Fanshop
Fanshop

Beslissende fase breekt aan

Hoewel Feyenoord zondag door een 1-0 overwinning op AZ opstoomde naar de tweede plaats in de eredivisie, blijft de doelstelling vooralsnog ongewijzigd. Trainer Ronald Koeman benadrukte dinsdag nogmaals dat rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal het belangrijkste doel is. ‘Dat zouden we woensdag al veilig kunnen stellen’, vertelde Koeman in de Fred Blankemeijerzaal, waar hij vooruitblikte op de wedstrijd tegen Heracles Almelo. ‘Mocht dat lukken, dan gaan we daarna wel verder kijken.’
Koeman weet woensdagochtend of hij tegen Heracles kan beschikken over Otman Bakkal. De middenvelder hield enkelklachten over aan de wedstrijd tegen AZ. Dinsdag trainde hij voor het eerst weer deels met de groep mee. Guyon Fernandez (geblesseerd) en John Guidetti (ziek) ontbreken in ieder geval bij de wedstrijdselectie.

Afgelopen zondag verving Achahbar de geblesseerde Fernandez in de spits. Koeman liet dinsdag in het midden hoe de voorhoede er woensdag uit zal zien. ‘In de keuze die wij maken nemen we ook de tegenstander mee’, zei de trainer. ‘Hoe spelen zij, waar ligt hun kracht en waar hun zwakte? Daar trainen we ook gericht op.’

Volgens Koeman is het vertrouwen bij zijn spelers in een goede afloop van het seizoen groot. De ploeg is al negen wedstrijden op rij ongeslagen en kreeg in die periode bovendien maar drie doelpunten tegen. ‘Toch moeten we ook tegen Heracles oppassen’, zei Koeman. ‘Ook voor Heracles wordt het morgen belangrijk, dat maakt dit een grote wedstrijd.’

Koeman kent de kracht van Heracles, dat dit seizoen indruk maakt met goed verzorgd voetbal. Toch is het volgens de trainer zaak dat Feyenoord van haar eigen kracht uit gaat. ‘Als wij vanuit onze sterkte voetballen, is de kans groot dat we winnen’, zei hij. ‘De focus bij de spelers is er absoluut. Er zal morgen een elftal staan dat wederom alles geeft, voor wederom een uitverkocht huis.’

DE TEGENSTANDER

Hoewel er nog twee wedstrijden te spelen zijn, kan het seizoen van Heracles Almelo nu al niet meer kapot. Voor het eerst in de clubhistorie bereikte de ploeg van trainer Peter Bosz de finale van de KNVB beker, waarin PSV de tegenstander was. Ondanks het feit dat de Eindhovenaren een maatje te groot waren en er met de beker vandoor gingen, kunnen de Almeloers terugkijken op een knappe prestatie. Bovendien is Heracles Almelo als verliezend finalist nog volop in de race voor de play-offs om Europees voetbal.

De teleurstelling was groot na de verloren bekerfinale tegen PSV. Ondanks de steun van vele meegereisde supporters kon Heracles Almelo tijdens de wedstrijd geen moment laten zien waarom de ploeg zo ver was gekomen. Ook het goede veldspel, dat Heracles dit seizoen vaak laat zien, kwam er niet uit.

Toch heeft het bereiken van de bekerfinale het seizoen van de Almeloers extra kleur gegeven. In de competitie staat de ploeg op een keurige elfde plaats, met nog een kleine kans op het behalen van de play-offs om Europees voetbal. Winst in de wedstrijd tegen Feyenoord is voor de ploeg van Peter Bosz dan ook noodzakelijk om in de race te blijven.

De ontmoeting met de ploeg van trainer Ronald Koeman is extra pikant omdat Heracles Almelo baat heeft bij een nederlaag van Feyenoord, omdat de kans dat PSV op de tweede plaats eindigt daarmee toeneemt. De tweede plaats betekent deelname aan de voorrondes van de Champions League, waardoor het ticket voor de voorrondes van de Europa League, waar PSV als bekerwinnaar recht op heeft, automatisch wordt vergeven aan verliezend finalist Heracles Almelo.

De belangen van Heracles Almelo zijn dus duidelijk. De ploeg zit vol revanchegevoelens om resultaat neer te zetten in het stadion waar in april nog een gevoelige nederlaag werd geleden. Heracles zal het in De Kuip moeten doen zonder de geschorste Duarte. Trainer Peter Bosz bekijkt het duel vanaf de tribune, omdat ook hij nog een schorsing uitzit.

Feyenoord – Heracles Almelo
Woensdag 2 mei om 20.00 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Bossen

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi; El Ahmadi, Bakkal (Vilhena), Clasie; Schaken, Achahbar en Cissé.
Heracles Almelo: Pasveer; Breukers, Rienstra, Van der Linden, Looms; Quansah, Overtoom, Bruns; Gouriye, Armenteros en Everton.

STATISTIEKEN

THUIS
12/02/2011 Feyenoord - Heracles Almelo 2-1
14/03/2010 Feyenoord - Heracles Almelo 1-1
12/04/2009 Feyenoord - Heracles Almelo 5-1
02/12/2007 Feyenoord - Heracles Almelo 6-0
27/08/2006 Feyenoord - Heracles Almelo 0-0

UIT
21/08/2011 Heracles Almelo - Feyenoord 1-1
22/08/2010 Heracles Almelo - Feyenoord 1-1
16/08/2009 Heracles Almelo - Feyenoord 0-1
31/08/2008 Heracles Almelo - Feyenoord 3-1
23/02/2008 Heracles Almelo - Feyenoord 3-3