Feyenoord stoomt op naar tweede plaats

Feyenoord is zondag, met nog twee competitiewedstrijden te spelen, opgeschoven naar de tweede plaats op de ranglijst in de eredivisie. Directe concurrent AZ werd in De Kuip meer dan verdiend met 1-0 verslagen, waardoor de ploeg van Ronald Koeman nu drie punten voorsprong heeft op zowel AZ als Heerenveen en één punt op PSV. De overwinning op AZ kwam tot stand door een fraai doelpunt van Otman Bakkal.

Niet alleen AZ, dat Nicklas Moisander moest missen door een schorsing en Rasmus Elm zag afvallen omdat hij net vader was geworden, begon gehavend aan de topper in De Kuip, maar ook Feyenoord miste twee belangrijke spelers. John Guidetti was door ziekte niet inzetbaar, terwijl Karim El Ahmadi door een schorsing niet in actie kon komen.

De personele problemen voor Feyenoord werden halverwege de eerste helft nog groter, nadat spits Guyon Fernandez ongelukkig in botsing kwam met AZ-verdediger Etienne Reijnen en niet verder kon spelen. Dat was een forse tegenvaller voor Feyenoord, dat tot dat moment via de kracht en snelheid van de voorhoede, met naast Fernandez ook Sekou Cissé en Ruben Schaken, de gevaarlijkste ploeg op het veld was.

Al na vier minuten kreeg Cissé een opgelegde mogelijkheid, toen hij de bal bij de tweede paal opeens voor zijn voeten vond. Het schot van de aanvaller richting de verre hoek was prima, maar hetzelfde gold voor de redding van keeper Esteban. Een kwartier later was Cissé de aangever na een uitstekende snelle uitbraak van Feyenoord. De Ivoriaan gaf de bal vervolgens hard en laag voor, maar Fernandez kwam een teen tekort om binnen te tikken.

Zo waren de beste kansen in de eerste helft voor Feyenoord, al ging de storm van de thuisploeg richting het doel van AZ iets liggen na het uitvallen van Fernandez. Anass Achahbar was zijn vervanger, wat betekende dat Feyenoord het aanvalsspel iets anders moest gaan inrichten.

Hoewel Feyenoord evenals de afgelopen weken de verdedigende organisatie uitstekend op orde had, duurde het tot aan het begin van de tweede helft voordat de ploeg opnieuw serieus gevaarlijk wist te worden en uiteindelijk ook verdiend op voorsprong kwam.

Voordat Otman Bakkal de 1-0 binnenschoot, had Ruben Schaken al twee waarschuwingsschoten gelost. De aanvaller mikte eerst op aangeven van Bakkal naast en raakte vervolgens na een knappe individuele actie de onderkant van de lat.

Twee minuten later was het alsnog raak, met dank aan uitstekend optreden van Ron Vlaar. De verdediger, die een uitstekende wedstrijd speelde, stoomde met de bal over de middenlijn en bereikte vervolgens Bakkal. De middenvelder loste daarop een ziedend, laag schot dat precies via de binnenkant van de paal in het doel eindigde.

De treffer was voldoende voor Feyenoord om AZ te verslaan en de drie zeer kostbare punten in de race om de tweede plaats in eigen huis te houden. AZ trok in de slotfase weliswaar het initiatief in de wedstrijd naar zich toe, en kreeg via Holman in de slotseconden ook nog een goede kans op de gelijkmaker, maar het offensief van de bezoekers kwam te laat om Feyenoord in de problemen te brengen.

Feyenoord – AZ 1-0

54’ 1-0 Bakkal

Scheidsrechter: Braamhaar

Geel: Clasie (Feyenoord), Viergever, Klavan (AZ).