Fanshop
Fanshop

Koeman ziet Feyenoord groeien

Nadat Feyenoord vorige week de drie punten had gepakt tegen De Graafschap, werd er een klein feest gevierd in de kleedkamer op de Vijverberg. Toen Ronald Koeman er binnen stapte hoorde hij één van de spelers roepen: ‘Nog zeven!’, verwijzend naar het aantal wedstrijden dat Feyenoord nog voor de boeg heeft. Koeman haalde dat moment vrijdagmiddag in De Kuip nog eens aan. Dat was niet voor niets. ‘We hebben onze hoop gevestigd op de komende zeven wedstrijden’, zei de trainer. ‘De uitdaging voor ons is om het elke keer weet te laten zien.’
Wat dat betreft is Koeman tevreden met de ontwikkeling die zijn ploeg doormaakt. Niet alleen zijn de resultaten de afgelopen weken goed, maar ook ziet de trainer zijn elftal groeien. ‘Spelers gaan steeds meer van elkaar eisen’, zei hij. ‘Het is een gegeven dat we boven verwachting presteren, daardoor hebben we niet de druk die Ajax of PSV heeft om kampioen te worden. Aan de andere kant leggen we onszelf wel de druk op om elke wedstrijd het maximale eruit te halen.’
 
Zo spraken de Feyenoorders voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Twente de wens uit om uit de eerstvolgende drie duels negen punten te halen. Na twee van die drie wedstrijden ligt de ploeg wat dat betreft op schema. Toch wist Koeman dat Feyenoord ook tegen NAC gewoon weer goed voor de dag moet komen om drie punten binnen te slepen. ‘NAC heeft de afgelopen weken goede resultaten geboekt’, zei hij. ‘Tegen AZ hebben ze heel compact gespeeld, dat zullen ze tegen ons waarschijnlijk ook doen.’
 
Feyenoord staat rond de wedstrijd tegen NAC stil bij het 75-jarig bestaan van De Kuip. Dat is niet voor niets, stelde ook Koeman. ‘De Kuip is een echt voetbalstadion, het ademt voetbalsfeer’, vertelde hij. ‘Die sfeer wordt gemaakt door het publiek, dat is fantastisch bij Feyenoord. Wij kunnen als ploeg alleen nog leren om het publiek nog beter te bespelen, dat doen we soms nog te weinig.’
 
Koeman kan zaterdag nog geen beroep doen op Kamohelo Mokotjo, die herstellende is van een schaambeenblessure, terwijl ook Gill Swerts wegens lichte klachten niet inzetbaar is. Tonny Trindade de Vilhena keert terug bij de wedstrijdselectie, nadat hij het duel met De Graafschap miste door verplichtingen met Oranje onder 17. Koeman liet in het midden of Sekou Cissé tegen NAC voor het eerst weer in de basis zal starten. De aanvaller maakte de afgelopen twee wedstrijden als invaller een goede indruk.
 
DE TEGENSTANDER
 
NAC Breda reist zaterdag met vertrouwen af naar Rotterdam. De Bredanaars bezetten weliswaar slechts de veertiende plaats in de eredivisie, maar bleven de laatste drie duels ongeslagen. De thuiszege op PSV luidde indirect het ontslag van PSV-trainer Fred Rutten in, waarna ook koploper AZ niet wist te winnen van de formatie van hoofdtrainer John Karelse.
 
Feyenoord is dus gewaarschuwd, want NAC begint de laatste weken net op tijd punten te sprokkelen om zo te voorkomen dat het echt in de degradatiestrijd verwikkeld raakt. Aan de andere kant kan NAC weinig hoop putten uit de geschiedenisboeken. De club uit Breda wist in 44 ontmoetingen nog nooit in De Kuip van Feyenoord te winnen.
 
Waar de club wél tevreden over kan zijn is het aantal tegendoelpunten dat de ploeg dit seizoen incasseerde. Het elftal scoort zelf moeilijk, maar kan daarentegen bogen op een solide verdediging die pas veertig doelpunten tegen kreeg. Ter indicatie: dat zijn evenveel tegendoelpunten als bijvoorbeeld PSV en zelfs twee minder dan sc Heerenveen.
 
Een belangrijke rol is wat dat betreft weggelegd voor keeper Jelle ten Rouwelaar. De doelman is een van de steunpilaren van NAC en groeit nog ieder seizoen. Voorlopig persoonlijk hoogtepunt beleefde hij een jaar geleden, toen bondscoach Bert van Marwijk hem tweemaal opnam in de selectie van het Nederlands elftal. Tot een optreden in Oranje kwam het niet, maar zijn uitverkiezingen geven wel aan dat NAC met Ten Rouwelaar een uitstekende doelman onder de lat heeft staan.
 
Afgelopen weekend redde de teruggekeerde Nourdin Boukhari tegen N.E.C. een punt met een puike treffer, maar de Rotterdammer zal zaterdag niet spelen. Boukhari liep in de slotfase van het duel met de Nijmegenaren na een onbesuisde tackle namelijk tegen een rode kaart aan en is daardoor geschorst.
 
Feyenoord – NAC Breda
Zaterdag 31 maart om 20.45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Nijhuis
 
Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi; Clasie, Bakkal, El Ahmadi; Schaken, Guidetti en Cabral (Cissé).
NAC Breda: Ten Rouwelaar; Koenders, Botteghin, Luijckx, El Akchaoui; J. Buijs, Bonevacia, Gilissen; Lurling, Kolk en Bayram.
 
STATISTIEKEN
THUIS
13/03/2011 Feyenoord - NAC Breda 2-1
04/04/2010 Feyenoord - NAC Breda 0-0
26/12/2008 Feyenoord - NAC Breda 3-1
26/08/2007 Feyenoord - NAC Breda 5-0
01/10/2006 Feyenoord - NAC Breda 3-2

UIT
11/09/2011 NAC Breda - Feyenoord 1-3
12/09/2010 NAC Breda - Feyenoord 2-0
27/09/2009 NAC Breda - Feyenoord 0-2
08/03/2009 NAC Breda - Feyenoord 1-2
30/03/2008 NAC Breda - Feyenoord 3-1