Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Geslaagd bezoek aan landmacht

De Feyenoord-selectie heeft een geslaagde teambuildingsdag achter de rug. De volledige ploeg van trainer Ronald Koeman was maandag te gast bij de landmacht op de Bernhard Kazerne in Amersfoort, waar onder meer op verschillende manier aan de teamdiscipline werd gewerkt. Ook kregen de spelers aan het eind van de dag de kans om een stukje mee te rijden op verschillende militaire voertuigen, waaronder een grote tank.
Direct aan het begin van de dag maakten de spelers van Feyenoord het meest indrukwekkende programmaonderdeel mee. Na een introductie door luitenant-generaal Mart de Kruif, naast Feyenoord-supporter sinds oktober vorig jaar ook Commandant Landstrijdkrachten, kregen de Feyenoorders een persoonlijk verhaal te horen van een militair die tijdens een uitzending in Afghanistan op een bermbom reed. Uiteindelijk moest hierdoor een deel van zijn been geamputeerd worden. ‘Dat was een heel indrukwekkend en inspirerend verhaal’, vertelde Ronald Koeman na afloop. ‘Ik merkte aan de spelers dat het bij hen ook binnenkwam.’Koeman stemde zelf eerder dit seizoen al in met het verzoek dat kwam vanuit de landmacht om eens met de selectie langs te komen in Amersfoort. ‘Op de eerste plaats is dit een mooi uitje voor ons op een moment dat we geen wedstrijd in het komende weekend hebben’, vertelde de trainer. ‘Je krijgt hier inzicht in een andere wereld dan de onze. Het is een dag om plezier te hebben, maar daarnaast zitten er ook competitieve elementen in het programma. Daarin komt het bijvoorbeeld aan op leiderschap en elkaar helpen. Dat is een mooie vorm van teambuilding.’Het competitieve element zat onder meer verwerkt in een onderdeel waarbij de selectie werd opgesplitst en twee groepen het tegen elkaar opnamen in twee verschillende oefeningen. Bij de eerste kwam het aan op tactisch inzicht en goede communicatie, bij de twee oefening draaide het vooral om conditie en uithoudingsvermogen. De spelers moesten hierbij een hindernisparcours afleggen compleet met gevechtsuitrusting. ‘Loodzwaar’, zo concludeerde de Feyenoorders eensgezind na afloop.Luitenant-generaal Mart de Kruif keek tijdens de oefeningen geamuseerd toe. Voor hem ging een langgekoesterde wens in vervulling met de komst van Feyenoord naar de kazerne. De Kruif voerde tussen oktober 2008 en november 2009 het commando over de ISAF-missie in zuidelijk Afghanistan. Bij terugkomst werd hij door zijn directe collega’s verrast met een bezoek aan De Kuip, waar onder meer een ontmoeting met de technische staf op het programma stond.‘Toen had ik al bedacht dat het geweldig zou zijn om Feyenoord een keer bij ons uit te nodigen’, vertelde De Kruif maandag. ‘Er zijn veel overeenkomsten tussen werken voor het leger en het zijn van topsporter, denk alleen al aan de druk om te presteren en de aandacht van de media. Bovendien geldt voor beide gevallen dat het team altijd sterker is dan het individu. Dat proberen we vandaag op verschillende manieren onder de aandacht te brengen.’De spelers van Feyenoord genoten daar met volle teugen van. Niet alleen tijdens de oefening in groepen, maar ook toen ze later op de middag gingen abseilen. Weliswaar stapten niet alle spelers met dezelfde overtuiging over de rand van een toren op tien meter hoogte, maar toen iedereen weer met beide benen op de grond stond was de opluchting groot.

Koeman zelf zag vanaf de grond met een grote glimlach aan hoe zijn spelers één voor één naar beneden kwamen. ‘Toen ik zelf in dienst zat heb ik dit ook allemaal moeten doen’, herinnerde hij zich. ‘Na zes weken opleiding bij de luchtmacht werd ik gestationeerd in Leeuwarden. We zaten daar met een grote groep jongens en hebben veel gelachen. Ik was toen al profvoetballer bij FC Groningen, dus daar werd bij mijn programma wel rekening mee gehouden. Ik kwam uiteindelijk de in keuken terecht. Daar heb ik tientallen kilo’s aardappels geschild.’Aan het eind van de dag was er tijd voor ontspanning voor de spelers, die bij terugkomst bij het hoofdgebouw werden opgewacht door verschillende militaire voertuigen, waaronder een tank. Daar werden tot slot nog verschillende rondjes mee gereden, tot zichtbaar plezier van de Feyenoorders.

‘In het leger moet je samenwerken om tot prestaties te komen en hetzelfde geldt voor ons’, vatte John Guidetti bij die gelegenheid kort en bondig de dag samen. Hij wist ook een groot verschil tussen voetbal en het leger te noemen. ‘Als ik een strafschop mis, wordt ik uitgejouwd door duizenden mensen. Maar als je in het leger een fout maakt, kun je het niet meer navertellen.’