Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Doelstelling blijft Europees voetbal

Feyenoord gaat de slotfase van de competitie in, met de wetenschap dat vier overwinningen in de vier komende wedstrijden garant zullen staan voor de tweede plaats in de competitie en daarmee een ticket voor de voorronde van de Champions League. Tegelijk is het gat met de nummer zes van de ranglijst momenteel maar één punt. Trainer Ronald Koeman wilde daarom vrijdagmiddag in De Kuip nog niet te ver vooruit kijken. ‘Onze doelstelling blijft om Europees voetbal te halen, zonder dat we daar play-offs voor nodig hebben’, zei hij. ‘Meer is op dit moment niet belangrijk.’
Koeman besefte bovendien dat vier keer op rij winnen voor Feyenoord alles behalve een makkelijke opgave zal worden. Te meer omdat Feyenoord alle vier de komende tegenstanders – ADO Den Haag, AZ, Heracles Almelo en sc Heerenveen – dit seizoen nog niet wist te verslaan. ‘Al denk ik dat het toeval is dat we uitgerekend tegen deze ploegen niet hebben gewonnen’, zei Koeman. ‘Het zal er vooral aan liggen hoe we zelf de komende wedstrijden voor de dag komen.’
 
De trainer noemde wat dat betreft de thuiswedstrijd die Feyenoord eerder dit seizoen speelde tegen ADO Den Haag en met 0-3 verloor als goed voorbeeld. Deze week keek hij de beelden van dat duel nog eens terug. ‘Wij hadden toen veel problemen met ADO, maar dat lag vooral aan onszelf’, zei Koeman. ‘We hebben het hen makkelijk gemaakt in de thuiswedstrijd. Feyenoord is sindsdien absoluut gegroeid.’
 
Typerend voor die groei was dat Koeman deze week merkte dat zijn spelers baalden van het feit dat er afgelopen zaterdag niet vaker was gescoord tegen Excelsior. ‘Dat is een goed teken, ook al is 3-0 een prima uitslag.’
 
Koeman kan zondag in Den Haag mogelijk niet beschikken over John Guidetti. De spits is nog niet volledig hersteld van griep. Guidetti trainde vrijdag voor het eerst deels weer met de groep mee, maar is nog niet honderd procent fit. ‘We moeten zaterdag afwachten hoe het met hem gaat’, zei Koeman.
 
DE TEGENSTANDER
 
Voor ADO Den Haag ziet de komende zomer er een stuk rustiger uit dan de vorige. De Hagenaars kenden vorig jaar amper een zomervakantie, doordat na de gewonnen play offs al heel vroeg in het huidige seizoen de voorronde van de Europa League wachtte. Deze jaargang is alles anders, want vier wedstrijden voor het einde heeft het er alle schijn van dat ADO na de laatste speelronde op 6 mei ook daadwerkelijk geen officiële duels meer hoeft te spelen.
 
Dat plaatsing voor Europees voetbal via de play offs er dit jaar niet inzat, was al even duidelijk. Vier duels voor het einde ziet het er nu ook naar uit dat ADO de play ofss voor lijfsbehoud in de eredivisie weet te ontlopen. Het gat naar nummer zestien VVV-Venlo bedraagt immers liefst zeven punten.
 
Feyenoord treft zondag bij ADO met Ali Boussaboun en Ebi Smolarek een tweetal oud-spelers. Beide aanvallers sloten zich in de loop van het huidige seizoen aan bij de selectie van hoofdtrainer Maurice Steijn. Smolarek tekende in de winterstop een contract en kan in Den Haag rekenen op een basisplaats.
 
De UEFA Cup-winnaar met Feyenoord liet een aantal wedstrijden van ADO aan zich voorbij gaan, nadat zijn vader en oud-Feyenoorder Wlodi Smolarek op 54-jarige leeftijd onverwacht overleed. Bij zijn rentree na dit droeve nieuws toonde Ebi direct weer zijn waarde door tegen FC Twente de openingstreffer binnen te schieten.
 
ADO Den Haag – Feyenoord
Zondag 22 april om 12.30 uur in het Kyocera Stadion
Scheidsrechter: Vink
 
Vermoedelijke opstellingen:
ADO Den Haag: Coutinho; Omeruo, Horváth, N'Toko, Supusepa; Toornstra, Visser, Chery; Smolarek, Immers en Vicento.
Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi; Clasie, Bakkal, El Ahmadi; Schaken, Guidetti (Fernandez) en Cissé.
 
STATISTIEKEN
 
UIT
20/02/2011 ADO Den Haag - Feyenoord 2-2
29/11/2009 ADO Den Haag - Feyenoord 0-2
26/04/2009 ADO Den Haag - Feyenoord 2-3
25/02/2007 ADO Den Haag - Feyenoord 3-3
18/12/2005 ADO Den Haag - Feyenoord 2-1
 
THUIS
02/10/2011 Feyenoord - ADO Den Haag 0-3
28/11/2010 Feyenoord - ADO Den Haag 2-1
21/02/2010 Feyenoord - ADO Den Haag 2-2
23/11/2008 Feyenoord - ADO Den Haag 3-1
10/12/2006 Feyenoord - ADO Den Haag 3-1