Feyenoord ruim langs FC Dordrecht

Feyenoord heeft zaterdag de eerste wedstrijd tegen een profclub tijdens de voorbereiding eenvoudig gewonnen. In een systeem met twee aanvallers was de ploeg van trainer Ronald Koeman met 1-5 te sterk voor FC Dordrecht. De basis voor die overwinning werd in het laatste kwartier voor rust gelegd, toen Feyenoord drie keer wist te scoren. In Dordrecht waren Sekou Cissé en Ruben Schaken ieder twee keer trefzeker, terwijl Anass Achahbar het enige doelpunt na rust maakte.
De eerste wedstrijd tegen een profclub van dit seizoen was voor trainer Koeman aanleiding om te sleutelen aan zijn beginopstelling. Waar Feyenoord in de afgelopen vier oefenduels telkens in een 4-3-3 formatie aan de aftrap verscheen, koos Koeman in het GN Bouw Stadion voor het eerst tijdens de voorbereiding voor een systeem met twee aanvallers, te weten Ruben Schaken en Sekou Cissé.

De snelheid van de twee aanvallers werd optimaal benut in de eerste helft. Feyenoord liet zich bij balverlies ver achteruit zakken, waarna bij balbezit razendsnel de tegenaanval werd ingezet. Drie van de vier doelpunten die in de eerste helft door Feyenoord werden gemaakt, waren het resultaat van een uitstekende omschakeling, waarbij telkens Schaken of Cissé in stelling kon worden gebracht.

De twee aanvallers wisten elkaar bovendien blindelings te vinden, waardoor zowel Schaken als Cissé voor twee doelpunten tekende in de eerste helft. Cissé kwam twee keer vrij via een steekpass, waarna hij ook even zo vaak beheerst afrondde. Schaken op zijn beurt kon kort voor rust op aangeven van Cissé bij de tweede paal binnentikken, nadat hij tien minuten eerder doelman Hahn al met een fraaie stiftbal had gepasseerd.

FC Dordrecht, dat tot aan Feyenoords tweede doelpunt weinig onderdeed voor de bezoekers, deed halverwege de eerste helft iets terug. Verdediger Josimar Lima schoot uit een makkelijk weggegeven hoekschop binnen via een spectaculaire omhaal.

Na rust kwamen er bij Feyenoord negen nieuwe spelers in het veld, waarbij Koeman bleef vasthouden aan een twee-spitsensysteem. Met vrijwel een compleet gewijzigde ploeg wist Feyenoord de tweede helft minder kansen af te dwingen dan voor rust. Alleen Anass Achahbar, die in de ploeg kwam nadat Mitchell Te Vrede uit voorzorg naar de kant moest, wist nog raak te schieten. De spits stelde eerst Guyon Fernandez in staat om uit te halen. Nadat Fernandez de doelman had geraakt, was de rebound alsnog voor Achahbar.

FC Dordrecht – Feyenoord 1-5
12’ 0-1 Cissé
25’ 1-1 Lima
35’ 1-2 Schaken
41’ 1-3 Cissé
42’ 1-4 Schaken
74’ 1-5 Achahbar

Geel: Versluis (FC Dordrecht)

Opstelling Feyenoord:
Eerste helft:
Mulder; Janmaat (64’ Mokotjo), De Vrij, Martins Indi, Nelom; Leerdam, Immers, Clasie, Vilhena; Schaken en Cissé.

Tweede helft: Mulder; Janmaat, Ramsteijn, Vlaar, Kongolo; Steenvoorden, Vormer, Cabral, Singh; Fernandez en Te Vrede (55’ Achahbar).