Feyenoord lijdt nederlaag met perspectief in Kiev

Feyenoord mag blijven hopen op een plek in de play-offs van de Champions League. De ploeg van trainer Ronald Koeman verloor dinsdagavond met 2-1 van Dinamo Kiev, maar heeft met name dankzij een doelpunt dat gemaakt werd door Ruben Schaken nog volop perspectief om Dinamo in de return alsnog uit te schakelen.

Ronald Koeman had maandag tijdens de persconferentie in de aanloop naar de wedstrijd al voorspeld dat Feyenoord kansen zou krijgen in Kiev, als de ploeg vanuit een goede organisatie en met lef zou spelen. Dat strijdplan kwam voor een groot deel uit in het Olympiysky stadion, dat gevuld was met circa 50.000 toeschouwers, onder wie ruim 300 Feyenoord-aanhangers. De defensieve organisatie bij Feyenoord, dat speelde in een tweespitsensysteem, was prima verzorgd, waardoor tot aan de rust maar een paar serieuze kansen werden weggegeven.

Waar de ploeg minder tevreden over kon zijn, was de manier waarop de ruimtes die Dinamo Kiev achterin liet vallen werden benut. Zo had Feyenoord al in de eerste helft acht doelpogingen, maar desondanks kon doelman Maksym Koval geen moment serieus in de problemen worden gebracht.

In het eerste half uur was Daryl Janmaat de gevaarlijkste man aan Feyenoord-zijde. De verdediger kwam verschillende keren mee op en mocht ook in totaal vier keer het doel van Koval onder vuur nemen, maar zonder succes. Kort na zijn laatste doelpoging – een schot dat maar net naast het doel eindigde – moest Janmaat zich laten vervangen in verband met liesklachten.

Hoewel beide ploegen bij rust niet gescoord hadden, besloot Feyenoord de eerste helft als morele winnaar. De ploeg kwam daardoor de tweede helft vol vertrouwen uit de kleedkamer, met na tien minuten een doelpunt als verdiend resultaat.

De goal was het gevolg van uitstekend samenspel tussen Lex Immers en Ruben Schaken. Nadat Immers de bal aan de linkerkant van het veld in bezit had gekregen, leverde hij een voorzet op maat af die knap binnen werd geschoten door Schaken. De aanvaller bezorgde Feyenoord daarmee het zo gewenste uitdoelpunt, dat van groot belang is met het oog op de return die volgende week in De Kuip wordt gespeeld.

Feyenoord kon niet lang van de voorsprong genieten. Dinamo Kiev - dat afgezien van een uitstekende reflex van Erwin Mulder na een ongelukkige tussenkomst van Stefan de Vrij enkel nog gevaarlijk was geweest uit dode spelsituaties - maakte binnen het uur gelijk. Mulder leek een hoge voorzet vanaf de rechterflank weg te kunnen werken, maar stompte de bal ongelukkig tegen de rug van Immers aan, waarna die in het doel verdween.

Daarmee werd Dinamo Kiev, dat tot de gelijkmaker nog weinig indruk had gemaakt na rust, in het zadel geholpen. Zozeer zelfs, dat de ploeg in het laatste half uur steeds meer het initiatief naar zich toetrok. Feyenoord stond in die fase weinig anders te doen dan zoveel mogelijk tegenhouden.

Hoewel de ploeg aanvankelijk prima op de been bleef, werd de eerste de beste inschattingsfout in de defensie direct afgestraft door Dinamo Kiev. Bruno Martins Indi verloor twintig minuten voor tijd bij een voorzet vanaf rechts spits Ideye Brown even uit het oog, met een tweede tegendoelpunt als gevolg. Brown, die in de Oekraïense competitie al vier keer trefzeker was, kopte de bal in de verre hoek achter doelman Erwin Mulder.

Brown was ook in de slotfase de gevaarlijkste man op het veld. Tien minuten na de 2-1 had de aanvaller zijn tweede van de avond op zijn schoen, maar hij schoot van dichtbij op de lat. Kort daarna stond hij opnieuw oog in oog met Mulder, maar de Feyenoord-keeper kwam als winnaar uit de strijd. Daarmee bleef de schade in Kiev beperkt voor Feyenoord, dat volgende week in De Kuip aan een 1-0 overwinning genoeg heeft om door te gaan naar de play-offs van de Champions League.

Dinamo Kiev – Feyenoord 2-1
49’ 0-1 Schaken
56’ 1-1 Immers (ed)