Feyenoord gaat Europa in!

Feyenoord plaatst zich dit seizoen rechtstreeks voor Europees voetbal. Zoveel is duidelijk nadat het elftal van Ronald Koeman woensdagavond in De Kuip met 4-1 wist te winnen van Heracles Almelo. Feyenoord is hiermee verzekerd van tenminste de vierde plaats in de eredivisie en daarmee een rechtstreeks ticket voor Europees voetbal. Aanstaande zondag verdedigt Feyenoord de tweede plaats op de ranglijst als de ploeg op bezoek gaat bij sc Heerenveen. De overwinning op Heracles kwam woensdag tot stand via doelpunten van Otman Bakkal, Jerson Cabral, Sekou Cissé en Ruben Schaken.
Feyenoord was met name in de eerste twintig minuten van de wedstrijd oppermachtig tegen Heracles. De ploeg speelde in een tempo dat de bezoekers niet wisten bij te benen en maakten daarbij optimaal gebruik van de snelheid van de voorhoede met Jerson Cabral, Sekou Cissé en gelegenheidsspits Ruben Schaken.

De meer dan verdiende 1-0 voorsprong na tien minuten spelen, kwam ook voor een groot deel op het conto van Schaken, die op de positie van de geblesseerde Guyon Fernandez speelde. Nadat Cabral vroeg in de wedstrijd al gevaarlijk was geweest met een afstandschot, kreeg Schaken even later alle vrijheid toen hij de diepte in werd gestuurd. Zijn afronding was bijna perfect, ware het niet dat zijn schot wel de keeper passeerde maar afketste op de paal. Otman Bakkal, die in de voorgaande wedstrijd tegen AZ al de winnende had gemaakt, stond echter precies op de juiste plaats om alsnog in een leeg doel binnen te schieten.

Wat volgde was een stormloop op het doel van Heracles, die ondanks goede kansen via schoten van Stefan de Vrij, Cabral en Cissé geen doelpunt opleverde. Het was de enige smet op een prima eerste helft van Feyenoord, dat tot de rust Heracles slechts eenmaal via een afstandschot van Everton dat naast rolde gevaarlijk zag worden.

Na rust leek Heracles heel even wat beter in het spel te komen, maar de hoop van de bezoekers werd binnen tien minuten de kop ingedrukt. Cabral was op dat moment het eindstation van een razendsnelle en knap uitgespeelde counter. De aanvaller kreeg daarbij de bal aan de rechterkant van het veld, trok naar binnen en schoot laag in de korte hoek raak.

Daarmee was de ban gebroken, want Heracles kwam er in het vervolg nauwelijks meer aan te pas in De Kuip. De ploeg van Peter Bosz was slordig in balbezit en gaf Feyenoord telkens weer de kans om via de counter gevaarlijk te worden. Feyenoord profiteerde dankbaar, door binnen twintig minuten na rust uit te lopen naar 4-0.

Beide doelpunten waren voor een groot deel te danken aan Schaken. De spits zag na ruim een uur spelen een prima schot gered worden, maar uit de hoekschop die volgde mocht Cissé in alle vrijheid raak koppen. Binnen een minuut na de aftrap van Heracles die volgde lag de bal alweer in het doel. Dit keer had Schaken het vizier zelf op scherp en rondde hij prima af met een schot vanaf de rechterkant van het doel in de verre hoek.

Heracles kwam twintig minuten voor tijd nog wel terug tot 4-1 via een rommelgoal van Willy Overtoom, maar de overwinning van Feyenoord kwam in het restant van de wedstrijd geen moment meer in gevaar. Terwijl de regen met bakken naar beneden kwam, kon er daarom na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Bossen feest gevierd worden in De Kuip, in de wetenschap dat de doelstelling van dit seizoen gehaald is.

Feyenoord – Heracles Almelo 4-1
11’ 1-0 Bakkal
53’ 2-0 Cabral