Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Feyenoord treft met Dynamo Kiev oude bekende

Met Dynamo Kiev treft Feyenoord in de derde voorronde van de Champions League een oude bekende. De recordkampioen van Oekraïne was in het seizoen 2002/2003 tegenstander in de poulefase van de Champions League. Feyenoord wist toen in beide duels niet te scoren. In De Kuip bleef het 0-0, terwijl de Rotterdammers in Kiev met 2-0 ten onder gingen. Kiev geldt in eigen land als absolute topclub en leverde tijdens het afgelopen EK zes internationals aan de EK-selectie van Oekraïne.
Dynamo Kiev is opgericht in 1927 in de toenmalige Sovjet-Unie. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Valeriy Lobanovskystadion, dat is vernoemd naar de trainer onder wie Dynamo Kiev de grootste Europese successen vierde. In zowel 1975 als 1986 kroonde de club zich tot winnaar van de Europa Cup II, terwijl in 1975 ook de UEFA Super Cup werd gewonnen.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie komt Dynamo Kiev uit in de Oekraïense competitie, waar Kiev geldt als absolute topclub en recordkampioen is met dertien landstitels. In de jaren ervoor kroonde de club zich ook al dertien keer tot kampioen van de Sovjet-Unie. Zowel in de toenmalige Sovjet-Unie als in Oekraine won Kiev negen maal de nationale beker.

De huidige trainer van Dynamo Kiev is de Rus Yuri Semin, waarmee de ploeg afgelopen seizoen op de tweede plaats eindigde. Inmiddels is in de Oekraïense competitie het seizoen 2012/2013 van start gegaan en in de eerste speelronde wist de ploeg van Semin met 1-0 te winnen van Metallurg Donetsk. De meest in het oog springende speler van Kiev is de 83-voudig Oekraïense international Andrei Shevchenko. De selectie van Oekraïne tijdens het EK van afgelopen zomer telde in totaal liefst zes spelers van Dynamo Kiev. Deze zomer versterkte de ploeg zich onder meer met de Portugese international Miquel Veloso. De middenvelder kwam over van Genua.