Koeman: ‘Nagelaten meer te halen uit vroege voorsprong’

Trainer Ronald Koeman vond de 3-1 overwinning van Feyenoord zaterdag verdiend, maar was na afloop ook kritisch op zijn ploeg. Dat had met name te maken met het feit dat Feyenoord de ijzersterke openingsfase geen goed vervolg kon geven.  ‘We begonnen goed en maakten via Bakkal al na twee minuten een fantastische goal’, zei Koeman. ‘NAC Breda had duidelijk moeite met het tempo en onze lopende mensen, maar we hebben verzuimd om hen daar meer pijn mee te doen en de voorsprong te vergroten. In plaats daarvan gingen we achteruit lopen, waardoor het veld te groot werd en op die manier kwamen zij terug in de wedstrijd. Dat verwijt ik mijn elftal wel. Ook omdat het niet de eerste keer is dat we in thuiswedstrijden niet goed omgaan met een voorsprong.’
Ondanks de comfortabele 3-1 voorsprong zag Koeman in de tweede helft de onrust in de ploeg sluipen. ‘We hebben er bewust voor gekozen om in te zakken en de ruimtes klein te houden, maar wel met het idee om er op de juiste momenten snel uit te komen. Die mogelijkheden lagen er ook, maar we misten de rust en de kracht om die ruimtes te bespelen. Ik vond zelfs dat ons spel in de tweede helft wat vermoeid oogde, we waren niet fris. Aan de andere kant hebben we nauwelijks nog een kans weggegeven en uiteindelijk verdiend gewonnen.’

De vermoeidheid uitte zich het meest bij Karim El Ahmadi, die een kwartier voor tijd uitviel met kramp in allebei zijn benen. Volgens Koeman is dat niet raar. ‘Vergeet niet dat hij aan de Afrika Cup heeft meegedaan. Toch geeft het aan dat zo’n wedstrijd als vandaag ons, ondanks de voorsprong, veel kracht kost.’