Groot overwicht leidt tot kleine overwinning

Feyenoord is zaterdagmiddag de oefencampagne in de voorbereiding op het seizoen 2012/2013 van start gegaan met een 0-3 overwinning op Sportclub Feyenoord. De ploeg van trainer Ronald Koeman was in de inmiddels traditionele Broederstrijd veruit de sterkste partij, maar kon het grote overwicht niet uitdrukken in de score. Lex Immers, Daryl Janmaat en Harmeet Singh speelden hun eerste officieuze wedstrijd voor Feyenoord. Drie andere nieuwelingen, Ruud Vormer, John Goossens en Mitchell te Vrede, bleven uit voorzorg aan de kant.
Van alle nieuwelingen die op Varkenoord aan de aftrap verschenen, was Harmeet Singh de meest in het oog springende speler. De middenvelder, die in Noorwegen middenin de competitie zat en zich zodoende topfit bij Feyenoord meldde, heeft niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua speelstijl veel weg van zijn voorganger Karim El Ahmadi. Singh trok het spel direct naar zich toe, liet zien over veel inzicht te beschikken en loste daarbij een aantal gevaarlijke afstandschoten.

Singh had alleen tot aan de rust in de afwerking het geluk niet aan zijn zijde en hetzelfde gold voor een groot deel van zijn ploeggenoten. Hoewel de proftak meer dan tien kansen creëerde in de eerste helft, was het resultaat slechts één doelpunt van Anass Achahbar. De spits schoot na een kwartier uit de rebound raak, nadat Jordy Clasie op het lichaam van de keeper had geschoten.

Met een beetje pech was dat doelpunt niet eens genoeg geweest voor een voorsprong bij rust, want vijf minuten na de 0-1 kreeg spits Joel Bijlow een opgelegde mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. Bijlow had alleen te veel tijd nodig om de bal te controleren, waardoor hij één tegen één met Erwin Mulder als verliezer uit de strijd kwam.

Na rust ging het tempo in de wedstrijd fors omlaag. Dat had voor een deel te maken met de spelopvatting van de Sportclub, die met bijna het hele elftal achter de bal speelde. Daardoor was er voor de ploeg van Ronald Koeman nauwelijks ruimte om tot goed uitgespeelde aanvallen te komen.

Het was typerend dat Feyenoord direct wist te profiteren op het moment dat de Sportclub even wat meer ruimte liet vallen. Twintig minuten voor tijd stond Tonny Vilhena aan de basis van een snelle counter die daardoor kon worden opgezet. De middenvelder bereikte Guyon Fernandez, die een prima voorzet op Elvis Manu gaf. Manu kon bij de tweede paal vrij binnenkoppen.

Bij de Sportclub, die in de aanloop naar de Broederstrijd twee trainingen afwerkte, verdwenen in de slotfase langzaam maar zeker de krachten uit de ploeg, waardoor Feyenoord alsnog eenmaal kon profiteren. Guyon Fernandez schoot tien minuten voor tijd van dichtbij raak en bepaalde daarmee de eindstand.

Sportclub Feyenoord – Feyenoord 0-3

14’ 0-1 Achahbar
72’ 0-2 Manu
79’ 0-3 Fernandez

Scheidsrechter: Van den Heuvel

Opstelling Feyenoord:

Eerste helft: Mulder; Janmaat, De Vrij, Kongolo, Nelom; Singh, Immers, Clasie; Cabral, Achahbar en Cissé.

Tweede helft: Lamprou; Leerdam, Schenkeveld, Steenvoorden, Martins Indi; Singh, Vilhena, Mokotjo; Schaken, Fernandez en Manu.