Fanshop
Fanshop

Koeman: ‘Nog zes finales’

Feyenoord heeft met zes wedstrijden te gaan vier punten achterstand op de koploper in de eredivisie. De ploeg kan woensdag zeer goede zaken doen tegen Roda JC Kerkrade, op de dag dat verschillende titelkandidaten het tegen elkaar opnemen. Toch wilde trainer Ronald Koeman dinsdagmiddag niet spreken van een cruciale wedstrijd voor zijn ploeg. ‘Omdat er na dit duel nog vijf wedstrijden volgen’, zo lichtte hij die inschatting toe. ‘Pas als we de komende twee wedstrijden goed doorkomen, gaan we echt meetellen.’
Wat dat betreft is volgens Koeman de spanning in de kleedkamer tot dusver nog niet hoger opgevoerd dan voor eerdere wedstrijden. Dat heeft alles te maken met de instelling waarmee Feyenoord de komende zes wedstrijden tegemoet treedt. ‘We willen graag, maar we moeten niets’, zei de trainer. ‘De druk ligt bij anderen. Onze doelstelling was om uit de afgelopen drie wedstrijden negen punten te halen. Dat is gelukt, waardoor we bovenin mee blijven doen. Nu breekt de volgende fase aan met daarin nog zes finales. Het is belangrijk dat de ploeg in die fase de rust bewaart en zich niet laat leiden door wat er van buitenaf op hen afkomt.’
 
Feyenoord treedt woensdag Roda JC met vertrouwen tegemoet. Niet alleen is de ploeg al vijf wedstrijden op rij ongeslagen (vier keer winst, één gelijkspel), maar ook speelde Feyenoord eerder dit seizoen thuis tegen Roda JC een van de beste wedstrijden van het seizoen. ‘Roda JC is een van de weinige ploegen die in een 4-4-2 systeem speelt’, vertelde Koeman. ‘Dat betekent dat we bepaalde accenten anders moeten leggen dan normaal. Als we dat goed doen, hebben we een grote kans om te winnen.’
 
Koeman kan woensdag in Kerkrade voor het eerst na vijf wedstrijden weer beschikken over Guyon Fernandez, die terugkeert van een schorsing. Ruben Schaken, die met een lichte blessure kampte, is volledig fit en kan starten tegen Roda JC.
 
DE TEGENSTANDER
 
Of Roda JC Kerkrade over een paar weken kan terugkijken op een geslaagd seizoen of niet, is volledig afhankelijk van de laatste zes wedstrijden die de ploeg deze competitie speelt. In die wedstrijden kan het elftal van trainer Harm van Veldhoven, dat momenteel tiende staat, in het gunstigste geval nog een plek in de play-offs afdwingen en daarmee een ticket voor Europees voetbal verdienen. Aan de andere kant is het evengoed mogelijk dat Roda nog roemloos in het rechterrijtje zal eindigen.
 
De club verkeert in de gelukkige omstandigheid dat in de laatste weken van het seizoen nog confrontaties met rechtstreekse concurrenten als FC Groningen, NAC Breda en RKC Waalwijk op het programma staan. Mocht Roda JC die duels tot een goed einde brengen, dan is een plek in de play-offs heel dichtbij.
 
Veel zal daarbij afhangen van de scoringsdrift van spits Sanharib Malki. Hij meldde zich afgelopen zomer als volslagen onbekende in Kerkrade, maar ontpopte zich de afgelopen maanden tot misschien wel de grootste verrassing in de eredivisie. Malki nam tot dusver 21 doelpunten voor zijn rekening en is daarmee de onbetwiste topscorer van Roda JC.
 
Ondanks de kwaliteiten van de makkelijk scorende spits, is Roda JC tot dusver aan een wisselvallig seizoen bezig in de eredivisie. De ploeg die vorig seizoen onder leiding van Van Veldhoven nog op een keurige zesde plaats eindigde, oogt dit voetbaljaar minder stabiel. Positieve uitschieters, zoals overwinningen op AZ en FC Twente eerder dit seizoen, worden even makkelijk afgewisseld met grote nederlagen tegen bijvoorbeeld PSV (7-1) en Vitesse (5-0).
 
Van Veldhoven kan desondanks enig vertrouwen putten uit de recente resultaten van zijn elftal. Hoewel FC Twente eind maart nog met 2-0 te sterk was, wist Roda JC de drie voorgaande wedstrijden allen winnend af te sluiten.
 
Roda JC Kerkrade – Feyenoord
Woensdag 11 april om 20.00 uur in het Parkstad Limburg Stadion
Scheidsrechter: Liesveld
 
Vermoedelijke opstellingen:
Roda JC Kerkrade: Kieszek; Monteyne, Vukovic, Biemans, Hempte; Delorge, Vormer, De Beule, Ramzi; Junker en Malki.
Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi; Clasie, Bakkal, El Ahmadi; Schaken, Guidetti en Cissé.