Spectaculaire zege Feyenoord onder 19 op Ajax A1

Feyenoord/Excelsior onder 19 doet weer volop mee in de race voor de landstitel. De ploeg van trainer Damiën Hertog versloeg vrijdagmiddag in De Kuip koploper Ajax A1 met 5-3 en verkleinde de achterstand op de ranglijst daarmee tot twee punten.
‘We doen weer helemaal mee’, besefte ook Hertog na afloop. ‘Ik ben heel blij met het resultaat. Een wedstrijd tegen Ajax leeft altijd en zeker nu ze de titel bij ons konden pakken. Wij moesten winnen om in de race te blijven. Dat zorgde wel voor de nodige spanning.’

Mede door die spanning kwamen de Rotterdammers niet goed uit de startblokken. O/19 kreeg geen grip op Ajax en speelde erg slordig. Na 26 minuten kwamen de bezoekers verdiend op een 0-1 voorsprong.

Vlak voor de pauze deed Feyenoord/Excelsior iets terug via Matthew Steenvoorden. De middenvelder schoot de bal na een snelle aanval hoog in het doel achter de keeper van de Amsterdammers.

Ook aan de tweede helft begon O/19 niet goed. Binnen en kwartier liepen de bezoekers uit naar een 1-3 voorsprong. Eerst veroorzaakte Steenvoorden een strafschop en kort daarna had Feyenoord/Excelsior geen goed antwoord op een snelle uitbraak van de koploper.

De twee tegentreffers leken Feyenoord/Excelsior wakker te schudden. De Rotterdammers gingen in een hoger tempo spelen en creëerden plotseling een aantal goede kansen. Terence Kongolo bracht O/19 met de 2-3 terug in de wedstrijd.

Na dat doelpunt was de thuisploeg niet meer te stoppen. Twee minuten na de aansluitingstreffer kreeg O/19 een strafschop na een overtreding op Elvis Manu. Manu nam de penalty zelf en zorgde voor de 3-3. Twintig minuten later werd ook Tonny Trindade de Vilhena in het strafschopgebied gevloerd. Ook hij ontfermde zich zelf over de toegekende strafschop en scoorde: 4-3.

In de slotfase stelde Jean-Paul Boëtius de zege veilig met de vijfde Rotterdamse treffer. De achterstand op Ajax bedraagt door de winst, met nog twee duels te spelen, twee punten. ‘Maar we zijn wel afhankelijk’, temperde Hertog de verwachtingen. ‘Ajax zal punten moeten verspelen. Wij moeten in elk geval zorgen dat we twee keer winnen. Dan hebben wij er alles aan gedaan.’

Feyenoord/Excelsior O/19 – Ajax A1 5-3
26’ 0-1                                                65’ 3-3 Manu
45’ 1-1 M. Steenvoorden                    85’ 4-3 De Vilhena
51’ 1-2                                                90’ 5-3 Boëtius