Feyenoord naar voorronde Champions League!

Feyenoord beëindigt de competitie van het seizoen 2011/2012 op de tweede plaats en verdient daarmee een ticket voor de voorronde van de Champions League. De ploeg van Ronald Koeman eindigde een schitterend seizoen zondagmiddag in stijl, door sc Heerenveen in eigen huis met 2-3 te verslaan. Het was voor Feyenoord de elfde wedstrijd op rij waarin het ongeslagen bleef. Het elftal kwam in het Abe Lenstra stadion na een uur spelen nog wel op 1-0 achterstand, maar stelde in het laatste half uur orde op zaken door doelpunten van Otman Bakkal, Sekou Cissé en Elvis Manu.

Het was bij voorbaat een vreemde wedstrijd die Feyenoord in Heerenveen speelde. Dat had alles te maken met het uitgangspunt van de thuisploeg. Zowel bij winst als verlies zou sc Heerenveen zeker zijn van directe plaatsing voor Europees voetbal, maar bij een gelijkspel zou de ploeg zomaar veroordeeld kunnen worden tot de play-offs. In de aanloop naar de wedstrijd tegen Feyenoord ontlokte dat scenario verschillende spelers van sc Heerenveen uitspraken waaruit bleek dat ze genoegen zouden nemen met een nederlaag.

Daar was desondanks in de eerste helft van de wedstrijd weinig van te merken. Sc Heerenveen trad aan in haar sterkste formatie en ging vanaf het eerste fluitsignaal op zoek naar een voorsprong. Tot aan de rust waren de beste kansen in het Abe Lenstra Stadion ook voor de thuisploeg, waar Viktor Elm halverwege de eerste helft het dichtst bij een doelpunt kwam. De middenvelder passeerde met een afstandschot Erwin Mulder, maar zag de bal via de binnenkant van de paal uit het doel kaatsen.

Feyenoord had de defensieve organisatie vrijwel de hele eerste helft op orde, maar was op de tegenaanval vaak te slordig om Heerenveen echt te verontrusten. Tekenend was een steekpass van Otman Bakkal zo’n tien minuten voor tijd, die net te hard was om de naar binnen getrokken Sekou Cissé te bereiken. Ruben Schaken maakte vroeg in de eerste helft meer aanspraak op een goal, maar zijn schot na een afvallende bal werd knap gered door doelman Kristoffer Nordveldt.

Ook de tweede helft liet Heerenveen geen misverstand bestaan over de intenties waarmee de ploeg de wedstrijd speelde. Hoewel de eerste kansen na rust voor Feyenoord waren, via schoten van Cabral en Leerdam, was het de thuisploeg die op voorsprong kwam. Het voorbereidende werk was na bijna een uur spelen van Sven Kums, die de bal achter de defensie van Feyenoord langs bij Bas Dost bezorgde. De topscorer van de eredivisie hoefde de bal alleen nog binnen te glijden.

Lang kon Heerenveen niet genieten van de voorsprong, want binnen vijf minuten zorgde Otman Bakkal voor de belangrijke gelijkmaker. De middenvelder, die ook in de afgelopen wedstrijden tegen AZ en Heracles Almelo al raak schoot, kreeg te veel ruimte voor het doel en prikte de bal langs doelman Nordfeldt.

Met de treffer van Bakkal voltrok zich een doemscenario voor Heerenveen, dat de wedstrijd met alles behalve een gelijkspel wilde eindigen. Zo deed zich tien minuten later het merkwaardige feit voor dat de 1-2 voor Feyenoord niet alleen door het legioen gevierd, maar ook door het Heerenveense thuispubliek. Cissé kreeg de bal in het strafschopgebied, en schoot uit de draai met links binnen.

Het feest in het uitvak van Feyenoord werd twee minuten later nog groter, toen Elvis Manu de voorsprong vergrootte tot 1-3. De aanvaller, die in de ploeg was gekomen voor Jerson Cabral, schoot de bal zeer fraai uit de lucht in het dak van het doel en tekende daarmee voor zijn eerste officiële doelpunt in Feyenoord één.

Omdat Heerenveen geen baat had bij een gelijkspel, was de wedstrijd daarmee definitief beslist. De thuisploeg legde zich in de slotfase neer bij de nederlaag, wat ook bleek uit de wissel van Bas Dost, de topscorer van de eredivisie.

Invaller Rajiv van la Parra bracht de thuisploeg vijf minuten voor tijd nog wel terug tot 2-3, een stand waarmee beide ploegen meer dan tevreden waren.

Sc Heerenveen – Feyenoord 2-3

57’ 1-0 Dost
60’ 1-1 Bakkal
69’ 1-2 Cissé
71’ 1-3 Manu
85’ 2-3 Van la Parra

Scheidsrechter: Kuipers

Geel: El Ahmadi (Feyenoord), Kums (sc Heerenveen)