnen bezoekers alles te weten komen over de geschiedenis van De Kuip, via informatiepanelen bij alle bijzondere elementen in het stadion, plus een speciale fototentoonstelling. Wie niets wil missen van de Jubileumtentoonstelling, kan vanaf deze week deelnemen aan speciale Jubileumrondleidingen. Tijdens deze rondleidingen, waarin onder meer alle onderdelen van de tentoonstelling aan bod komen, staan bijzondere persoonlijke verhalen over het stadion centraal. Kijk op www.dekuip.nl voor meer informatie. voor meer informatie.